Υπάρχουν μερικά πράγματα που τα ξέρεις, τα έχεις ως κατοχυρωμένη γνώση, και αποτελούν μια όαση μέσα στην έρημο αβεβαιότητας που είναι η σύγχρονη ζωή. Είναι αληθινά. Πράγματα που ξέρεις ότι ισχύουν. Ίχνη αυτογνωσίας που έχεις αποχτήσει στην πορεία της ζωής σου, τεκμηριωμένα από την εμπειρία, σφυρηλατημένα από το χρόνο. Πάντα θα προτιμώ τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες. Δεν θα συνεννοηθώ ποτέ με χρυσαυγίτη. Δε θα φανατιστώ ποτέ (ξανά) για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Δε θα με βολέψει ποτέ ένα από αυτά τα πολύ μεγάλα smartphones, τα επονομαζόμενα phablets. Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι δεδομένα. Οι αφορισμοί είναι κακό πράγμα γενικά, αλλά από ένα σημείο και μετά, αποφασίζεις: μερικά πράγματα είναι έτσι και όχι αλλιώς. Πώς να το κάνουμε. Είναι δεδομένα.
Γι’ αυτό μπουρδουκλώθηκα πάρα πολύ πριν από μερικές ημέρες, όταν μου ήρθε το iPhone 6 Plus για δοκιμή από την COSMOTE. Το ξέρετε: Είναι το άλλο καινούριο smartphone της Apple που κυκλοφόρησε φέτος. Το μεγάλο. Από αυτά τα πολύ μεγάλα, την κατηγορία που εισήγαγε το Samsung Galaxy Note, που είναι κάτι ανάμεσα σε κινητό και tablet, που μιλάς στο τηλέφωνο και σου καλύπτουν το μισό κεφάλι. Από αυτά που ξέρω, πια, ότι δε θα με βολέψουν ποτέ.
Πολύ μπουρδουκλώθηκα.
Επειδή άνοιξα το κουτί, ξεφλούδισα τα πλαστικά περιτυλίγματα, το έπιασα στο χέρι και είπα, ώπα.
Ώπα.
Για μια στιγμή.
Αυτό εδώ δε μοιάζει και τόσο μεγάλο.
Ώπα.
Αυτό εδώ μπορεί και να το συνηθίσω.
Σε αυτό εδώ το review θα σας γράψω τι έγινε παρακάτω, τις ημέρες που χρησιμοποίησα το iPhone 6 Plus σα δικό μου.
1. Τα βασικά και οι πρώτες εντυπώσεις
Το iPhone 6 Plus, το λοιπόν, είναι από μέσα σχεδόν πανομοιότυπο με το iPhone 6, το οποίο σας περιέγραψα αναλυτικά πριν από λίγες ημέρες. Έχει τον ίδιο επεξεργαστή, την ίδια μνήμη, τα ίδια υπόλοιπα εντόσθια. Βασικά, είναι το ίδιο smartphone, με πέντε σημαντικές διαφορές. Πρώτον, κοστίζει 120 ευρώ περισσότερο από το iPhone 6. Δεύτερον, έχει μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη 5,5 ιντσών (αντί για 4,7), η οποία έχει και μεγαλύτερη ανάλυση (Full HD, έναντι 750p). Τρίτον, έχει την ίδια κάμερα, αλλά με optical image stabilization, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά τραβά λίγο καλύτερες φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό. Τέταρτον, έχει πολύ μεγαλύτερη μπαταρία (2915 mΑh έναντι 1810 mAh). Και πέμπτον, φυσικά, έχει και πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το iPhone 6.
Πολύ. Μεγαλύτερο. Μέγεθος.
Είναι πιο πλατύ. Είναι πιο μακρύ. Είναι ακόμα και λίγο πιο παχύ (αν και όχι αρκετά για να μην εξέχει η κάμερα). Και είναι και αρκετά πιο βαρύ.
