Δύο πράγματα θα δούμε απόψε εδώ: Ένα καινούριο κορυφαίο smartphone ακριβό και φανταχτερό (και χρυσαφένιο!) και ένα ψηφιακό ρολόι που σου μετράει τους χτύπους της <3 και τα βήματα της ζωής και τα zzzz του ύπνου.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα ένα ένα:
1) Το κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S5, απ’ έξω
Μου έστειλαν από τη Samsung που λέτε το καινούριο Samsung Galaxy S5 να το δοκιμάσω, και το ανοίγω, και τι να δω: Είναι χρώμα χρυσό. Δηλαδή όχι ακριβώς χρυσό, χρυσαφένιο. Είναι μαύρο στο μπροστά μέρος, πορτοκαλοχρυσαφί γυαλιστερό στο γύρω γύρω, και ματ καφεχρυσαφί στο πίσω μέρος. Πρώτη φορά σας ξεκινάω τα καθέκαστα από το χρώμα του κινητού αλλά τι να κάνω: Αιφνιδιάστηκα. Γιατί μου έστειλαν το χρυσό; Με αντιπαθούν; Ή ήθελαν να δούνε τι θα γίνει; Ποιος ξέρει.
Το αποτέλεσμα ήταν η γνώμη μου για την εξωτερική εμφάνιση του κινητού τηλεφώνου τούτου να επηρεαστεί προστιγμήν από τη σχεδόν σαουδαραβική γυαλιστερή φωταψία του χρώματος. Άφησα να περάσουν λίγες ημέρες, να ηρεμήσω, να το ξεχάσω (όχι να το συνηθίσω, ποιος το συνηθίζει αυτό το πράγμα) και τώρα μπορώ επιτέλους να σας πως μερικές παρατηρήσεις πιο ουσιαστικές.
Το Samsung Galaxy S5 εξωτερικά είναι ένα κινητό που είναι σχεδόν ολόιδιο με το Samsung Galaxy S4, που με τη σειρά του ήταν σχεδόν ολόιδιο με το Samsung Galaxy S3. Αυτό είναι κάτι αρνητικό, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το Samsung Galaxy ποτέ δεν ήταν ένα όμορφο κινητό. Και δεύτερον επειδή η διατήρηση της ίδιας σχεδιαστικής ταυτότητας από μιαν εταιρεία για το κορυφαίο κινητό της για τρεις (ίσως και τέσσερις, αν βάλει κανείς μέσα και το σχετικά παρεμφερές S2) είναι κάπως πρωτοφανής στη φρέσκια αγορά των smartphones. Και δείχνει, αν μη τι άλλο, τεμπελιά. Ακόμα και η συντηρητικιά Apple που πουλάει πρακτικά ένα μοντέλο κινητού τηλεφώνου όλο κι όλο, τη μούρη του την αλλάζει κάθε δυο χρόνια.
Το πρόβλημα με τη σειρά των Galaxy S ήταν πάντα τα υλικά κατασκευής, ένα γλιστερό πλαστικό που έκανε το αντικείμενο ετούτο να μοιάζει φτηνό, ενώ δεν ήταν καθόλου. Τα Galaxy δίπλα στα iPhones και τα Nokia και τα κορυφαία κινητά της HTC μοιάζει αναπάντεχα δευτεροκλασάτο και μπανάλ -πόσο μάλλον όταν βάφεις το πλαστικό με χρυσαφένια μπογιά. Σε ετούτη τη γενιά η κατάσταση βελτιώνεται λιγάκι -η πλάτη τώρα είναι πάλι πλαστικιά, αλλά από ένα ματ, πορώδες πλαστικό που είναι πιο ευχάριστο στο χέρι. Το design αυτή τη φορά έχει και κάτι τρυπούλες-λακουβίτσες που δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετούν, αλλά δεν είναι άσχημες -θυμίζουν λίγο το πρώτο Nexus 7, πράγμα που δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Τέλος πάντων, το S5 είναι καλύτερης κατασκευής από τα προηγούμενα, αλλά βεβαίως εξακολουθεί να είναι χειρότερο στο χέρι από τα αλουμινένια κινητά της Apple και τη HTC ή από τα σκληρά πλαστικά της Nokia. Έχει, ωστόσο, το καλό της αφαιρούμενης πλάτης (για να αντικαθιστάς τη μπαταρία και να προσθέτεις κάρτα μνήμης, αν θες) και πλέον έχει και κάλυμμα στη USB θύρα για να την προστατεύει απ’ τις πιτσιλιές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως της εξωτερικής εμφάνισης του S5 είναι άλλο: Το μέγεθος.
