Κάθε Μήνα Θα Διαβάζουμε Ένα Βιβλίο. Μαζί. Άμα Θέλετε.

Παλιά είχα ένα μπλογκ για βιβλία που το λέγαν bookworm.gr. Μου άρεσε να γράφω εκεί για πράγματα που διάβαζα και για πράγματα που είχαν σχέση με το γραπτό λόγο γενικότερα, μέχρι που ετούτο εδώ το site που κοιτάς τώρα μεγάλωσε λιγάκι και, καθώς εδώ έγραφα όλο και περισσότερο για τα πράγματα που με ενδιαφέρουν εδώ, αποφάσισα να αρχίσω να γράφω και για βιβλία εδώ, και έκτοτε το bookworm παραμένει εν υπνώσει, μέχρι να βρεθεί μια νέα ιδέα να το αναβιώσει.

Ε, ήρθε αυτή η ώρα.

Θα γίνει το εξής: Ξεκινώντας από τον Ιούνιο (μεθαύριο δηλαδή), θα διαλέγουμε ένα βιβλίο προς ανάγνωση και θα το ανακοινώνουμε στο νέο Bookworm και τα social media του και στους παραλήπτες του newsletter του. Τι τους νοιάζει, θα μου πείτε. Ε, επειδή θα το διαβάζουμε όλοι μαζί. Το νέο Bookworm είναι μια λέσχη ανάγνωσης, τα μέλη της οποίας θα διαβάζουν το ίδιο βιβλίο κάθε μήνα, θα συζητούν γι’ αυτό και θα συμμετέχουν σε συναντήσεις, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις που θα ακουλουθήσουν στο μέλλον. Αλλά κυρίως θα διαβάζουν. Τον Ιούνιο, ας πούμε, θα διαβάσουμε αυτό:

bookworm_01

Λέγεται “Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ“, και το έχει γράψει ένας Ελβετός που τον λένε Ζοέλ Ντικέρ. Διαδραματίζεται στις ΗΠΑ και λέει την ιστορία της εξαφάνισης ενός 15χρονου κοριτσιού τη δεκαετία του ’70 όπως την ερευνά ένας συγγραφέας το 2008, προσπαθώντας να βοηθήσει ένα φίλο του που κατηγορείται για εκείνη την παλιά δολοφονία. Είναι αστυνομικό, αλλά όχι ακριβώς. Έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, θα γίνει και ταινία με σκηνοθέτη το Ρον Χάουαρντ. Είναι βιβλίο μεγαλούτσικο (700 σελίδες), αλλά μοιάζει ευκολοδιάβαστο και καλοκαιρινό. Τώρα το διαβάζω: Υποθέτω ότι όσο περνούν οι μήνες, και καθώς θα συμμετέχω στην επιλογή των βιβλίων, τα περισσότερα από τα βιβλία που θα επιλέγουμε θα τα έχω διαβάσει, αλλά ετούτο τώρα μόλις το άρχισα, στη σελίδα 110 είμαι ακόμη, οπότε θα το διαβάσουμε στ’ αλήθεια μαζί.

Πριν πάτε να γραφτείτε στο Bookworm.gr και να αγοράσετε το βιβλίο, μερικές απαντήσειες σε πιθανές απορίες:

Πώς θα γίνεται η επιλογή των βιβλίων; 

Μια μικρή ομάδα LMI* θα επιλέγουμε βιβλία που θεωρούμε ότι έχουν ενδιαφέρον για το κοινό που πάνω-κάτω ενδιαφέρεται για τα πράγματα που γράφονται, ας πούμε, σ’ αυτό εδώ το site. Θα επιλέγουμε κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) πρόσφατες κυκλοφορίες από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία. Ίσως στο μέλλον να υπάρξουν και non-fiction επιλογές, αλλά για τους πρώτους μήνες θα μείνουμε στη λογοτεχνία. Στο Bookworm, βεβαίως, σύντομα τα μέλη θα μπορούν να προτείνουν τα βιβλία που θα ήθελαν να διαβάσουμε τους επόμενους μήνες.

Πώς είπαμε θα μαθαίνουμε ποιο είναι το βιβλίο του μήνα;

Από το Bookworm.gr, τα social media του και το newsletter του. Ε, θα σας το λέω κι εγώ, εννοείται.

Είναι υποχρεωτικό να διαβάζουμε ολόκληρο το βιβλίο κάθε μήνα; 

Όχι βέβαια. Διαβάστε όσο θέλετε, ή καθόλου. Ο ρόλος της λέσχης ανάγνωσης είναι κυρίως ως κίνητρο για να ξεκινάμε και να τελειώνουμε βιβλία που υπό διαφορετικές συνθήκες μπορεί να αγνοούσαμε -ή να εγκαταλείπαμε ευκολότερα.

Τι άλλο θα έχει μέσα το Bookworm.gr

Σιγά σιγά θα αρχίσει να φιλοξενεί: Τις συζητήσεις των μελών για το βιβλίο που διαβάζουμε (σκεφτόμαστε μια spoiler-free συζήτηση για όσους δεν το έχουν τελειώσει ακόμα, και μια spoiler-full για όσους το τελείωσαν -αλλά θα δείξει), υλικό σχετικό με το βιβλίο (κριτικές, νέα, συνεντεύξεις) και ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν τους επόμενους μήνες.

 Άμα έχω άλλες απορίες πού πάω;

Στα σχόλια αποκάτω, ή στο info [παπάκι] bookworm.gr.

*Like-Minded Individuals