Πριν κάνεις καν μιαν απόπειρα να σχηματίσεις γνώμη για το (ξαφνικό, Αυγουστιάτικο) κλείσιμο του troktiko.blogspot.com, κάνε μια βόλτα από εδώ, και διάβασε προσεκτικά τους όρους χρήσης της υπηρεσίας του blogger.com, που χρησιμοποιούσε το δημοφιλές blog.
Πήγες; Ωραία. Τώρα μπορούμε να το συζητήσουμε το θέμα.
Σήμερα το μεσημέρι, λοιπόν, εντελώς ξαφνικά, το troktiko εξαφανίστηκε και στη θέση του βλέπεις το μήνυμα: “Αυτό το ιστολόγιο βρίσκεται υπό εξέταση λόγω πιθανής παράβασης των Όρων Υπηρεσιών Blogger και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους συντάκτες”. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις: Δεν έκανε κανένας “λογοκρισία” και δεν πρόκειται για “φίμωση του Ελληνικού Ίντερνετ” ούτε για “δάκτυλο Σανιδά”. Το Google (που είναι ο ιδιοκτήτης του blogger.com) το κατέβασε το blog.
Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν ποια ήταν η καταγγελία που οδηγησε το Google σ’ αυτή την κίνηση, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση απ’ το ίδιο το troktiko (το twitter του έχει να ανεωθεί από τις 22 Ιουλίου). Η συνομωσιολογία, φυσικά, έχει φουντώσει στα υπόλοιπα blogs και στο twitter, οι μπούρδες που πετάγονται είναι πρωτοφανείς, αλλά προς το παρόν δεν έχουν νόημα οι εικασίες. Ούτως ή άλλως, η κουβέντα είναι ανούσια -είναι απορίας άξιον το ότι κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει νωρίτερα.
Όπως καταλαβαίνεις, όποιος χρησιμοποιεί μια τσάμπα υπηρεσία για blogging (το blogger.com, το Wordpress) είναι στην ουσία έρμαιο στις ορέξεις οποιουδήποτε καταγγέλοντα. Δεν έχει απόλυτη ελευθερία να γράφει ό,τι θέλει (κι ας φαίνεται έτσι), καθώς αυτές οι υπηρεσίες έχουν σαφείς και ξεκάθαρους όρους χρήσης που τις εξασφαλίζουν από οποιαδήποτε νομική συνέπεια. Μπορείς έτσι να να καταλάβεις ότι όποιος αισθάνεται ότι θίγεται με οποιονδήποτε τρόπο από κάτι που γράφεται σε ένα τέτοιο blog δικαιούται να κάνει μια καταγγελία στον ιδιοκτήτη της υπηρεσίας (εν προκειμένω στο Google), ο οποίος με τη σειρά του δεν κάθεται να κάνει το δικαστή -κατεβάζει το εν λόγω blog και η πρωτοβουλία για την επαναφορά του μεταφέρεται στον blogger.
Βέβαια κάτι τέτοια φαινόμενα είναι σχετικά σπάνια, καθώς κάποιος που θέλει να ανοίξει ένα blog για χρήσεις που αντίκεινται των όρων αυτών, δεν το ανοίγει σε καμία τσάμπα υπηρεσία, το φτιάχνει σε δικό του σέρβερ, για να ανεβάζει ό,τι θέλει (τα μεγάλα ειδησεογραφικά blogs σε τσάμπα υπηρεσίες, παρεμπιπτόντως, είναι Ελληνικό φρούτο).