Το Samsung Galaxy S5 είναι μεγαλύτερο σε πλάτος, ύψος και πάχος από το S4, και επίσης από το Nexus 5 και το LG G2, άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα της κατηγορίας. Και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Σε μια εποχή πλέον που τα smartphones μοιάζουν όλα ίδια και οι κατασκευαστές τους προσπαθούν λίγο να εξευγενίσουν την εξωτερική τους εμφάνιση με κάθε νέα γενιά, κρατώντας τις οθόνες γύρω στις 5 ίντσες, αλλά μειώνοντας όλα τα υπόλοιπα, η Samsung για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω μεγάλωσε το μέγεθος του κινητού σε βαθμό αναπάντεχο. Το S5 μοιάζει σαν εμβόλιμο μοντέλο ανάμεσα στο S4 και το Note 3. Έχει οθόνη λιγουλάκι μεγαλύτερη από του S4 και του Nexus 5 (του S5 είναι 5,1 ίντσες), αλλά μικρότερη από του LG G2 (5,2 ίντσες) που είναι μικρότερο σε μέγεθος.
Γενικά το design του S5 με την πλαστικούρα, το παντοφλέ μέγεθος, τα μεγάλα περιθώρια γύρω από την οθόνη, παραπέμπει σε κινητό προηγούμενης χρονιάς. Το περυσινό LG G2 το οποίο κοντεύει να χρονίσει, με τα μηδαμινά περιθώρια γύρω από την οθόνη μοιάζει πολύ πιο σύγχρονο σχεδιαστικά. Είναι πολύ περίεργο πράγμα αυτό, και απογοητευτικό. Είναι σα να έχουνε το σχεδιαστικό τμήμα της εταιρείας στον αυτόματο πιλότο, να βγάζουν κινητά σχεδόν πανομοιότυπα και σχεδιαστικά μέτρια κάθε χρόνο, αφιερώνοντας όλη την προσοχή τους στο απομέσα, με συνήθως αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Ας δούμε τι έκαναν στο απομέσα φέτος.
2. Το κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S5 από μέσα
Το S5 έχει την καλύτερη οθόνη σε κινητό τηλέφωνο που έχω δει, τελεία. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το καινούριο HTC ή το καινούριο Sony Xperia, αλλά από όλα τα υπόλοιπα -και τα έχω δοκιμάσει όλα- έχει την πιο λαμπερή, καθαρή, ορθόχρωμη (δικιά μου λέξη την πρόλαβα) απ’ όλες. Ξεπερνάει και το υπέρλαμπρο Galaxy Note 3, ρίχτε μια ματιά.
Εδώ έχω βάλει και το μικράκι το iPhone 5S, τη μισοριξιά, για να δείξω ότι το S5 το πλησιάζει και στη φωτεινότητα. Βεβαίως δεν τίθεται θέμα άλλης σύγκρισης, πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες λόγω μεγέθους, η μέρα με τη νύχτα. Η οθόνη του S5 δείχνει σωστά τα χρώματα και είναι εξαιρετικά φωτεινή και έχει και αξιοθαύμαστη γωνία θέασης, πάρα πολύ ωραία, τι να σας λέω.
