the 241020 club

Το 241020 Club είναι ένα κλειστό WhatsApp γκρουπ για μερικούς από τους πιο πιστούς μου αναγνώστες. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πάνω από 1000 μέλη είναι γραμμένα εκεί μέσα και λαμβάνουν κάθε μέρα μηνύματα, λινξ, εικόνες, νέα και memes από εμένα (και μόνο -το γκρουπ είναι μονόδρομο). Πότε πότε οργανώνονται και δια ζώσης συναντήσεις μελών ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα μέλη του γκρουπ έχουν δώσει 5 ή 50 ευρώ (ό,τι θέλει η καθεμία κι ο καθένας) και έτσι καλύπτουν όλα τα λειτουργικά έξοδα του εβδομαδιαίου newsletter και αυτού εδώ του site. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του 241020 Club και λίγα λόγια για το πώς λειτουργεί. Αν θέλετε να γραφτείτε, τα κουμπιά είναι τα εξής:

241020 sample

η ιστορία

Το 241020 Club, το λοιπόν, ήταν ένα πείραμα το οποίο ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 2020 από την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νιουζλέτερ αλλά και τα websites (ετούτο εδώ, το Bookworm), τα οποία με τον καιρό είχαν φτάσει να κοστίζουν αρκετά χρήματα για τη συντήρησή τους, καθώς και τις διάφορες online υπηρεσίες που χρειάζονταν για να λειτουργήσουν. Τον Οκτώβριο του 2020, μέσα στην πανδημία, κάλεσα θαρραλέες εθελόντριες και θαρραλέους εθελοντές από τους χιλιάδες συνδρομητές του εβδομαδιαίου νιουζλέτερ, για να πληρώσουν 5 ή 50 ευρώ, ό,τι προτιμούν, με στόχο να τα χρηματοδοτήσουν όλα αυτά για λογαριασμό και των υπολοίπων. Το αντάλλαγμα που σκέφτηκα να τους προσφέρω τότε, ήταν η συμμετοχή σε ένα κλειστό, μονόδρομο γκρουπ, όπου θα τους έστελνα μηνύματα, αποκλειστικά γι’ αυτούς, για ένα χρόνο. Για να καλύψουμε τις ανάγκες, χρειάζονταν να συμμετάσχουν 120 άτομα. Γράφτηκαν 249 -και μετά σταματήσαμε τη διαδικασία, καθότι τα γκρουπ του WhatsApp τότε χωρούσαν μέχρι 256. Βεβαίως, έτσι συγκεντρώθηκαν και περίπου διπλάσια χρήματα από όσα χρειαζόμασταν. Οπότε, όταν έφτασε ο Οκτώβριος του 2021 και δεν είχα σκεφτεί τι να κάνουμε τα επιπλέον χρήματα, το συνεχίσαμε και για δεύτερο χρόνο, οπότε καλύφθηκαν τα έξοδα και εκείνης της χρονιάς. Όλες οι υπόλοιπες και οι υπόλοιποι αναγνώστες απολάμβαναν τα επίπεδα τεχνικής συνέπειας και αρτιότητας στη διανομή του newsletter χάρη σε εκείνα τα 249 μέλη, που πλήρωσαν τότε, το μαρτυρικό 2020. 

Σε αντάλλαγμα, σε εκείνα τα δύο χρόνια τους έστειλα μερικές χιλιάδες μηνύματα, screenshots, γελοιογραφίες του New Yorker, σκόρπιες σκέψεις και λινξ, τους έκανα δύο φορές live σχολιασμό για θέματα (τις αμερικάνικες εκλογές του 2020 και το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και δοκιμάσαμε και μία επεισοδιακή open day (τότε που το άνοιξα ώστε να μπορούν να γράφουν όλες και όλοι, γράφτηκαν πάνω από 700 μηνύματα και για 24 ώρες δεν έκανε κανείς μας τίποτε από δουλειά -ήταν φανταστικά). Και μεσολάβησαν κι άλλα πράγματα, βεβαίως, όπως για παράδειγμα το ότι σταματήσαμε το Bookworm, ότι τα κόστη για το Mailchimp και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε υπερδιπλαστιάστηκαν, ότι το αγαπημένο μου μέσο για το διαμοιρασμό λινξ (το Twitter) άρχισε να καταρρέει και, κυρίως, το ότι το WhatsApp αύξησε το μέγιστο αριθμό μελών στα WhatsApp groups. Από 256 σε 512 και μετά σε 1024. Τον πιάσατε το συμβολισμό; 1024. 10. 24. 241020.

Οπότε όταν με το καλό ήρθε ο Οκτώβριος του 2022, ανοίξαμε το 241020 Club σε όσες και όσους θέλουν να μπουν.

