Αυτό Το Site Υπάρχει Επτά Χρόνια

Αυτό εδώ το site πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα έβδομα γενέθλιά του. Είχε πάντα ως σκοπό να συγκεντρώνει σε ένα μέρος τα πράγματα που έγραφα (κυρίως σε περιοδικά τότε, εκείνα τα χάρτινα) και, καθώς περνούσαν τα χρόνια, να φιλοξενεί καινούρια γραπτά, και λινξ από τα παγκόσμια ίντερνετς που, επειδή ενδιέφεραν εμένα, υπέθετα ότι θα ενδιέφεραν και τους ανθρώπους που έρχονταν σε ένα site με το όνομά μου αποπάνω. Οι οποίοι, όπως έμαθα πρόσφατα, είναι αυτοί.

Εδώ μάζεψα τα posts που διαβάστηκαν περισσότερο από όλα αυτά τα επτά χρόνια. Η λίστα περιλαμβάνει αυτές τις πολιτικοκοινωνικές απόψεις που διαβάζονται από πολλούς κυρίως λόγω της διασποράς τους στα social media, δημοσιογραφικά κείμενα-σεντόνια, που διαβάζονται για τον ίδιο λόγο, αλλά και από ένα σημείο και μετά λόγω Google, κριτικές για gadgets (11/30!) και κάποιες εκπλήξεις. Νάτα με τη σειρά:

30. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ένα Φωτορομάντζο – 05/08/12

Η ιστορία των αγώνων όπως τους έζησα ως θεατής κι εθελοντής εκείνα τα παλιά κι ενθουσιώδη χρόνια.

2004_end

29. Nexus 4 review – 07/04/13

Το πρώτο αληθινά πάρα πολύ καλό smartphone της Google. Σας άρεσε.

28. Κι αν η Ελλάδα αξίζει να καταρρεύσει; – 22/01/12

Ένα από τα μακρουλά άρθρα γνώμης για το θέμα της ελληνικής κρίσης, με αφορμή κάποια βιβλία που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτισμοί καταρρέουν. Καταλήγει στο απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι αυτή εδώ η κοινωνία που έχουμε φτιάξει μπορεί και να μην είναι εφικτό να επιβιώσει.

Greece-space

27. Δεν έχω μοναδική, απλοϊκή και συμπυκνωμένη γνώμη για ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο θέμα – 12/06/13

Ένα από τα σχετικά μικρά και συνοπτικά κείμενα γνώμης με αφορμή θέματα της επικαιρότητας -στη συγκεκριμένη περίπτωση η αφορμή ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

26. Φωτορεπορτάζ: Η παρουσίαση του “Φεβρουαρίου” – 23/10/12

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου μου στο Free Thinking Zone στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ξέρω γιατί τις είδαν τόσοι πολλοί.

februarevent00

25. Το Μίσος: Γιατί οι Έλληνες δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν μαζί – 15/06/11

Άλλο ένα από τα σχετικά μικρά και συνοπτικά κείμενα γνώμης, αυτό λίγο πιο βαρύγδουπο, από την εποχή των αγανακτισμένων, και κάπως πιο διαχρονικό. Το μίσος δεν τελειώνει, βλέπετε.

24. HTC One (M7) review – 05/05/13

Πολλοί διάβασαν αυτό το review, λίγοι αγόρασαν αυτό το κινητό, όμως. Κρίμα, γιατί ήταν καλό.

23. Το Kindle Paperwhite μου καταστρέφει τη ζωή – 21/01/13

Ένα review του ebook reader της Amazon, με πολύ σημαντικές επισημάνσεις των κινδύνων. Αϋπνίες, ασυνέπειες, τέτοια.

paperwhite

22. Περιμένοντας το Λιαντίνη – 25/09/2007

Το κείμενο που είχα γράψει το 2005 για την υπόθεση της εξαφάνισης του καθηγητή Λιαντίνη εξακολουθεί να διαβάζεται, υποθέτω και λόγω Google, όταν περιοδικά η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο, για οποιουσδήποτε λόγους.

21. LG G2 review – 26/01/14

Ήμουν πάρα πολύ ενθουσιασμένος με το συγκεκριμένο smartphone (ακόμα το αγαπώ), κι αυτό περνάει στον κόσμο.

20. Τι να ψηφίσεις στις εκλογές: Ένας οδηγός – 11/04/12

Ο πρώτος από δύο χιουμοριστικούς οδηγούς που έγραψα το 2012, με αφορμή τις ιστορικές εκλογικές αναμετρήσεις που τερμάτισαν τον σχεδόν 40-ετή ιδιότυπο δικομματισμό που κυριαρχούσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

election

19. Πόσο προνομιούχοι είναι οι εργαζόμενοι στο Mετρό; – 24/01/13

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό που είχαν ταλαιπωρήσει τους έπιβάτες, έβαλα κάτω κάποια νούμερα και έκανα μερικές συγκρίσεις με τους εργαζόμενους στο μετρό του Λονδίνου. Το αποτέλεσμα ήταν κάπως αναπάντεχο.

18. Samsung Galaxy S4 review – 22/07/13

Ετούτο το πολυαναμενόμενο, πολυδιαφημισμένο και πολυσυζητημένο smartphone ταξίδεψα μέχρι τη Νέα Υόρκη για να το δω. Αλλά εσείς διαβάσατε περισσότερο το εν Αθήναις review.

17. Samsung Galaxy Note III review – 18/11/13

Εσείς οι πολλοί που διαβάσατε λόγια γι’ αυτό το πολύ μεγάλο κινητό, είστε τώρα προετοιμασμένοι για την επέλαση της αδαούς πλέμπας του iOS, που ωσονούπω ανακαλύπτουν τη μορφή της γιγάντιας οθόνης.