Η οθόνη αυτή το λοιπόν δείχνει το Android 4.4.2 το φρέσκο, και το δείχνει πιο αξιοπρεπές από ποτέ. Η Samsung, όπως και οι περισσότερες άλλες εταιρείες που βάζουνε το Android στα κινητά τους και δεν ανήκουν στη Google, συνηθίζει να παίρνει το λειτουργικό σύστημα και αν του αλλάζει τα πέταλα, να το κάνει αγνώριστο και να του φορτώνει και ένα σωρό εφαρμογές σώνει και ντε για να δείξει ότι είναι κάτι αλλιώτικο από τις άλλες. Παραδοσιακά γκρινιάζω γι’ αυτό το θέμα, γιατί από την έκδοση 4.0 του Android κι ύστερα καμία custom πειραγμένη εκδοχή δεν είναι καλύτερη από το ατόφιο, σκέτο, original Android της Google. Ε, το 2014 είναι μια μεγάλη χρονιά, ένα κομβικό σημείο, ένα έτος/καμπή: Θα σταματήσω να γκρινιάζω (γι αυτό το θέμα). Για δυο λόγους:
Πρώτον, η τελευταία εκδοχή του TouchWiz της Samsung (του skin της δηλαδή) είναι η πιο διακριτική και κομψή που έχει φτιάξει ως τώρα. Σα να είναι πιο προσεγμένα τα icons, σα πιο καλοσχεδιασμένα τα μενού, όλο το σύστημα μοιάζει πιο φροντισμένο και, σύμφωνα με την επιταγή της εποχής, πιο flat. Αυτό είναι καλό. Ανάβεις το κινητό και δεν παθαίνεις αναγούλα από τα χρώματα και τις χαριτωμενιές. Βεβαίως πάλι καλό θα είναι να πας στα settings και να επιλέξεις μια χρωματική παλέτα πιο υποτονική από τη default (εγώ βάζω τη cinema) και βέβαια μικροαστοχίες και αδεξιότητες και βλακειούλες υπάρχουν ακόμα (η default απεικόνιση των settings είναι μια ατέλειωτη καταιγίδα από όμορφα αλλά ατελείωτα και μπερδεμένα icons) αλλά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από παλιά. Και υπάρχει και ο δεύτερος λόγος: Πλέον δεν χρειάζεται ντε και καλά να βλέπεις κάθε μέρα το TouchWiz.
Η Google έχει κυκλοφορήσει το Google Now launcher του Nexus 5 ως app, που απευθύνεται μεν μόνο σε συσκευές Nexus, αλλά με έναν πολύ απλό τρόπο μπορεί κανείς να το φορτώσει σε οποιοδήποτε πρόσφατο Android κινητό. Το αποτέλεσμα νάτο:
Οπότε ορίστε: Θα έχω πλέον ένα πράγμα λιγότερο να γκρινιάζω. Η ζωή μου μοιάζει λίγο άδεια. Θα το ξεπεράσω, εν καιρώ.
Κατά τα άλλα το S5 έχει μέσα ένα σωρό apps της Samsung που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ, και παίζει όλα τα apps του Android τα οποία πλέον είναι απειράριθμα και εξαιρετικά και πλούσια. Καμία εφαρμογή που χρησιμοποιώ τακτικά στο iPhone δε λείπει από το Android (εκτός από το iMessage), και γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τα εργαλεία του Google οι αντίστοιχες εφαρμογές στο Android είναι κατά κανόνα καλύτερες. Θα σας μιλήσω για μία επειδή τις προάλλες πήρα χαμπάρι το update και επειδή δικό μου είναι το μέρος, ό,τι θέλω θα κάνω και δε θα δώσω λογαριασμό σε κανένα ορίστε μας κιόλας. Το app “Photos” το λοιπόν, το οποίο σου δείχνει τις φωτογραφίες τις συσκευής και μαζί και τυχόν φωτογραφίες που έχεις στο Google Drive, και ωραιότατα αντικαθιστά το ενδημικό “Gallery” του Samsung, πλέον έχει εργαλεία για το editing των φωτογραφιών που μου έμοιασαν γνώριμα: Μου θύμισαν πολύ τα εργαλεία του Snapseed, του app που χρησιμοποιώ και στο Android και στο iOS για να πειράζω/βελτιώνω τις φωτογραφίες μου. Την εταιρεία που φτιάχνει το Snapseed την έχει αγοράσει η Google, βεβαίως, και καταλαβαίνεις πού το πάω: Το “Photos” πλέον έχει μέσα όλα τα εργαλεία του Snapseed, δε χρειάζεσαι ξεχωριστό app, μπορείς μέσα από τη γκαλερί των φωτογραφιών του κινητού να κάνεις στις φωτογραφίες ό,τι θεωρείς σωστό πριν τις δει ο λαός του Instagram και των λοιπών. Αυτό το βρήκα καταπληκτικό και σας το λέω εδώ.
