Λοιπόν κοιτάχτε, δε θα με βγάλετε εμένα τρελό. Το βλέπω, το έχω εδώ μπροστά μου. Σε δύο μέρες ανακοινώνεται η κυκλοφορία του iPhone 6. Εδώ και λίγες ημέρες το iPhone 5S που χρησιμοποιώ είναι πιο αργό, πιο δύστροπο και πιο ασταθές από οποτεδήποτε άλλοτε στους οκτώ μήνες που το χρησιμοποιώ.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε iPhone λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το επόμενο iPhone.
Και δεν είμαι ο πρώτος που το προσέχει.
Υπάρχει η εξής θεωρία συνομωσίας: Μήπως η Apple κάνει επίτηδες κάτι στα παλιά της μοντέλα κάθε φορά που βγάζει ένα καινούριο, ξέρω γω, για να αγοράσει περισσότερος κόσμος το καινούριο;
Ακούγεται βλακώδες, το ξέρω. Οπωσδήποτε υπάρχει κάποια εξήγηση για το φαινόμενο. Αλλά υπάρχει φαινόμενο. Καθηγητής έγραψε σχετικά στους New York Times, παρουσιάζοντας και το εξής γράφημα που δείχνει τις αναζητήσεις για “iphone slow” στο Google σε σχέση με την κυκλοφορία όλων των iPhones από το 3GS και μετά. Είναι απίστευτο:
Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται καθόλου σε κυκλοφορίες αντίστοιχων Android τηλεφώνων (υπάρχει και το αντίστοιχο γράφημα στο άρθρο). Οπότε τι συμβαίνει; Μια εξήγηση που δίνει το άρθρο είναι ότι με κάθε κυκλοφορία νέου iPhone βγαίνει και νέο iOS, που ενδέχεται να κάνει τις παλαιότερες συσκευές να λειτουργούν πιο αργά. Αυτό όμως εξηγεί το φαινόμενο μόνο εν μέρει -στο γράφημα τα περισσότερα spikes ξεκινούν λίγο πριν από την κυκλοφορία, πριν ακόμα βγει το νέο λειτουργικό -και τώρα που μιλάμε δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη το iOS 8, αλλά το δικό μου iPhone είναι σίγουρα πιο αργό από πριν.
Επειδή και τη συνομωσιολογική εκδοχή την αποκλείω, προτείνω μια άλλη εξήγηση: Μπορεί, όντως, κάπου στους 8-10 μήνες τα iPhones να τα φτύνουν. Όπως γίνεται με τα Androids (σε εκείνα ενίοτε και πιο νωρίς), κάποια στιγμή παύουν να είναι σβέλτα και αλάνθαστα, αρχίζουν να εμφανίζουν μικροκαθυστερήσεις και shut downs μόνο και μόνο εξαιτίας της φυσικής φθοράς.
Ή κάτι τέτοιο.
Δεν ξέρω.
Ποιος ξέρει;