Το μέγεθος του iPhone 6 Plus είναι το σημαντικότερο θέμα που αξίζει να κουβεντιάσει κανείς, και βεβαίως είναι και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν το πιάνει στο χέρι. Είναι μεγάλο. Είναι παντόφλα. Είναι εξαιρετικά μακρόστενο, λιγάκι πιο μακρύ κι από το ευθέως ανταγωνιστικό Samsung Galaxy Note 4, το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη οθόνη.
Είναι μια μεγάλη συσκευή.
Κι ωστόσο, όταν το πρωτοέπιασα στο χέρι, η αίσθηση δεν ήταν καθόλου άσχημη. Δεν ξέρω αν έφταιγε το αλουμίνιο, οι καμπύλες, το βάρος, ή όλα αυτά μαζί, αλλά στα δάχτυλα και την παλάμη μου το Plus δεν έμοιαζε αχανές.
Η αίσθηση που μου έδινε δεν ήταν “τι να το κάνω αυτό το πράγμα, από που να το πιάσω τόσο που είναι”, που με πιάνει ενίοτε με τέτοιες συσκευές. Η αίσθηση ήταν ευχάριστη. Ήταν σαν ένα μεγάλο αδερφάκι του σκέτου 6, κάπως άβολο, ναι, αλλά όχι παράταιρο. Άρχισα να αναρωτιέμαι, σκέψεις απορίας και αμφισβήτησης άρχισαν να πλημμυρίζουν το μυαλό μου. Μήπως; Είναι δυνατό ετούτο εδώ να με βολέψει περισσότερο από το άλλο, το μικρότερο, το νορμάλ, το αναμενόμενο; Υπάρχουν εξάλλου και οι άλλες διαφορές μεταξύ τους, τρεις εκ των οποίων είναι σαφώς υπέρ του μεγάλου: Κάμερα, οθόνη, μπαταρία.
Λες;
Ας τα δούμε ένα ένα.
2. Κάμερα
Κοιτάξτε να δείτε, ήμουν ειλικρινής τις προάλλες όταν σας ανάφερα ότι, αντίθετα με τους αλλοδαπούς συναδέλφους, εγώ δεν είδα σοβαρή διαφορά ανάμεσα στην κάμερα του iPhone 6 και την κάμερα του 5S. Όταν είχα δει διαφορά ανάμεσα στο 5S και το 5 σας το είχα πει -αυτή τη φορά δεν κατάλαβα τίποτε. Ε. Το ίδιο θα σας πω και τώρα για την κάμερα του iPhone 6 Plus. Η δικιά του κάμερα έχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας, ο φακός δηλαδή μέσα στο μπιμπίκι του κουνιέται μπρος πίσω για να εστιάζει καλύτερα και πιο γρήγορα. Αντίθετα στο 6 αυτό γίνεται με software. Η διαφορά αυτή υποτίθεται ότι βοηθά το Plus να βγάζει λίγο πιο καθαρές φωτογραφίες, ειδικά όταν σου τρέμει το χέρι, ή όταν δεν υπάρχει πάρα πολύ φως. Επίσης υποτίθεται ότι βοηθά να βγαίνει πιο καθαρό βίντεο.
Εδώ θα σας δείξω ένα βίντεο το οποίο έφτιαξα δοκιμάζοντας τη λειτουργία slow motion της κάμερας και των δύο (τραβάει 720p εικόνα με 240fps). Μία από τις λήψεις είναι με το iPhone 6, οι υπόλοιπες με το 6 Plus. Μπορείτε να βρείτε ποια είναι με το 6;
[field id=”1″]
Σιγά μη μπορείτε. Εμένα ίδιες μου φάνηκαν οι κάμερες.