Μετά την έντονη και θεαματική διεύρυνση που μεσολάβησε, το μέσο άρχισε να διαμορφώνεται σε κάτι πολύ διαφορετικό από ένα απλό, μονόδρομο γκρουπ. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω ακριβώς εδώ, αλλά έχει φτιαχτεί εκεί μέσα μια (εν μέρει σιωπηρή) κοινότητα ανθρώπων που βρίσκουν κώδικες επικοινωνίας ευφάνταστους και καινούργιους. Πέτυχαν τους νικητές των 4 τελευταίων αγώνων του Μουντιάλ (οι ομάδες που ψήφισαν στα polls ήταν αυτές που κέρδισαν τελικά) καθώς και την ταινία που κέρδισε το Όσκαρ. Χρησιμοποιούν τα emoji με ευφάνταστο τρόπο για να σχολιάσουν κάτω από κάθε σχόλιο. Και, φυσικά, μου στέλνουν λινξ και σχόλια που πιστεύουν ότι θα ενδιέφεραν και τους υπόλοιπους σε προσωπικά μηνύματα. Έκτοτε έχουμε δοκιμάσει διάφορα πειράματα διερευνώντας τη δυναμική αυτή: άλλο ένα ολιγόωρο “άνοιγμα” (εξίσου εντυπωσιακό και χαώδες) και κάποιες δειλές, πρώτες δια ζώσης συναντήσεις μελών σε χώρους σημαντικής ιστορικής και γεωπολιτικής σημασίας (δίπλα στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στους Δελφούς) αλλά και στη Λάρισα, όπου μέλη μαζεύτηκαν το Σεπτέμβριο του 2023 για να συζητήσουμε τις συνέπειες της καταιγίδας Daniel στην περιοχή, και στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο του 2023. Ως τώρα που γράφονται αυτά εδώ, το πράγμα έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι το φανταζόμουν.

241020

Για την περίπτωση που ενδιαφέρεστε και εσείς, να πώς γράφεστε στο 241020 Club:
1) Αποφασίζετε αν θέλετε να κάνετε μία και μοναδική δωρεά 5 ή 50 ευρώ για να βοηθήσετε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα που είπαμε.   
2) Πατάτε το αντίστοιχο από τα παρακάτω κουμπιά. 
3) Πληρώνετε με PayPal ή πιστωτική κάρτα (το PayPal διαχειρίζεται την πληρωμή, φυσικά)
4) Βάζετε το τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε στο WhatsApp στη φόρμα του PayPal για να σας προσθέσω στη λίστα. 

Πολύ σημαντικό: Σε ετούτη εδώ την ενέργεια κλήθηκαν να συμμετάσχουν μόνο αναγνώστριες και αναγνώστες που κρίνουν ότι το νιουζλέτερ είναι μια χρήσιμη υπηρεσία που αξίζει να υπάρχει, και έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όσες και όσοι δίνουν 50 ευρώ αντί για 5, δε, δεν κερδίζουν τίποτε παραπάνω -απλά είναι πιο ευκατάσταστοι και το αντέχουν οικονομικά και το θεωρούν αρκετά σημαντικό και θέλουν. (Σημείωση: έχω υποσχεθεί να στείλω ένα προσωπικό ευχαριστήριο email στον καθένα και την καθεμία από τους 50άρηδες, αλλά δεδομένου ότι έχει γίνει πολύ μεγάλος ο αριθμός τους, αυτό θα αργήσει λίγο).

Επίσης σημαντικό: Τα χρήματα που συγκεντρώνονται προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη του κόστους του νιουζλέτερ και του georgakopoulos.org και, αν φτάνουν, και για την κάλυψη άλλων σχετικών αναγκών. Το redesign αυτού εδώ του site τον Ιούλιο του 2023 έτσι έγινε, ας πούμε. Όπως είχαμε υπογραμμίσει με έμφαση και από την αρχή του εγχειρήματος, τα χρήματα αυτά δεν θα γίνουν Lego, βιβλία, κάπκεϊκς και ταξίδια. Ευτυχώς έχουμε άλλες πηγές εσόδων για να χρηματοδοτούμε εκείνα μας τα πάθη.

Αυτό είναι το 241020 Club, λοιπόν. Μια μικρή πτυχή της ζωής και της δραστηριότητάς μου, που απευθύνεται σε λίγους. Αλλά που μου αρέσει και το απολαμβάνω δυσανάλογα. Νομίζω ότι θα μου λείψει, όταν τελειώσει.

Α, γιατί δεν ξέρω αν σας το είπα: το γκρουπ έχει ημερομηνία λήξης.

Θα λειτουργήσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου του 2024.

241020 2