Τα 5 Καλύτερα Βιβλία Που Διάβασα Το 2019

Άλλη μια χρονιά τελειώνει, με πολλά βιβλία διαβασμένα τα οποία, βεβαίως, ποτέ δεν είναι αρκετά, και δεν είναι παρά ένα κλάσμα της στοίβας των βιβλίων προς ανάγνωση, η οποία όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλώνει. Αυτή τη χρονιά τα διαβάσματα περιλάμβαναν πάλι πολλά non-fiction βιβλία, πολλές βιογραφίες αξιοσημείωτων ανθρώπων, κάμποσα βιβλία για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, ζοφερά μυθιστορήματα και πολλές, πολλές έρευνες. Η παρακάτω λίστα περιέχει πέντε ιδιαίτερα αξιοσημείωτα που προτείνω ανεπιφύλακτα. Όπως πάντα, είναι βιβλία που εγώ διάβασα φέτος -δεν κυκλοφόρησαν όλα φέτος.

IMG 0143

5. Doris Kearns Goodwin – Team of Rivals

Αυτό το πολύ ωραίο ιστορικό πόνημα δεν αρκείται να πει την ιστορία του Αβραάμ Λίνκολν και της απελευθέρωσης των σκλάβων, αλλά χρησιμοποιεί την ιστορία του Λίνκολν ως αφορμή για να περάσει ένα αξιοσημείωτο μήνυμα για την πολιτική ισχύ και την σωστή διακυβέρνηση. Η βασική ιδέα είναι η εξής: Ο Λίνκολν πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων εντελώς παράδοξα κι αναπάντεχα, επικρατώντας γνωστότερων πολιτικών ονομάτων μετά από λυσσαλέα μάχη. Ε, αμέσως μετά τους έβαλε αυτούς τους αντιπάλους στο υπουργικό του συμβούλιο, και κυβέρνησε μαζί τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και διδακτικό.

4. Ted Chiang – Exhalation

Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων αυτού του πολύ καλού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή με την πρώτη, αλλά είναι και αυτή γεμάτη με ιστορίες τις οποίες θα σκέφτεστε για πολλή ώρα αργότερα. Ταξίδια στο χρόνο, ο ορισμός της ανθρώπινης υπόστασης και της συνείδησης και άλλα τέτοια θέματα θίγονται, με ωραίο και ευφάνταστο τρόπο. Διαβάζεις κάθε μια ιστορία, μετά κλείνεις το βιβλίο και κοιτάζεις για λίγο κάπως στο κενό, και σκέφτεσαι. Που είναι ένα ωραίο δώρο, τη σήμερον ημέρα, φρονώ.

3. David Wallace-Wells – The Uninhabited Earth

Ένα βιβλίο τρόμου για την κλιματική αλλαγή, γραμμένο από έναν δημοσιογράφο που πήρε τα ευρήματα των διάφορων ετερόκλητων επιστημόνων, τα ‘βαλε κάτω και συνειδητοποίησε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο για την κλιματική αλλαγή, διαβάστε αυτό. Τρόμαξα τόσο πολύ όταν το διάβασα που πήραν τον τρόμο μου και τον βάλανε στο blurb της ελληνικής έκδοσης, όταν βγήκε.

2. Tara Westover – Educated

Αυτή είναι η απίστευτη ιστορία μιας νέας γυναίκας που μεγάλωσε σε μια οικογένεια φανατικών μορμόνων, οι οποίοι δεν πήγαιναν τα παιδιά τους σχολείο, δεν τα εμβολίαζαν, δεν τα πήγαιναν στο νοσοκομείο όταν χτυπούσαν και τα κακοποιούσαν με διάφορους τρόπους, σωματικούς και ψυχολογικούς, ακούσιους ή εκούσιους. Το κορίτσι κατόρθωσε να γλιτώσει και να πάει σε σχολείο στα 17, και μετά να φτάσει μέχρι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και να γράψει τη συγκλονιστική της ιστορία και νάτη.

1. John Carreyrou – Bad Blood

Άλλη μια απίστευτη και συγκλονιστική ιστορία ήταν η ιστορία ενός διαβόητου στάρταπ, της Theranos, που υποσχόταν ότι θα αλλάξει τον κόσμο (φυσικά) και, ειδικότερα, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ιατρικές εξετάσεις. Την εταιρεία αυτή τη λιβάνιζαν διάσημοι και ΜΜΕ για πολλά χρόνια, και τελικά αποδείχθηκε πως ήταν μια τεράστια, αδιανόητη, εγκληματική απάτη. Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε την αλήθεια έγραψε στη συνέχεια αυτό το βιβλίο. Σας προτείνω να μη γκουγκλάρετε την υπόθεση, απλά να πάρετε το βιβλίο και να το διαβάσετε. Όσο λιγότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Ακόμα αξιοσημείωτα:

Ανάμεσα στα υπόλοιπα βιβλία της χρονιάς, να σας επισημάνω ίσως το “The Silk Roads“, του Πίτερ Φράνκοπαν, που λέει την ιστορία του κόσμου από μια πιο ανατολικόστροφη (και άρα άγνωστη σε εμάς) οπτική, το “Winners Take All” του Ανάντ Γκιρινταράντας, που καταγγέλει αποτελεσματικά και αναζωογονητικά την υποκρισία της φιλανθρωπίας των ζάμπλουτων ελίτ, βεβαίως “Η Τελευταία Μπλόφα” των Ελ. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού (που σχεδόν σίγουρα το έχετε διαβάσει ήδη), το “The Future of Humanity” του Μίτσιο Κάκου, το “The Dark Forest” του Λιου Σισίν που, παρά το μισογυνισμό και τους υποτυπώδεις χαρακτήρες, πραγματεύτεται πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, όλα τα βιβλία που διαβάσαμε στο Bookworm, και, βεβαίως, τα “δικά μας” (Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, Πώς Πετυχαίνουν τα Έθνη, την τέταρτη Πριγκίπισσα Αθηνά).

EL0eHDwW4AAiqCB