Μιας και πιάσαμε τις φωτογραφίες, και πριν περάσουμε στις λίγες κουβέντες περί hardware, να πούμε ότι το S5 έχει μια νέα φωτογραφική μηχανή που τραβάει φωτογραφίες 16 megapixel και είναι πάρα πολύ καλή. Οι φωτογραφίες βγαίνουν με σωστά χρώματα και σωστή αντίθεση και διαπίστωσα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται ελάχιστο πείραγμα για να είναι Instagrammable, βγαίνουν έτοιμες. Το μόνο πρόβλημα εξακολουθεί να εμφανίζεται στις συνθήκες περιορισμένου φωτισμού, στις σκοτεινιές και τα βράδια. Το S5 βγάζει μέτριες φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό αλλά, κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, τις βγάζει αργά. Λιγότερο αργά από ό,τι το S4, αλλά αργά. Όταν το φως είναι λιγοστό πατάς το κλικ και σου βγάζει ένδειξη για να κρατήσεις το κινητό ακίνητο (οξύμωρο!) όσο τραβάει, ένα δράμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί τραβάει έτσι τις φωτογραφίες τη νύχτα. Και το Nexus 5 (που τραβάει χάλια νυχτερινές) και το iPhone 5S (που τραβάει πολύ καλές) μπορούν και τις τραβάν ακαριαία. Γιατί δεν μπορεί το Samsung;
Γιατί κατά τα άλλα το κινητό πετάει, φυσάει, τραβάει στην ανηφόρα, έχει διπλό καρμπυρατέρ. Από πέρυσι νομίζω έπαψε να έχει νόημα να αναφέρουμε μνήμες RAM και πόσους πυρήνες έχουν οι επεξεργαστές, τα smartphones πλέον είναι τόσο γρήγορα που οι διαφορές είναι ελάχιστες, ανούσιες. Η ακαριαία απόκριση στα δάχτυλα και το ακαριαίο scrolling είναι πράγματα δεδομένα στα κινητά αυτής της κατηγορίας, δεν έχει νόημα να τα συζητάμε. Στο εξής θα τα συζητάμε μόνο όταν δεν υπάρχουν, φρονώ.
Τέλος but not least, στα της μπαταρίας. Η μπαταρία του S5, καίτοι ευμεγέθης (2800 mAh, με το συμπάθιο) δεν συγκλόνισε το φυλλοκάρδι μου με την αντοχή και τη διάρκειά της καθώς, όπως οι περισσότερες των smartphones της εποχής, δε φτουράει και πολύ πέραν της εργάσιμης ημέρας. Και σ’ αυτή την κατηγορία το LG G2 νικάει ακόμα.
3. Το Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy S5 είναι ένα κινητό θαυμάσιο, με καταπληκτική πεντάμορφη οθόνη, πάρα πολύ καλή κάμερα, ωραίοτατο λειτουργικό, πολλές εφαρμογές, μέτριο design και κάπως άβολο μέγεθος. Μερικά πράγματα τα κάνει αναμενόμενα καλά, κάποια πράγματα θα περίμενε κανείς να τα κάνει καλύτερα, δεν είναι ασφαλώς το τέλειο αντικείμενο στη Γη, και δεν είναι και το φτηνότερο.
Ο ανταγωνισμός στα smartphones είναι λυσσαλέος, όσο περνάει ο καιρός ο κόσμος καταναλώνει τα ίντερνετς όλο και περισσότερο μέσα από τέτοιες συσκευές, κι αυτό φαίνεται αν κοιτάξει κανείς τις συσκευές που κυκλοφορούν σήμερα, και τις τιμές τους. Βλέποντας ας πούμε το Nexus 5 να κυκλοφορεί επισήμως στα 400 ευρώ, και το περυσινό LG G2 να κυκλοφορεί πλέον σε παρόμοια τιμή, αναρωτιέται κανείς αν χωράει πια μια κατηγορία υπερ-premium smartphones με τιμές πάνω από 600 ή 700 ευρώ. Το Samsung Galaxy S5 κοστίζει ξεκλείδωτο επισήμως 760 ευρώ, που είναι ένα ποσό που έχω την εντύπωση ότι είναι εξωφρενικό για την εποχή. Είναι πιο ακριβό κι απ’ το iPhone 5S 16GB. Είναι πάρα πολλά λεφτά. Τι να σας πω. Αν τα έχετε, σκεφτείτε το.
