Με Απλά Λόγια

Το concept αυτής της σειράς podcast γεννήθηκε περίπου στη μέση της ηχογράφησης του πρώτου, μιας συζήτησης με τον καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου Μάνο Ματσαγγάνη. Η κουβέντα μας ξεκίνησε με ερωτήσεις μου για την οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό, όπως διαμορφωνόταν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι σαν σχόλιο για το τι συμβαίνει στην επικαιρότητα. Σε κάποιο σημείο, όμως, άρχισα να ρωτάω πιο βασικά πράγματα για το κοινωνικό κράτος και για το πώς τα κράτη γενικότερα (αλλά και το δικό μας ειδικότερα) προσφέρουν -ή πρέπει να προσφέρουν- προστασία στους ασθενέστερους. Ο καθηγητής, που ξέρει πάρα πολύ καλά το θέμα και επιπλέον έχει και τη δυνατότητα να μιλάει γι’ αυτό με απλό και κατανοητό τρόπο, μου εξήγησε πολλά πράγματα για το πώς προστατεύονται οι άνεργοι, για τα επιδόματα, για το πώς το κάνουν οι άλλες χώρες και για το αν ένα “ενιαίο βασικό εισόδημα” θα ήταν μια ρεαλιστική λύση στο μέλλον. Οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την ίδια προσέγγιση και στα υπόλοιπα επεισόδια, για τα υπόλοιπα θέματα.

Προέκυψε λοιπόν αυτή η σειρά επεισοδίων στα οποία ειδικοί μου εξηγούσαν τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουμε στην εποχή μας για την ενεργειακή κρίση, την ισότητα, την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και άλλα θέματα σημαντικά και πολυσυζητημένα, ώστε να διαχειριζόμαστε καλύτερα όσα διαβάζουμε και όσα μαθαίνουμε καθημερινά για την κοινωνία και για τον κόσμο μας.

Σας βάζω εδώ και τις οκτώ πρώτες συζητήσεις, διάρκειας περίπου μιας ώρας ή καθεμία, για να μπορείτε να ανατρέχετε όποτε έχετε χρόνο. Σε ηχητική μορφή μπορείτε να τις βρείτε στο podcast της διαΝΕΟσις (Spotify, Apple, Google και όπου αλλού ακούτε podcasts. To 2023 η σειρά επέστρεψε με νέες συζητήσεις για νέα θέματα. Αν μη τι άλλο, θέματα υπάρχουν.

1. Νίκος Τσάφος – Ενέργεια (3/10/22)

2. Μάνος Ματσαγγάνης, Κοινωνικό κράτος (10/10/22)

3. Κώστας Καρτάλης, Κλιματική Αλλαγή (17/10/22)

4. Αντιγόνη Λυμπεράκη, Ισότητα & Συμπερίληψη (24/10/22)

5. Γιώργος Παγουλάτος, Ευρωπαϊκή Ένωση (31/10/22)

6. Δημήτρης Παπαστεργίου, Τοπική Αυτοδιοίκηση (14/11/22)

7. Μαρία Ευθυμίου, Ελληνική Ταυτότητα (21/11/22)

8. Άννα Διαμαντοπούλου, Εκπαίδευση (5/12/22)