Πριν από λίγη ώρα πλημμύρισαν τα ίντερνετς με κάποια βίντεο που δείχνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει σε μια κλειστή συγκέντρωση Ρεπουμπλικανών χρηματοδοτών του. Η διαρροή στην πραγματικότητα έγινε πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά τώρα το Mother Jones έφερε τα βιντεάκια στην επικαιρότητα, αφού πρώτα οι δημοσιογράφοι είδαν το αυθεντικό βίντεο που κατέγραψε ένας από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και επιβεβαίωσαν ότι αυτός που μιλάει είναι, όντως, ο Ρόμνι. Αυτά που λέει είναι εκπληκτικά. Καθώς ο σχολιασμός στην αποκεί πλευρά του Ατλαντικού έχει αρχίσει, δες ένα απόσπασμα, και διάβασε δέκα ατάκες που σταχυολόγησα και μετέφρασα βιαστικά:
[field id=”1″]
1. “Υπάρχει ένα 47% που θα ψηφίσει τον Πρόεδρο ό,τι κι αν γίνει. 47% είναι μαζί του, εξαρτώνται από την κυβέρνηση, πιστεύουν ότι είναι θύματα, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τους φροντίζει, ότι τους αξίζει υγειονομική περίθαλψη, φαγητό, στέγαση, όλα αυτά. Ότι είναι παροχές που τους αξίζουν. Και ότι η κυβέρνηση πρέπει να τους τις δώσει. Και θα ψηφίσουν αυτό τον Πρόεδρο ό,τι κι αν γίνει. Είναι οι άνθρωποι που δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος. Η δουλειά μου είναι να μην ανησυχώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πρόκειται ποτέ να τους πείσω να αναλάβουν τις προσωπικές τους ευθύνες και να νοιαστούν για τις ζωές τους”.
(να μια απάντηση, κι άλλη μία)
2. “Ο μπαμπάς μου, όπως ίσως ξέρετε, ήταν κυβερνήτης του Μίσιγκαν και διευθυντής μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλά γεννήθηκε στο Μεξικό. Αν είχε γεννηθεί από Μεξικανούς γονείς θα είχα καλύτερες πιθανότητες να κερδίσω. Δυστυχώς γεννήθηκε από Αμερικανούς που ζούσαν στο Μεξικό. Στ’ αστεία το λέω, αλλά θα ήταν βολικό να ήμουν Λατινοαμερικάνος”.
3. “Αν φαίνεται ότι θα κερδίσω εγώ, οι αγορές θα είναι χαρούμενες. Αν φαίνεται ότι θα κερδίσει ο πρόεδρος, οι αγορές δεν θα είναι πολύ χαρούμενες. Εξαρτάται για ποιες αγορές μιλάμε, βεβαίως, αλλά η δικιά μου εικόνα είναι πως αν κερδίσουμε στις 6 Νοεμβρίου θα υπάρχει πολλή αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας. Θα δούμε κεφάλαια να επιστρέφουν και θα δούμε μια ανάπτυξη στην οικονομία χωρίς να κάνουμε τίποτα”.
4. “Χρησιμοποιούμε την Αν (σ.σ. τη γυναίκα του) σπάνια τώρα, για να μη τη βαρεθεί ο κόσμος”.
5. “Με ρώτησε, πώς θες να μοιράσεις την περιουσία που μπορεί να αποκτήσεις; Πιθανότατα δεν είχα και τίποτα τότε. Και είπα, θέλω να τη μοιράσω ισόποσα στους πέντε γιούς μου. Και με ρώτησε, και στα εγγόνια που θα αποκτήσεις, πόσα θέλεις να δώσεις; Και είπα ότι τίποτα δε θέλω να δώσω στα εγγόνια”.
6. “Το 95% της ζωής σου είναι προδιαγεγραμμένο αν έχεις γεννηθεί σ’ αυτή τη χώρα”.
7. “Θα ήθελα να μην είχαμε συνδικαλισμένους, για να το πάω πιο βαθιά απ’ όσο επιτρέπεται”.
8. “Δε μιλήσαμε για τη μετανάστευση σήμερα. Να πάρει, θα ήθελα να φέρω περισσότερους νόμιμους μετανάστες”.
9. “Η αποτυχία του Προέδρου να επιβάλλει μια συμφωνία που θα άφηνε 10-20.000 στρατιώτες στο Ιράκ… αδιανόητη!”
10. “Όταν δούλευα στην εταιρία private equity που είχα, πήγαμε στην Κίνα για να αγοράσουμε ένα εργοστάσιο. Είχε 20.000 υπαλλήλους, σχεδόν όλες νεαρές γυναίκες από 18 μέχρι 22-23, και μάζευαν χρήματα για να παντρευτούν κάποια στιγμή. Δουλεύουν σ’ αυτά τα γιγάντια εργοστάσια φτιάχνοντας μικροσυσκευές, και καθώς περπατούσαμε στο κτίριο και τις βλέπαμε να δουλεύουν, βλέπαμε πόσες ώρες δούλευαν κάθε μέρα, τα ψίχουλα που έβγαζαν, που ζούσαν σε εστίες με μικρά μπάνια για κάθε δέκα δωμάτια, και σε κάθε δωμάτιο είχαν 12 κορίτσια, τριπλές κουκέτες, τις έχετε δει; Τις έχετε δει; Και γύρω από το εργοστάσιο υπήρχε ένας φράχτης με συρματόπλεγμα και πύργους με φρουρούς. Και είπαμε, δεν το πιστεύουμε ότι κρατάτε αυτά τα κορίτσια εδώ μέσα. Όχι, όχι, μας είπαν. Είναι για να μην μπαίνουν άλλοι. Γιατί κι άλλοι θέλουν να δουλέψουν πάρα πολύ και πρέπει να τους κρατάμε έξω”.
Υπάρχουν κι άλλα βιντεάκια στο YouTube από χρήστη με τ’ όνομα Anne Onymous.