Η ανακοίνωση έγινε αρκετές μέρες πριν οπότε πιθανότατα τα έχεις μάθει ήδη: Η Apple ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι παραγωγοί περιεχομένου να χρεώνουν συνδρομές για τα apps που ανεβάζουν στο App Store, για να μη χρειάζεται οι επισκέπτες να αγοράζουν κάθε “τεύχος” ενός app ξεχωριστά. Το πρόβλημα το έχεις επίσης διαπιστώσει, και πιθανότατα το είχες και προβλέψει: Η Apple θέλει να κρατάει το 30% από κάθε συνδρομή, και φυσικά και τα στοιχεία του πελάτη, καθώς η συναλλαγή γίνεται μέσα από το AppStore.
Δύο κείμενα που διάβασα έκτοτε εκφράζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον καλύτερο τρόπο, και εξηγούν γιατί κανένας εκδότης (εκτός από τον Μέρντοχ) δεν έχει ενθουσιαστεί με την υπηρεσία. Ετούτο εδώ εξηγεί γιατί μ’ αυτό το 30% η Apple εξαφανίζει το όποιο κέρδος του εκδότη από την κατάργηση του χαρτιού, και το πώς η πολιτική αυτή πάει κόντρα σ’ αυτά που περιμένει ο τελικός καταναλωτής, ο αναγνώστης.
The least acceptable part of Apple subscription policy is the impossibility for a publisher to propose a cheaper subscription elsewhere. This is probably the most legally challengeable aspect of the newer terms of service. It goes against one of the most basic laws of retail: prices reflect the cost of the distribution platform. The Korean convenience store open 24/7 is more expensive than WalMart. In itself, this restriction could be the main motive for publishers to quietly exit an overly constraining App Store.
Ετούτο εδώ, από την άλλη, εξηγεί γιατί η πολιτική της Apple είναι μπουρδουκλωμένη και ασαφής, σε βαθμό που να επηρεάζει και apps που δεν πουλάνε περιεχόμενο αλλά υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι τώρα πληρώνονταν εκτός του οικοσυστήματος του AppStore.
Apple seems to think there’s a difference between a media organization publishing a magazine through an app and a software maker publishing a service through an app. While there are obvious differences between the products provided, the fundamentals are the same: These are companies using Apple’s app channel to sell product. From a media publisher’s perspective, it probably doesn’t seem fair to be stuck with different rules.