Αυτά είναι τα βιβλία που μου έστειλαν εκδοτικοί οίκοι τον Ιούνιο, για να τα διαβάσω και ίσως και να γράψω και κάτι γι’ αυτά στα μέσα στα οποία γράφω. Φυσικά δεν προλαβαίνω να διαβάσω 21 βιβλία το μήνα -με το ζόρι προλαβαίνω να διαβάσω έστω και ένα-, αλλά ξέρω ποια από αυτά θα διάβαζα, αν είχα χρόνο, ενώ κάποια τα έχω ήδη διαβάσει στα Εγγλέζικα. Παρακάτω θα δεις λίστα όλων όσων μου ήρθαν, και μια επιλογή των τριών που βρίσκω πιο ενδιαφέροντα και σου προτείνω:
Τόμας Πίντσον: Έμφυτο Ελάττωμα
(εκδόσεις Καστανιώτη)
Μη στα λέω εδώ, διάβασε ολόκληρο το review που έγραψα πέρυσι, όταν διάβασα αυτό, το τελευταίο βιβλίο του Τόμας Πίντσον, στα εγγλέζικα. Είναι πολύ πιο εύκολο και προσβάσιμο από τα άλλα, τα δύσκολα και τα μεγαλειώδη του, αυτά που πρέπει να παρατήσεις δουλειές και ασχολίες και να πας σε μια ερημιά μοναχός σου για να τα διαβάσεις και να τα εχτιμήσεις όπως πρέπει. Το “Έμφυτο Ελάττωμα” μπορείς να το διαβάσεις ακόμα και στην παραλία, είναι ένα αστυνομικό νουάρ με μπλεγμένη υπόθεση που διαδραματίζεται στο τέλος των ’60s, δε βγάζει και πολύ νόημα αλλά δεν πειράζει. Τη μετάφραση την έχει κάνει ο Κώστας Γιώργος Κυριαζής, που μεταφράζει όλα τα βιβλία του Τόμας Πίντσον στα Ελληνικά για τον Καστανιώτη (μια δουλειά δίολου ασήμαντη), και ο οποίος έχει και ωραίο Πιντσονομπλόγκ. Όταν κυκλοφόρησε το “Ενάντια Στη Μέρα” στα Ελληνικά του είχα πάρει μια μικρή συνέντευξη, και τον είχα ρωτήσει το εξής:
Φαντάζομαι μετά απ’ όλα τα υπόλοιπα το Inherent Vice θα μοιάζει παιχνιδάκι
Κι όμως, όχι. Είναι μικρότερο από σχεδόν όλα τα άλλα, και πιο ανάλαφρο ως ανάγνωσμα, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν: η γραφή του είναι η γνωστή, και επιπλέον χρησιμοποιεί πολλή αργκό των σίξτις, που σημαίνει, για άλλη μια φορά, πολύ ψάξιμο.
Έψαξε, βρήκε, κι εσύ να πας τώρα να το πάρεις για να είσαι ο πιο σοφιστικέ τύπος της παραλίας. Δες και βίντεο:
[field name=”code”]
Διάβασε και ένα ωραίο απόσπασμα στα εγγλέζικα, κι ένα ακόμα πιο ωραίο, αυτό στο οποίο ο Πίντσον αναφέρει τη Ρόζα Εσκενάζι και το “μεράκι”.
