Ποιοι Διαβάζουν Αυτό Εδώ Το Site

Στις 18 Ιουλίου 2014 ζήτησα από τους (χίλιους, τότε) συνδρομητές του εβδομαδιαίου μου newsletter να συμπληρώσουν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο για να τους μάθω λίγο καλύτερα και να καταλάβω ποιοι πάνω-κάτω είναι και τι θέλουν. Περίμενα να συγκεντρώσω περίπου 100 απαντήσεις, ένα ποσοστό φιλόδοξο. Μέχρι τη στιγμή που μάζεψα τα στοιχεία για να τα καταγράψω, όμως, είχαν απαντήσει 432, ένα ποσοστό ιλιγγιώδες. Κι έτσι απέκτησα ένα αρκετά καλό στατιστικό δείγμα του κοινού που διαβάζει αυτό εδώ το site, το οποίο σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσει οκτώ χρόνια ύπαρξης. Πολλές εβδομάδες μετά (καθώς μεσολάβησαν κι άλλα data intensive projects), μπόρεσα να τα βάλω κάτω και να τα υπολογίσω.

chart_AGE

Είστε, λέει, περισσότεροι οι άντρες. Το 64% όσων απάντησαν είναι άντρες, το 36% γυναίκες. Τα νούμερα είναι αντίστοιχα μ’ αυτά που βλέπω στα στατιστικά του Twitter, αλλά λίγο διαφορετικά από αυτά που βλέπω στα στατιστικά του Facebook. Εκεί οι γυναίκες που έχουν κάνει like στη σελίδα είναι περισσότερες απο τους άνδρες.

Το 80% από εσάς είστε πάντως ανάμεσα στα 25 και τα 45, από ό,τι βλέπω.

Οι μισοί από εσάς ζείτε στην Αθήνα.

Και είστε μορφωμένοι.

Το 68% δηλώνει ότι έχει πανεπιστημιακό πτυχίο.
Το 38% έχει και μάστερ.
Ένα 7% έχει και διδακτορικό.

Ένα 35% διαβάζετε περισσότερα από 11 βιβλία το χρόνο.

chart_BOOKS

Οι περισσότεροι είστε ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ποσοστό που δηλώνουν φοιτητές είναι μικρό, αλλά μάλλον επειδή δεν το είχα βάλει ως επιλογή (το συμπληρώσατε μόνοι σας στο ελεύθερο πεδίο). Είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι κάμποσοι από το 9% του “άλλο” είναι φοιτητές.

chart_JOB

Είστε, δε, και γκατζετάκηδες. Φυσικά είστε γκατζετάκηδες. Σχεδόν όλοι έχετε smartphone και λάπτοπ, ένα ιλιγγιώδες ποσοστό έχετε tablet, μόλις οι μισοί έχετε πια επιτραπέζιο υπολογιστή.

chart_GADGETSΠερισσότεροι από τους μισούς (56%) παίζετε πότε-πότε videogames. Οι μισοί εσάς που παίζετε δηλώσατε ότι το τελευταίο παιχνίδι που παίξατε ήταν mobile. Το 8,3% του συνολικού δείγματος, δε, δήλωσε ότι το τελευταίο παιχνίδι που έπαιξε ήταν το Candy Crush Saga.

Και βέβαια, είστε και στα social media:

chart_SOCMED

Εμένα ωστόσο με βρίσκετε περισσότερο σ’ αυτό εδώ στο site. Πολλοί δηλώνετε ότι διαβάζετε κυρίως το newsletter, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς το ερωτηματολόγιο σας το έστειλα με το newsletter.

chart_FINDME

Σας ρώτησα να μου πείτε ποια άλλα sites διαβάζετε, και μου στείλατε περίπου 400 διαφορετικά, τρομερή ποικιλία, ένα σωρό πράγματα. Τα δημοφιλέστερα:

chart_OTHERS

Τέλος, σας ρώτησα να μου πείτε από όλα αυτά που ανεβάζω στα ίντερνετς, τι σας αρέσει πιο πολύ. Το μήνυμα ελήφθη:

chart_CONTENT

Βεβαίως, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας για εμένα ήταν αυτό στο οποίο σας ζητούσα να μου γράψετε τι άλλο θέλετε να διαβάζετε εδώ πέρα, ή τι άλλα, διαφορετικά πράγματα θα θέλατε να γράφω ή να σας δείχνω. Δε σας δείχνω αυτές τις απαντήσεις, επειδή ντρέπομαι. Ευχαριστώ όσους απάντησαν, ωστόσο, με βοήθησαν πάρα πολύ και είναι φοβεροί και θαυμάσιοι.

Παρεπιμπτόντως: Πλέον (στις 19/9/14 που γράφτηκε αυτό εδώ) το newsletter μου το λαμβάνουν περισσότεροι από 1850 άνθρωποι. Αν θέλετε, γραφτείτε κι εσείς εδώ από κάτω.