Το troktiko, ομολογουμένως, είναι (ήταν;) ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο site. Η αρθρογραφία του δεν ακολουθεί δημοσιογραφικούς κανόνες (διασταύρωση πληροφοριών, συλλογή δηλώσεων, σφαιρική παρουσίαση), αλλά συνίσταται κυρίως στη δημοσίευση φημών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, αυτά που “συζητιούνται”, καθώς ως κοινωνία είμαστε και λίγο χωριό και όλα μαθαίνονται. Η φήμη του εξαπλώθηκε ακριβώς γι’ αυτό: Γράφει αυτά που οι εφημερίδες δεν μπορούν να γράψουν -αλλά κι αυτά που ενδεχομένως δεν τολμούν να γράψουν, λόγω παράπλευρων συμφερόντων των εκδοτών και άλλα τέτοια γνωστά. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα έγραφε και πράγματα για πρόσωπα και πράγματα που δεν ισχύουν, ή πράγματα που ισχύουν αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να βγουν στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε καταγγελίες. Και καθώς όπως είπαμε είναι hosted σε μια τσάμπα υπηρεσία, θεωρώ θαύμα το ότι δεν είχε κατέβει μέχρι τώρα.
Ένας εισαγγελέας, ας πούμε, ή ένας υπόδικος, θα είχαν κάθε λόγο να καταγγείλουν την αναφορά ονομάτων και την προβολή φωτογραφιών υπόδικων προσώπων -αυτό που τα κανάλια αποφεύγουν με τα “μωσαϊκά” και τα “η 35χρονη”. Και όλα τα φωτογραφικά πρακτορεία της χώρας θα μπορούσαν να καταγγείλουν την απροβλημάτιστη χρήση φωτογραφιών χωρίς την απόδοση δικαιωμάτων. Το ότι ένα τέτοιο blog συνέχισε να λειτουργεί μ’ αυτό τον τρόπο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (και το ότι διάφορα αντίστοιχα αλλά λιγότερο επιτυχημένα εξακολουθούν να λειτουργούν) οφείλεται κυρίως σε δύο πράγματα: Στην άγνοια των θιγομένων για το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας του, και στην “έλα μωρέ τώρα” νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει ως λαό στα θέματα τα νομικά.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, το troktiko είναι ένα από τα δημοφιλέστερα websites στη χώρα (#4 ελληνικό site, σύμφωνα με την Alexa), κι αυτό κάτι δείχνει: Ότι ο Έλληνας διψάει για πληροφορία. Την ύλη αυτή τη χρειάζεται, του είναι πολύτιμη, καθώς δεν την βρίσκει σε άλλα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι τα άλλα μέσα χωλαίνουν. Δεν υπάρχει η εφημερίδα, το ειδησεογραφικό site ή το τηλεοπτικό κανάλι που θα του πει την αλήθεια -το μέσο που θα (προσπαθήσει να) το κάνει είναι μοιραίο ότι θα πετύχει. Αλλά θα πρέπει να το κάνει και σωστά. Δεν είναι τυχαίο, αν το καλοσκεφτείς, το ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτισμένη χώρα στον κόσμο στην οποία το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό site είναι ένα ανώνυμο blog στο blogspot.
Οπότε έρχομαι και στο συμπέρασμα: Αυτή είναι η σημαντικότερη ευκαιρία για το troktiko μέχρι τώρα στην ύπαρξή του. Οι admins του έχουν ακόμα πρόσβαση στη βάση του site, οπότε εύκολα μπορούν να το μεταφέρουν από το τσάμπα blogger.com σε έναν μισθωμένο server και να στήσουν ένα καινούριο site (το troktiko.gr;) το οποίο θα είναι επίσημο, επώνυμο, και θα αρθρογραφεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ανεξάρτητο όπως πριν, αλλά πιο έγκυρο και με ένα έτοιμο κοινό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Κάτι μου λέει, ωστόσο, ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν ακριβώς έτσι.
UPDATE: Η οργισμένη “προκύρηξη” των συντακτών του blog πάντως δεν γεννά και πολλή αισιοδοξία.
UPDATE 2: Μόνο 11 ώρες μετά το κλείσιμο, το troktiko βρέθηκε πάλι live, ολόιδιο, αλλά πολύ τσατισμένο.