Τζόναθαν Σάφραν Φορ: Όλα Έρχονται Στο Φως
(εκδόσεις Μελάνι)
Ο Τζόναθαν Σάφραν Φορ είναι ένας πιτσιρικάς συγγραφέας από το Μπρούκλιν, και τον αποκαλώ πιτσιρικά επειδή είναι μικρότερος από εμένα σε ηλικία. Έχει γράψει τρία βιβλία και το Μελάνι είχε κυκλοφορήσει τα δύο από αυτά. Άφησε για τελευταίο το πρώτο του, το οποίο ήταν και το καλύτερο κι αυτό που τον έκανε πολύ γνωστό πολύ νωρίς. Το είχα διαβάσει το 2005 στα εγγλέζικα, και μπορώ να σου πω ότι η καθυστέρηση είναι δικαιολογημένη: Το κείμενο είναι στριφνό και περιπετειώδες, και περιλαμβάνει μπόλικες διηγήσεις από τη σκοπιά ενός Ουκρανού που κατακρεουργεί τα εγγλέζικα, κι αυτό προσθέτει γέλιο στα εγγλέζικα, αλλά άντε μετάφρασέ το στα Ελληνικά. Δύσκολη αποστολή. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε η έμπειρη Μυρσίνη Γκανα, αλλά στην πρώτη σελίδα χρησιμοποιεί τη λέξη “οξυθυμώ”, κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Πάντως είναι ωραίο βιβλίο, πολύ ενδιαφέρον, για την προσπάθεια ενός νεαρού να βρει μια γυναίκα που είχε σώσει τον παππού του από τους Ναζί μισό αιώνα νωρίτερα. Έχει γίνει και ταινία.
Σοφία Παπαϊωάννου: Κρυμμένο Στο Αιγαίο
(εκδόσεις Πατάκη)
Ετούτο εδώ δεν το έχω διαβάσει, αλλά μπαίνει στη στοίβα των υποψηφίων για τις διακοπές, για έναν και μόνο λόγο: Είναι μια αληθινή ιστορία. Συγκεκριμένα, η ιστορία του Μιχάλη Κουτλάκη από την Κάσο που συνελήφθη από Ιταλούς στρατιώτες τον Απρίλιο του 1943 και έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανείς ζωντανό. Το οπισθόφυλλο υποννοεί πως πίσω από την ιστορία του κρύβεται ένα σκοτεινό μυστικό που ξέρουν διάφοροι στο νησί, κι αυτό από μόνο του είναι αρκετά δελεαστικό, αλλά εμένα με ελκύει άλλο: Πρόκειται για μια (απ’ ό,τι φαίνεται σοβαρή) δουλειά ερευνητικής δημοσιογραφίας με τη μορφή βιβλίου, κι αυτό είναι κάτι το σπάνιο για τη δικιά μας τη βιβλιοπαραγωγή, και γι’ αυτό μ’ αρέσει.
Ακόμα μου ήρθαν:
Μάικλ Κράιτον: Στις Θάλασσες Των Πειρατών (Bell)
Scott Turrow: Αθώος (Bell)
Noel Barber: Η Γυναίκα του Καϊρου (Bell)
Γιάννης Φίλης: Η Δικαίωση (Μελάνι)
Άλαν Φερστ: Οι Κατάσκοποι Των Βαλκανίων (Πατάκης)
Δημήτρης Ξυριτάκης: Λόγω Τιμής (Μελάνι)
Ελληνικά Εγκλήματα 4 (Καστανιώτης)
Το Κορίτσι Του Διπλανού Πόρταλ: Κυκλοφορεί Κι Οπλοφορεί (Καστανιώτης)
Γιασμίνα Χάντρα: Ο Όλυμπος Των Απόκληρων (Καστανιώτης)
Λύο Καλβυρνάς: Ανάμεσα Στο Τικ Και Στο Τακ (Τετράγωνο)
Κατερίνα Παπανικολάου: Ραντεβού Πίσω Στο Χρόνο (Διόπτρα)
Νίκος Μουρατίδης: Το Τελευταίο Καλοκαίρι (Τετράγωνο)
Ιερόνυμος Λυκαρης: Το Ρομάντζο Των Καθαρμάτων (Καστανιώτης)
Rosamund Lupton: Στα Ίχνη Σου (Διόπτρα)
Maggie Stiefvater: Άπνοια (Πατάκης)
Θάνος Μπενέτος: Το Αλφαβητάρι Του Αιωνόβιου (Πατάκης)
Απόστολος Κουκουλούδης: Κολάζ (Τετράγωνο)
Επίσης, αν τελειώσεις μ’ αυτά: Υπάρχει και το δικό μου.