Παρεμπιπτόντως, αν δεν μπορείτε να δείτε το παραπάνω βίντεο, είναι επειδή η ορχήστρα που παίζει τη μουσική έχει copyright claim και έτσι το YouTube δεν το παίζει σε κινητά και, αν κατάλαβα καλά, και στη Γερμανία. Το κομμάτι, ωστόσο, είναι γραμμένο το 1881. Είμαι έξαλλος γι’ αυτό το θέμα. Τέλος πάντων. Μπορείτε να δείτε αυτό, αυτό και αυτό εναλλακτικά.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι κάμερες του 6 και του 6 Plus στα δικά μου τα μάτια είναι εφάμιλλες, και βεβαίως πολύ καλές (και ισάξιες του 5s). Δεν αποτελούν διαφοροποιητικό παράγοντα σε καμία περίπτωση.
Αντίθετα με την επόμενη κατηγορία.
3. Οθόνη
Όπως έχω ξαναπεί σε άλλα reviews παρόμοιων συσκευών, αυτά τα επονομαζόμενα phablets είναι ιδανικές συσκευές για το κομοδίνο. Οι μεγάλες τους οθόνες είναι θαυμάσιες επιφάνειες για διάβασμα, δείχνουν τα περισσότερα πράγματα πεντακάθαρα, είναι πολύ βολικές για να βλέπει κανείς βίντεο και να απολαμβάνει φωτογραφίες, και ταυτόχρονα δεν είναι και υπερβολικά μεγάλες και επώδυνα φωτεινές για το κρεβάτι, όπως είναι συνήθως τα περισσότερα tablets. Όποτε έχω κάτι σαν Galaxy Note στο κομοδίνο, εκεί πάει το χέρι με το που ξυπνάω το πρωί. Το αυτό ισχύει και για το iPhone 6 Plus.
Είναι μια ιδανική συσκευή για μέσα στο σπίτι, για να τσεκάρεις emails, Twitter, να διαβάζεις άρθρα στα Zite και τα Flipboard, να χαζεύεις φωτογραφίες στο Instagram, όλα τα συνήθη πράγματα που κάνει κανείς με το κινητό. Θα ήταν καλύτερο από το 6 γι’ αυτές τις δουλειές μόνο και μόνο επειδή είναι μεγαλύτερο (όπως και να το δει κανείς, είναι καλύτερο να διαβάζεις μεγάλα γράμματα παρά μικρά) αλλά στα δικά μου τα μάτια μοιάζει και η οθόνη του να είναι λίγο καλύτερη. Εξίσου φωτεινές και οι δύο, αλλά του 6 Plus μοιάζει να είναι καθαρότερη, με λίγο καλύτερο κοντράστ. Δεν ξέρω, μπορεί τα μάτια μου να κάνουν πουλάκια και να με θαμπώνει το μέγεθος, αλλά όπως και να ‘χει απολαμβάνω να κοιτάζω την οθόνη του Plus περισσότερο.
Η σύγκριση γίνεται πιο δύσκολη αν το βάλεις δίπλα στο Samsung Galaxy Note 4, ωστόσο, το οποίο έχει μια λίγο μεγαλύτερη οθόνη (5,7 έναντι 5,5 ιντσών) πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης (2560×1440 έναντι 1920×1080). Οι περισσότεροι αλλοδαποί εκθειάζουν την οθόνη του Galaxy Note 4 ως το καλύτερο πράγμα που είχε ποτέ πίξελ, αλλά εγώ που τα δοκίμασα δίπλα δίπλα δεν είδα τρομερή διαφορά. Ίσα ίσα, σε μερικές εικόνες με πολύ άσπρο, η οθόνη του Note σα να κρατά μια γαλαζωπή χροιά, ενώ του iPhone σα να μένει λίγο πιο αυθεντικά λευκή -ίσως ρέποντας λίγο προς το κίτρινο.
Παρεμπιπτόντως, μιας και μιλάμε για αυτές τις μεγάλες οθόνες, να μια φωτογραφία που ήθελα να τραβήξω εδώ και καιρό: Το iPhone 6 Plus (5,5 ιντσών) και το Samsung Galaxy Note 4 (5,7 ιντσών), με ανάμεσά τους το Kindle Paperwhite (6 ιντσών).