Αλλά προς στιβτζόμπς, μην το πάρετε σε χρυσό. Πάρτε το άσπρο, πάρτε το μαύρο ή, αν είστε φλαμπόιαντ, πάρτε το μπλε. Είναι ωραίο το μπλε. Γιατί δε μου έστειλαν το μπλε;
Βαθμολογία: 7
4. Το Samsung Galaxy Gear Fit
Μαζί με το κινητό οι άνθρωποι της Samsung μου έστειλαν και κάτι άλλο, ένα από τα καινούρια smartwatches της εταιρείας, και φαντάζεστε πόσο χάρηκα, θυμάστε πόσο πολύ μου άρεσαν τα παλιά. Θα σας πω από τώρα ωστόσο ότι ετούτο εδώ είναι όντως πολύ διαφορετικό από τα παλιά. Δεν είναι μια γενιά καλύτερο -είναι ας πούμε τέσσερις. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα προϊόν εν πολλοίς άχρηστο. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
Υποτίθεται ότι το Samsung Galaxy Gear Fit (προσέξτε πώς, καθώς προχωράει το κείμενο, θα μειώνονται οι λέξεις του ονόματος που χρησιμοποιώ) είναι ένα fitness band, από αυτά που κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό γι’ αυτούς που λαχταράνε την τεχνολογία να τους πει τι να κάνουν για να ζήσουν καλύτερα. Απορώ γιατί δεν έχω πάρει ακόμα κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων, το Galaxy Gear Fit δεν είναι μόνο fitness band, είναι ένα κανονικότατο smartwatch με touchscreen και απ’ όλα, και μάλιστα είναι καλύτερο ως smartwatch και από τα άλλα δύο (Samsung, Sony) που έχω δοκιμάσει. Πρώτα απ’ όλα, είναι μικρότερο και πιο ευκολοφόρετο. Δεν είναι πάρα πολύ ελαφρύ, αλλά στέκεται καλύτερα στον καρπό κυρίως επειδή το σώμα του είναι καμπύλο, και μαζί είναι καμπύλη κι η οθόνη.
Η οθόνη είναι λαμπερή, ευανάγνωστη και μακρόστενη, και αυτό το τελευταίο είναι που δημιουργεί προβλήματα στην αρχή. Γιατί το default του ρολογιού δείχνει το περιεχόμενο της οθόνης οριζόντια, τα πάντα, και την ώρα και το μενού και τα χρονόμετρα όλα οριζόντια, δηλαδή κάθετα προς το χέρι, δηλαδή πρέπει να στρίβεις το λαιμό αφύσικα για να διαβάσεις τι λέει, κι αυτό δεν είναι κάτι πολύ καλό για ένα προϊόν που υποτίθεται ότι σκοπεύει να σε κάνει πιο υγιή. Ευτυχώς μετά από ένα πρόσφατο update υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξεις τον προσανατολισμό της οθόνης κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς που πιάνει στα χέρια του το Gear Fit.
Η συσκευή συνδέεται στο ίντερνετ μέσα από το κινητό και μπορεί να δείχνει notifications και να κάνει απλές λειτουργίες από μόνη της, όπως να σου μετράει τα βήματα, το σφυγμό, και να σου λέει πόσο τοις εκατό του ύπνου σου ήσουν ακίνητος -αν θυμηθείς να το βάλεις να μετράει. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους αθλούνται ή τρέχουν και δεν θέλουν να κουβαλάνε το κινητό στην τσέπη (ή δεν έχουν τσέπη), αλλά μην κοροϊδευόμαστε: Δεν είναι πραγματικά πολύτιμα για κανέναν άλλο. Γενικά τα προϊόντα αυτά δεν κάνουν τη ζωή κανενός καλύτερη και δεν προσφέρουν καμία ιδιαίτερη ευκολία, είναι gimmicks, φληναφήματα, εφετζίδικα γκατζετάκια για να τα δείχνεις και να περνάει η ώρα. Ετούτο το συγκεκριμένο είναι το καλύτερο από τα αντίστοιχα που έχω δοκιμάσει, οπωσδήποτε. Φοριέται πιο άνετα, λειτουργεί καλύτερα, δείχνει περισσότερες πληροφορίες, κι η μπαταρία του αντέχει τρεις μέρες περίπου. Δεν καταλαβαίνω ποιος θα προτιμούσε ένα από τα άλλα smartwatches της Samsung (που είναι πιο μεγάλα, και το ένα είναι και πιο ακριβό -το Fit κάνει 199 ευρώ), αλλά από την άλλη δεν καταλαβαίνω ποιος θα ήθελε ένα smartwatch γενικότερα, όπως έχουν τα πράγματα.
Βεβαίως, είναι πολλά τα πράγματα που δεν καταλαβαίνω στο σύγχρονο κόσμο, όπως τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γιατί υπάρχει χόκεϊ επί χόρτου, τις εκπομπές που πίνουν και τραγουδάνε στην τηλεόραση.
Οπότε ίσως εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος να κρίνω τέτοια πράγματα.
Περισσότερα reviews:
Google Nexus 5
LG G2
Samsung Galaxy Note 3
iPhone 5S
iPhone 5C
Samsung Galaxy S4