Τι Να Διαβάσετε Πριν Ψηφίσετε Στις Ευρωεκλογές

Ένα πράγμα που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι εκείνο το τηλεπαιχνίδι, στο οποίο ο παρουσιαστής ρώτησε τους παίκτες (νέους και νέες από την Ελλάδα, που είχαν με τη θέλησή τους πάει για να παίξουν σε ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων), “πείτε μου ένα θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Με στοιχειώνει αυτό το στιγμιότυπο. Το θυμάμαι συχνά. Και πιο πολύ κάθε που πλησιάζουν ευρωεκλογές. Καλή ώρα.

Τα τελευταία χρόνια έχω γράψει πολλά πράγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς της και το ρόλο της χώρας μας σε αυτή. Έχω μιλήσει για το ίδιο θέμα σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (στις Βρυξέλλες, βασικά, όχι γενικά στο εξωτερικό) και εδώ και χρόνια γράφω αργά αργά και ένα σχετικό βιβλίο. Ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου του 2024, λοιπόν, συγκέντρωσα κάμποσα από αυτά εδώ, για την περίπτωση που θέλετε να φρεσκάρετε πράγματα που ξέρατε, ή ίσως να μάθετε και μερικά καινούργια. Στα παρακάτω άρθρα και βίντεο θα δείτε και διαβάσετε διάφορα πράγματα, από μια κριτική του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μέχρι μύθους και ψέματα για το πώς δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και για το τι κάνει. Αλλά πρώτα απ’ όλα, την ιστορία με εκείνο το τηλεπαιχνίδι. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

1. “Πείτε μου ένα θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης“. Ό,τι κι αν φαντάζεστε, είναι χειρότερο.

2. Κάτι βασικό: Πώς φτιάχτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Σχεδόν σίγουρα όχι όπως νομίζατε.

3. Κάτι βασικό: Όλες οι εκλογές είναι ευρωεκλογές. Όχι μόνο οι ίδιες οι ευρωεκλογές.

4. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό: Και τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εμάς, δηλαδή;

5. Πολύ περισσότερα για το ίδιο θέμα μπορείτε να διαβάσετε και στο πρώτο κεφάλαιο εκείνου του βιβλίου που είπαμε, που γράφεται (πολύ, πολύ) αργά.

6. Πώς, αλήθεια, παίρνονται οι αποφάσεις στην Ε.Ε.; Είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουμε αυτό, εξηγεί πολλά.

7. Ξέρατε, επιπλέον, ότι σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Ε.Ε. πολύ πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά από ό,τι όλα τα άλλα κράτη-μέλη;

8. Επίσης, δεν γίνεται να μιλάει κανείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα πράγματα που κάνει, και να μην αναφέρει το roaming και το GDPR. Είναι απολύτως ενδεικτικά

9. Γιατί το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι το πιο συμβολικό μέρος του κόσμου. Νομίζω ότι τα περιέχει όλα.

10. Ποιες είναι οι “ευρωπαϊκές αξίες” που μας λένε; Δεν νομίζω ότι σημαίνει αυτό που πολλοί νομίζουν ότι σημαίνει.

11. Και, τέλος, ας πούμε και κάτι: δεν ψηφίζουμε καλά. Δεν κάνουμε καλές επιλογές όταν ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές. Έχω γράψει δύο φορές γι’ αυτό το θέμα: μια τώρα, και μια το 2019, πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Του κάκου. Πάντα το ίδιο γίνεται.

Δείτε, ακόμα, μερικές συνεντεύξεις σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της από το podcast “Με Απλά Λόγια”.

Μετά από όλα αυτά, δεν ξέρω. Νομίζω ότι έχετε ό,τι χρειάζεστε για να πάτε προετοιμασμένες και προετοιμασμένοι.

🗳️ καλή ψήφο 🗳️