Όπως αντιλαμβάνεστε, παρεμπιπτόντως, ο στόχος ετούτου εδώ του κειμένου έχει γίνει πολλαπλός: Σκοπεύει να σας ενημερώσει για τα βασικά χαρακτηριστικά του κινητού μεν, αλλά και να σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάμεσα:
– Στο iPhone 6 Plus και το iPhone 6
– Στο iPhone 6 Plus και το Samsung Galaxy Note 4, ή άλλα μεγάλα smartphones
Επιστρέφοντας στο θέμα της οθόνης, είναι ελάχιστα τα σενάρια στα οποία μια μικρότερη οθόνη είναι προτιμότερη. Σύμφωνοι, μερικά από τα apps που δεν έχουν αναβαθμιστεί ακόμη δείχνουν λίγο περίεργα στη γιγάντια οθόνη του Plus, με γιγάντια γράμματα και μια κάποια θολούρα. Αλλά τα περισσότερα δείχνουν θαυμάσια. Η πληκτρολόγηση σ’ αυτή τη μεγάλη οθόνη (που, πλέον, μπορεί να γίνεται και σε custom πληκτρολόγια) είναι πολύ ευκολότερη και άνετη. Για να μη σας τα πολυλογώ, προτιμώ να κοιτάζω την οθόνη του iPhone 6 Plus, αντί για την οθόνη του σκέτου 6.
Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη σύγκριση με το Note 4 ή, για να θυμηθούμε κι ένα παλιότερο, το LG G3. Και εκείνες οι οθόνες, εξίσου μεγάλες ή μεγαλύτερες, είναι πάρα πολύ ωραίες. Δε μπορώ να διαλέξω, μη με πιέζετε.
4. Μπαταρία
Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά μου.
Η μπαταρία του iPhone 6 Plus είναι θαυμάσια. Θαυμάσια. Πρώτη φορά τη λέω αυτή την κουβέντα για συσκευή της Apple, ας κάνουμε λίγα λεπτά σιγή για να τιμήσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή.
Δοκίμασα για μερικές ημέρες να χρησιμοποιώ εναλλάξ ως δικό μου προσωπικό full time κινητό μία το iPhone 6 και μία το iPhone 6 Plus (τέτοια ειν’ η ζωή μου) και θα σας γράψω εδώ τα data αυτού του πειράματος, πόση μπαταρία είχε μείνει από το καθένα στις 8 το βράδυ:
1η & 2η ημέρα
iPhone 6: 13%
iPhone 6 Plus: 44%
3η & 4η ημέρα
iPhone 6: 6%
iPhone 6 Plus: 49%
5η & 6η ημέρα
iPhone 6: 22%
iPhone 6 Plus: 38%
Και τα δύο κινητά ήταν στους πρώτους κύκλους τους, στρώνονταν σιγά σιγά, αλλά όπως βλέπετε η διαφορά ήταν σημαντική. Η μπαταρία του Plus με σκληρή, βάναυση χρήση βγάζει άνετα τη μέρα, δεν ιδρώνει καν, κι αυτό για iPhone είναι επίτευγμα. Είναι το πρώτο iPhone που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί άφοβα ως εργαλείο χωρίς να κουβαλά απαραίτητα εξωτερικές μπαταρίες και να έχει το άγχος της πρίζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους σαν εμένα.
Κάτι επίσης σημαντικό, το οποίο αναλύω περισσότερο στο review του Galaxy Note 4: Το Galaxy Note 4 έχει χειρότερες αντοχές τόσο από το iPhone 6 Plus, όσο και από το Galaxy Note 3, αν και έχει μεγαλύτερη μπαταρία από το πρώτο, και πανομοιότυπη με το δεύτερο. Ο λόγος είναι η οθόνη, όλα αυτά τα επιπλέον πίξελ. Αλλά εμένα μου την πλήγωσε την καρδιά. Η φειδωλή οθόνη του iPhone, σεμνή HD λες κι έχουμε 2013, και τη δουλειά της την κάνει μια χαρά, και βοηθά τη μπαταρία να αντέχει περισσότερο.
