Στα Δάση Του Έβρου Μετά Τη Φωτιά

Τον Αύγουστο του 2023 τα δάση του νότιου Έβρου κάηκαν. Ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ελληνική ιστορία. Λίγες εβδομάδες μετά, επισκέφτηκα την περιοχή για να δω από κοντά την καταστροφή. Ήθελα κυρίως να συλλάβω το μέγεθος: πώς μοιάζει “η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ελληνική ιστορία”; Ο καλός αναγνώστης Αριστοτέλης Παπαγεωργίου, δασολόγος και καθηγητής στο Δημοκρίτειο, ανέλαβε να μου βρει μια διαδρομή κατάλληλη ώστε να καταλάβω το μέγεθος. Μετά από διαβούλευση με ντόπιους γνώστες, μου πρότειναν μια διαδρομή που διέσχιζε μεγάλο μέρος από τα δυο δάση που κάηκαν, το πιο διάσημο δάσος της Δαδιάς (επίσημη ονομασία: “Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου”) και το απογοητευτικά ονοματισμένο “νότιο δασικό σύμπλεγμα Έβρου”. Την ονόμασαν “ο δρόμος της κατάθλιψης”.

Κόλλησα με βεντούζα μια κάμερα στο νοικιασμένο αυτοκίνητο, και οδήγησα στο δρόμο της κατάθλιψης. Και πήρα μια εικόνα για το μέγεθος. Το παρακάτω βίντεο είναι ένα από τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Άλλα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε σε φωτογραφίες παρακάτω, σε άλλα βιντεάκια στο Instagram και στο TikTok, και σε περισσότερα λόγια και συμπεράσματα στην Καθημερινή του Σαββάτου 21/10/23. Αυτό το βίντεο που σας βάζω παρακάτω, πέρα από λίγες σποραδικές εκπλήξεις (ας πούμε: αγελάδες!), δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο: μόνο τη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Εγώ νομίζω ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το μέγεθος μιας τέτοιας καταστροφής κοιτάζοντας ένα χάρτη. Αλλά η κλίμακα του κόσμου μέσα απ’ το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας είναι πιο οικεία. Μπορούμε να τη μεταφράσουμε στο μυαλό καλύτερα. Ο δρόμος της κατάθλιψης έχει μήκος περίπου σαράντα χιλιόμετρα. Η διαδρομή διαρκεί σχεδόν μία ώρα.

Σας προτείνω να βάλετε το βίντεο να παίξει ακούγοντας μουσική, Μαξ Ρίχτερ ή κάτι άλλο που κρίνετε εσείς ταιριαστό. Δεν χρειάζεται να το παρακολουθήσετε ολόκληρο. Το συμπέρασμα γίνεται προφανές αρκετά γρήγορα. Προχωράς, προχωράς, και μετά προχωράς κι άλλο. Και σχεδόν όλα τριγύρω είναι καμμένα. Για μία ώρα, συνεχόμενα.

Σας ομολογώ ότι το θέαμα αυτό με ζόρισε. Έκανα την ίδια διαδρομή τρεις φορές (τη μία με τη βεντούζα της κάμερας στο αυτοκίνητο) και στο τέλος έφυγα ένα ράκος. Δεν είναι μόνο η ίδια η καταστροφή και το τι σημαίνει για τη “φύση”, τις τοπικές κοινωνίες, την ποιότητα ζωής στην περιοχή ή “τον πλανήτη”. Είμαστε φτιαγμένοι να καταλαβαίνουμε τον κόσμο με βάση κάποιες θεμελιώδεις αξίες και κάποιες βασικές κοινές σταθερές. Υπάρχουν κάποια πράγματα (όχι πάρα πολλά) που είναι σε καθολικό και σχεδόν πανανθρώπινο επίπεδο αποδεκτά ως καλά και ως σωστά, και κάποια ως κακά, ως λάθος. Είναι βαρύ και δύσκολο πολύ να περνάς ώρες σε ένα μέρος όπου όλα, όλα, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, είναι λάθος.
IMG 1107

Τράβηξα πολλές φωτογραφίες από εκεί, προφανώς, αλλά δεν θέλω να σας τις δείξω όλες. Το νόημα κάπου χάνεται, το σοκ αμβλύνεται. Πόσες τέτοιες εικόνες να κοιτάξει κανείς; Τι περισσότερο μαθαίνει από την επόμενη και τη μεθεπόμενη;

IMG 1129

Η ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες, η πυροδότηση της ενσυναίσθησης για όσους, όσες και όσα πλήττονται άμεσα και έμμεσα, η ενδυνάμωση της φρόνησης και της αποφασιστικότητας για την κοινωνική δράση, τον ακτιβισμό και τον αγώνα για όσα πρέπει να γίνουν στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης είναι, προφανώς, ευγενείς στόχοι. Πόση μαυρίλα χρειάζεται, όμως, για να επιτευχθούν;

IMG 1150 scaled

Φτάνει τόση; Χρειάζεται κι άλλη;

Δεν ξέρω.

Έχω μερικά επιπλέον συμπεράσματα στο άρθρο της Καθημερινής αλλά το τελευταίο πράγμα που θα σας δείξω εδώ είναι κάποιες εικόνες που συγκρίνουν το πώς έμοιαζε ο “δρόμος της κατάθλιψης” στις 10 Οκτωβρίου 2023 και πώς ήταν το τοπίο πριν από τη φωτιά, από τις αντίστοιχες εικόνες του Google Street View (τραβηγμένες, όπως γράφει, το Μάιο του 2023).

Evros Before After 05

Evros Before After 06

Evros Before After 04

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξαναδούμε τέτοιες πυρκαγιές στο μέλλον; Τίποτε. Απολύτως τίποτε. Θα ξαναδούμε τέτοιες πυρκαγιές στο μέλλον. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τις βλέπουμε σπανιότερα, ή να είναι μικρότερες, ή να τις προλαμβάνουμε καλύτερα, ή να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα. Αλλά θέλει προσπάθεια. Ξέρω πως το να καθόμαστε να τραβάμε ή/και να κοιτάμε φωτογραφίες και βίντεο από τα καμμένα από μόνο του δεν επιτυγχάνει απολύτως τίποτε.

Έχει νόημα μόνο αν λειτουργεί ως κίνητρο για δράση.