16. iPad Mini vs. Google Nexus 7: Η Μάχη – 15/12/12

Είχα τα μικρά ταμπλετάκια και τα δοκίμαζα, κι αντί να γράψω ξεχωριστές κριτικές για το καθένα, έγραψα μία, κοινή.

ipadMini_Nexus7_ontop

15. H Βούλα Παπαχρήστου και ο ελληνικός διάλογος – 26/07/12

Άλλο ένα άρθρο γνώμης, με αφορμή ένα ρατσιστικό tweet Ελληνίδας αθλήτριας του τριπλούν τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που οδήγησε στην τιμωρία και τον αποκλεισμό της από τους Αγώνες.

14. Υπέροχες ελληνικές εκλογές – 06/05/12

Ένα μικρό πρώτο -φαινομενικά χαρούμενο- σχόλιο για το αποτέλεσμα των ιστορικών βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012.

13. Όλα όσα έχω γράψει για την Ελληνική Κρίση σε μία σελίδα – 15/03/11 (ανανεωνόταν διαρκώς)

Ένα συγκεντρωτικό post με λινξ για όλα τα άλλα άρθρα που είχα γράψει με θέμα την ελληνική κρίση τα τελευταία χρόνια. Ανανεωνόταν μέχρι τις αρχές του 2014, όταν πια έγινε σαφές ότι όλα τα άρθρα για τη ζωή στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα άρθρα για την ελληνική κρίση.

12. Το 9ο μακρύτερο κότερο στη Γη και τα προβλήματα του καπιταλισμού – 23/09/12

Με αφορμή μια βόλτα στη μαρίνα του Φλοίσβου όπου βρισκόταν παρκαρισμένο (ή όπως αλλιώς λέγεται) το γιγάντιο σκάφος του πρωθυπουργού του Κατάρ, έγραψα μερικές σκέψεις για την ανισοκατανομή του πλούτου, κάπως απλοϊκές και επίπεδες, όπως τις βλέπω τώρα.

almirqab000

11. Από το Γκάζι στη Silicon Valley και πίσω: Η ιστορία ενός ελληνικού startup – 27/11/11

Μια μικρότερη, πολύ διαφορετική εκδοχή αυτού του κειμένου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nitro. Το κανονικό κείμενο, όμως, ήταν αυτό εδώ, σχεδόν εννιά χιλιάδες λέξεις για το “οικοσύστημα” των ελληνικών τεχνολογικών στάρταψ, με αφορμή ένα από αυτά, το Pinnata, που τότε ακόμα λεγόταν GiphtMe.

10. The J Files: Η αληθινή ιστορία του Ιησού – 01/04/10

Ένα πολύ παλιό κείμενο που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nitro κάποια στιγμή προς τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, κάτι σαν χιουμοριστικό FAQ για σκεπτικιστές του χριστιανικού δόγματος. Αναπαράγεται στα social media κάθε Πάσχα, κατά κανόνα.

9. Samsung Galaxy Note II: Το Review – 05/12/12

Ήταν το πρώτο “phablet” που δοκίμασα. Μου έκανε εντύπωση.

8. Samsung Galaxy SIII: Το Review – 06/07/12

Το δεύτερο δημοφιλέστερο κινητό τηλέφωνο του κόσμου πρόπερσι, το τρίτο δημοφιλέστερο review αυτού εδώ του site.

7. Ο μύθος της “άλλης Ελλάδας” – 16/09/13

Ένα ακραία απαισιόδοξο κείμενο, που καταρρίπτει την ιδέα της δημιουργικής μειοψηφίας που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα απ’ το τέλμα. Επιχειρηματολογώ ότι αυτή που υπάρχει είναι πάρα πολύ μικρή και ανήμπορη.

6. iPhone 5S: Το Review – 05/11/13

Άλλος ένας χρόνος, άλλο ένα μακρυνάρι για το νέο iPhone.

iPhone5S_Shadow

5. Η απατηλή λάμψη της Σαϊεντολογίας – 01/07/09

Μια δημοσιογραφική έρευνα για τη δράση της οργάνωσης στην Ελλάδα που είχα γράψει για το περιοδικό Esquire πριν από πολλά χρόνια, εμφανίζεται πολύ ψηλά στη λίστα, υποθέτω κυρίως λόγω Google (το άρθρο είναι στα πέντε πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης “σαϊεντολογία“)

4. iPhone 5: Το Review – 07/11/12

Η λέξη “iPhone” στον τίτλο εξασφαλίζει μερικές χιλιάδες αναγνώστες επιπλέον, είναι σίγουρο.

3. Τα 10 καλύτερα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον – 26/06/09

Ετούτη εδώ η λίστα με βιντεάκια που έφτιαξα λίγες ώρες μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον εξακολουθεί να διαβάζεται, επειδή Google.

2. Οι καλύτερες φωτογραφίες από το ναυάγιο της Ζακύνθου – 31/05/10

Ένα μικρό post με φωτογραφίες, μόνο ανάμεσα σε εκατοντάδες, τρύπωσε σ’ αυτή τη λίστα και εξακολουθεί να φέρνει ακόμα επισκέπτες κατά εδώ, επίσης επειδή Google.

1. 50 Shades of Grey: Το review – 20/07/12

Τουλάχιστον οι ώρες της ζωής μου οι ανεπιστρεπτί χαμένες, οι που πέταξα για να διαβάσω αυτό το πολυσυζητημένο και πάρα πολύ κακό βιβλίο, δεν πήγαν τελείως του κάκου. Κάποιοι άνθρωποι, περίπου εκατό χιλιάδες ως τώρα, το βάσανό μου το διασκέδασαν, μάλλον.

shades