5. Παρένθεση
Μιας και μιλάμε για αποδόσεις και τεχνικά, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρένθεση για να μοιραστώ μαζί σας κάτι που διαπίστωσα στους δρόμους, κουβαλώντας μαζί το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus. Το ένα είχε μέσα την προσωπική μου SIM της Vodafone, το άλλο τη SIM που μου είχαν στείλει από την COSMOTE για τη δοκιμή. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφορούσα στον έξω κόσμο με δύο διαφορετικά κινητά σε δύο διαφορετικά δίκτυα φέτος -είχα κάνει το ίδιο και το καλοκαίρι (με ένα iPhone 5S και ένα LG G3 τότε) και τα συμπεράσματα ήταν παρόμοια. Βεβαίως και τότε και τώρα ήταν και παραμένουν ανεκδοτολογικά. Αλλά κοιτάξτε:
Αυτές είναι μετρήσεις ταχύτητας δικτύου σε διάφορα σημεία των βορείων προαστίων της Αθήνας (πατήστε την εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος). Υπάρχει αισθητή διαφορά. Και αυτό που δεν φαίνεται από τις μετρήσεις της ταχύτητας, είναι οι διαφορές στην κάλυψη. Αυτό ήταν κάτι που είχα παρατηρήσει πολύ έντονα και το καλοκαίρι εκτός Αθηνών, αλλά από ό,τι φαίνεται ισχύει και στην Αθήνα. Η κάλυψη της Vodafone υπολείπεται δραματικά, τόσο στο 3G/4G, όσο και στο απλό σήμα. Υπήρξαν περιπτώσεις και το καλοκαίρι αλλά και τώρα, που χρειαζόμουν να κάνω πράγματα με το κινητό όπου είχα την προσωπική μου κάρτα, και αναγκαζόμουν να κάνω tether στο άλλο κινητό, το οποίο είχε COSMOTE και έπιανε.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που ίσχυε παλιότερα. Έχω επαναλάβει παρόμοια πειράματα στο παρελθόν, πάντα με τον ίδιο υποτυπώδη και αντιεπιστημονικό τρόπο, βέβαια, αλλά μέχρι το περασμένο καλοκαίρι δεν είχα παρατηρήσει αυτή τη διαφορά. Γράψτε μου στα σχόλια αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, ή αν έχω χάσει επεισόδια στο θέμα. Τέλος παρένθεσης.
6. Μέγεθος, πάλι
Είπαμε για την κάμερα (δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα), είπαμε για την οθόνη και τη μπαταρία (αποτελούν), αλλά για να ολοκληρώσουμε μια σφαιρική και τεκμηριωμένη άποψη, πρέπει να επιστρέψουμε στο θέμα του μεγέθους. Γιατί είπαμε πόσο καλό είναι το iPhone 6 Plus στο κομοδίνο, αλλά τη ζωή δε τη ζούμε ξάπλα δίπλα σε ένα κομοδίνο, αν και τι ωραία που θα ήταν.
Σας έγραψα στην αρχή ότι ανοίγοντας το κουτί και πιάνοντας το 6 Plus η πρώτη μου εντύπωση ήταν θετική, σε βαθμό που να αμφισβητήσω θεμελιώδη πράγματα που κρατώ ως αληθινά. Η εντύπωση συνεχίστηκε καθώς το περιέφερα στο σπίτι, το ματσακόνιαζα στο κρεβάτι, στο γραφείο, στον καναπέ.
Αλλά μετά βγήκα έξω.
