είμαι ο θοδωρής γεωργακόπουλος

Καλώς ήρθατε.
Χαίρομαι που είστε εδώ.
Παρακάτω θα σας γράψω λίγα λόγια για εμένα.

TP240421 2107a scaled

Είμαι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα εργάστηκα μεταξύ άλλων ως αρθρογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ψηφιακά μέσα, ως μεταφραστής και επιμελητής βιβλίων, ως στέλεχος εταιρείας ΜΜΕ και ως ιδρυτικό μέλος & editorial director του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού διαΝΕΟσις. Ασχολούμαι κυρίως με θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία, την πολιτική, την τεχνολογία, την επιστήμη και την οικονομία, προσπαθώντας να καταλάβω πώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζουν, συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν οι άνθρωποι στην εποχή μας.

Από το 2013 αρθρογραφώ τακτικά για τέτοια θέματα στην εφημερίδα Καθημερινή. Από το 2023 στέλνω και ένα newsletter στους συνδρομητές της Καθημερινής, με συναφές περιεχόμενο. Δεν είναι το μόνο. Από το 2014 στέλνω ένα εβδομαδιαίο δωρεάν newsletter σε 7.000 αναγνώστριες και αναγνώστες μου, που έχουν επιλέξει να το λαμβάνουν. Φτάνει στo inbox τους κάθε Παρασκευή το βράδυ (πολύ αργά, ώρα Ελλάδας). Μπορείτε να γραφτείτε για να το λαμβάνετε κι εσείς, αν θέλετε, απλά συμπληρώνοντας το email σας εδώ:

Χίλιοι από τους πιο πιστούς αναγνώστες, δε, έχουν γραφτεί και στο κλειστό WhatsApp group “241020 Club“, όπου λαμβάνουν μηνύματα, λινξ και νέα απευθείας από εμένα, κάθε μέρα. Μπορείτε να γραφτείτε και σε αυτό, αν θέλετε, εδώ.

Κατά τα άλλα, είμαι σαράντα εφτά χρονών και ζω στην Αθήνα με τη Στέλλα Κάσδαγλη και τα παιδιά μας.

Είμαι Marshall Memorial Fellow του German Marshall Fund (2018). Μερικά συμπεράσματα από το fellowship μου στις ΗΠΑ μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Είμαι, επίσης, μέλος των advisory boards της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Συμβουλίου Στρατηγικής του Δικτύου.  Έχω γράψει τέσσερα βιβλία και έχω επιμεληθεί μερικά ακόμα. Το πιο πρόσφατο ήταν το συλλογικό “10 Μεταρρυθμίσεις που Άλλαξαν την Ελλάδα” (διαΝΕΟσις, 2021). Το μυθιστόρημα “Φεβρουάριος” (Καστανιώτης, 2012) ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και το είχα γράψει μέσα σε ένα μήνα, online.

Μερικά αλλιώτικα projects: Μαζί με τη Στέλλα Κάσδαγλη είχαμε το Bookworm, μια online λέσχη βιβλίου που λειτούργησε από το 2014 μέχρι το 2022. Εκεί, μαζί με τα εκατοντάδες μέλη διαβάσαμε 100 βιβλία και συζητήσαμε γι’ αυτά, και για πολλά άλλα –αυτά τα 100 βιβλία. Πιο πριν, τους πρώτους μήνες του 2014 ανέβηκα σε 100 ταράτσες της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη και τράβηξα φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Ενδιάμεσα, το πρώτο εξάμηνο του 2018, μαζί με τη Στέλλα Κάσδαγλη και τη φωτογράφο Στέφη Κωστή, φτιάξαμε το “Airportraits“, ένα φωτογραφικό project, για τις ανάγκες του οποίου συναντήσαμε, γνωρίσαμε και φωτογραφήσαμε τυχαίους ταξιδιώτες, ταξιδιώτισσες, εργαζόμενες και περαστικούς στο Αεροδρόμιο της Αθήνας. Το 2022 ξεκίνησα στη διαΝΕΟσις μια σειρά podcast με τ’ όνομα “Με Απλά Λόγια“, στα 25 επεισόδια του οποίου ειδικοί μου μίλησαν για σημαντικά και περίπλοκα θέματα, εξηγώντας τις βασικές πτυχές τους με απλά λόγια.

Όσον αφορά τα social media: μεταξύ όλων των άλλων, μπορείτε να με βρείτε και στο Twitter, στο Instagram, στο LinkedIn, στο Facebook (page & profile), στο BlueSky, στο Threads, στο YouTube και στο TikTok.  

Όσον αφορά τα οπτικοακουστικά θέματα: εδώ μπορείτε να δείτε μερικά βίντεο από ομιλίες, συνεντεύξεις και εμφανίσεις.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: για προσκλήσεις, συνεργασίες, media, άλλα αιτήματα αλλά και για ερωτήσεις, μπορείτε να μου στείλετε ένα email στο thodoris [παπάκι] georgakopoulos.org

Και πάλι σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ. Θα μπορούσατε να είστε οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι. Είστε εδώ. Πατήστε κουμπιά τριγύρω για να διαβάσετε περισσότερα πράγματα που έχω γράψει. Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2023.

georgaportrait small