Εκεί τα πράγματα δεν άλλαξαν αμέσως. Παραδόξως το Plus χωράει στην ποτηροθήκη του αυτοκινήτου όπου συνήθως αποθηκεύω το κινητό. Χωράει, επίσης, και στις περισσότερες τσέπες σακακιών και σε όλες τις τσέπες μπουφάν. Το βάρος του είναι ένα θέμα, ωστόσο. Σακουλιάζουν οι τσέπες. Το νιώθεις ότι είναι εκεί. Επίσης: Δεν το βάζεις εύκολα σε τσέπη παντελονιού. Από τις περισσότερες κωλότσεπες εξέχει. Και, εντάξει, υπάρχει και το άλλο ρίσκο. Λυγίζει.
Εξάλλου, σκεφτείτε και το άλλο: Ζούμε στην Ελλάδα. Σκεφτείτε το λίγο. Χτες στην Αθήνα ο ήλιος έλαμπε, ούτε μισό συννεφάκι δεν βρισκόταν στον ουρανό. Τις προάλλες περιφερόμουν έξω με t-shirt. Είναι τέλη Νοεμβρίου. Εδώ πέρα δεν φοράμε σακάκια και μπουφάν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Γιατί τα γράφω αυτά, θα μου πείτε. Έχει σημασία. Το κινητό είναι εδώ και πολλά χρόνια η συσκευή που κουβαλάμε παντού μαζί, κι αν εμείς εδώ πέρα κυκλοφορούμε μ’ ένα μπλουζάκι κι ένα παντελόνι οκτώ μήνες το χρόνο, το κινητό πού θα το βάζουμε;
Πείτε μου σας παρακαλώ.
[motto_right]
Η μπαταρία του iPhone 6 Plus είναι θαυμάσια. Θαυμάσια. Πρώτη φορά τη λέω αυτή την κουβέντα για συσκευή της Apple, ας κάνουμε λίγα λεπτά σιγή για να τιμήσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή.
[/motto_right]
Γιατί τώρα θα χειμωνιάσει, θα πάρετε κανένα 6 Plus και θα το έχετε μέσα στο μπουφάν, αλλά όταν έρθει ο Απρίλιος; Πού θα το βάζετε; Στην κωλότσεπη; Στο χέρι; Κι αν είστε γυναίκα και κυκλοφορείτε παντού με τσάντα, κάτι γίνεται -αλλά αν είστε άντρας; Θα αρχίσετε να κουβαλάτε εκείνα τα τσαντάκια που είχανε παλιά κάτι πασόκοι; Θα φοράτε μπανάνα στη μέση; Ή θα πηγαίνετε παντού με σακίδιο σα το Σταύρο Θεοδωράκη για να χωράει μέσα το iPhone 6 Plus;
Πέρα από τα ενδυματολογικά/μετεωρολογικά θέματα, βεβαίως, υπάρχει και το θέμα της χρήσης στον έξω κόσμο. Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερα reviews των Galaxy Note, αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου: Πώς χρησιμοποιείς μια τέτοια συσκευή έξω. Πώς τη βγάζεις και τραβάς μια φωτογραφία, ή τσεκάρεις το Twitter, ή απαντάς τα emails σου στο πεζοδρόμιο, με μια σακούλα στο ένα χέρι, ή στα ΜΜΜ. Δεν είναι εύκολο. Θέλει προσοχή και επιδεξιότητα. Στην πράξη διαπίστωσα ξανά ότι η απλή, μηχανική κίνηση του “βγάζω κινητό από την τσέπη και τσεκάρω Twitter” που είναι αυτονόητη και πανεύκολη, σχεδόν αυτόματη με τα κανονικά smartphones, με μια συσκευή στο μέγεθος του iPhone 6 Plus γίνεται μπελάς. Τελικά το έβγαζα από την τσέπη πιο σπάνια. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αυτό είναι και καλό. Βεβαίως, αυτοί αποκλείεται να έχουν φτάσει μέχρι εδώ κάτω, οπότε εντάξει είμαστε.
7. Συμπέρασμα
Ξέρετε κάτι; Το iPhone 6 Plus είναι ένα πάρα πολύ ωραίο αντικείμενο. Είναι ωραίο. Δουλεύει καλά, αντέχει πολύ, το κοιτάς και το χαίρεσαι, φτάνει να μην είσαι έξω και να μην είναι καλοκαίρι. Είναι θαυμάσιο. Κοστίζει από 860 ευρώ και πάνω, ωστόσο, που είναι πολλά λεφτά. Η ακριβότερη εκδοχή του, αυτή με τα 128GB, κοστίζει 1100 ευρώ. Επίσημη τιμή. Όσο κάνει ένα καινούριο Macbook Air. Είναι πολλά λεφτά. Αυτή είναι η μόνη διαφορά με το σκέτο 6 που δεν είχαμε αναφέρει, και τώρα που την αναφέραμε, μπορούμε να απαντήσουμε στους στόχους αυτού του κειμένου, και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.
Όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα σε αυτό εδώ και το Samsung Galaxy Note 4, τα λέω αναλυτικότερα στο review του Samsung Galaxy Note 4. Συνοπτικά (SPOILER ALERT) εγώ θα επέλεγα το iPhone 6 Plus, αλλά η διαφορά τους είναι πάρα πολύ μικρή.
Όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα σε αυτό εδώ και το iPhone 6, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Στην αρχή είχα αμφιβολία, μετά που είδα και την αντοχή της μπαταρίας άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια. Μήπως έρχεται ο καιρός που θα πάρω τεραsmartphone; Ακόμα κι αν τη γλιτώσω τώρα, μήπως στο μέλλον μου υπάρχει ένα iPhone 6S Plus; Αλλά μετά βγήκα έξω, έζησα με το κινητό κάμποσες ημέρες, και ζορίστηκα. Αυτό που έμοιαζε τόσο βολικό και ωραίο μέσα, γινόταν δύστροπο και δύσκολο έξω. Όλο φοβόμουν μη μου πέσει κάτω. Δεν ήταν ζωή αυτή.
Και θα σας πω και το άλλο.
Όταν μετά από δυο-τρεις ημέρες συνεχόμενης χρήσης του iPhone 6 Plus επέστρεψα στο 6, δε μου κακοφάνηκε. Δεν δυσφόρησα με την μικρότερη οθόνη. Αντίθετα, όταν δοκίμασα μετά από τρεις ημέρες συνεχόμενης χρήσης του 6 να επιστρέψω στο 5s, έπαθα σοκ, μου ήρθε να βάλω τα κλάματα, δεν καταλάβαινα πως ζει ο κόσμος ακόμα έτσι.
Στο τέλος όλης αυτής της περιπέτειας, συνειδητοποίησα τα εξής:
1) Όλα τα σύγχρονα smartphones είναι σπουδαία.
2) Εξακολουθεί να μου αρέσει να τα δοκιμάζω όλα.
3) Το iPhone 6 είναι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο από όλα, και μαζί μισή ντουζίνα Androids παρόμοιου μεγέθους, εξίσου ωραία αλλά φτηνότερα.
4) Το iPhone 6 Plus είναι ένα μεγάλο smartphone. Αν και πλέον καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί κάποιος θα το επέλεγε, και θα του έλεγα και μπράβο, εμένα τελικά δεν μου ταιριάζει. Πρόσκαιρα αναρωτήθηκα γι’ αυτό το θέμα, πάλεψα με τον εαυτό μου, σκέφτηκα βαθιά, μα τελικά κατέληξα ξανά στο αρχικό, προαποφασισμένο συμπέρασμα, ένα από πράγματα που τα ξέρω, που έχω ως κατοχυρωμένη γνώση, και αποτελούν μια όαση μέσα στην έρημο αβεβαιότητας που είναι η σύγχρονη ζωή.
Βαθμολογία: 7.4
Περισσότερες κριτικές κινητών
iPhone 6
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Alpha
Sony Xperia Z3 & Z3 Compact
LG G3
HTC One (M8)
Samsung Galaxy S5
Google Nexus 5
LG G2
Samsung Galaxy Note 3
iPhone 5S