HTC One (M8)

Και τώρα, μια κριτική προσέγγιση σε ένα νέο κινητό τηλέφωνο. Σας προειδοποιώ εξ’ αρχής να κλείσετε τους αισθητήρες σεξουαλικών λογοπαιγνίων. Είμαστε όλοι ενήλικες εδώ.

HTCOneM8_BeautyShot

Αυτό είναι το HTC One (M8). Το Μ8 στην παρένθεση είναι απαραίτητο, για να το ξεχωρίζεις από το HTC One σκέτο, το οποίο εκ των υστέρων μάθαμε ότι λεγόταν Μ7. Είναι ένα smartphone πολύ όμορφο, καμπυλωτό και στιβαρό και φτιαγμένο από γυαλί και αλουμίνιο τριμμένο έτσι ώστε να μοιάζει ότι έχει γραμμές, “νερά”, χαρακιές. Σκέφτομαι να ξεφύγω λίγο από την διάκριση “από μέσα” και “απ’ έξω” που κάνω συνήθως σε τέτοια reviews, και να σας τα πω αυτά που σκέφτομαι κάπως χύμα. Όπως τα σκέφτομαι.

HTCOneM8_Back

Το HTC One το λοιπόν είναι ωραίο και όμορφο και αξιοσημείωτο, αλλά είναι 1) Βαρύ και 2) Μακρύ. Θέλω την προσοχή σας στο 2, καθώς το 1 είναι ένα θέμα προσωπικού γούστου: Γενικά δεν είναι καλό τα κινητά τηλέφωνα να είναι βαριά και να σου σακουλιάζουν την τσέπη, αλλά υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα της ομορφιάς και του αλουμινίου. Το μάκρος, όμως, είναι άλλο θέμα. Το μάκρος είναι ασυγχώρητο.

Το HTC One έχει οθόνη διαγωνίου μήκους 5 ιντσών, που για την εποχή μας είναι ένα μέγεθος φυσιολογικό. Το Nexus 5 έχει τέτοιου μεγέθους οθόνη, Sony Xperia Z1 επίσης, το LG G2 5,2, το Samsung Galaxy S5 5,1. Και παρ’ όλα αυτά, το HTC έχει μεγαλύτερο μήκος από όλα αυτά. Είναι μακρύ. Πώς να σας το πω. Μακρουλό. Έχει μεγάλο μάκρος. Είναι τόσο μακρύ που κοντεύει να φτάσει το γιγάντιο Galaxy Note 3. Στα άκρα του προς τα πάνω και προς τα κάτω, έχει τόσο πολύ χώρο που δεν είναι οθόνη που αναρωτιέσαι: Γιατί;

Γιατί;

HTCOneM8_Sizes

Ναι, έχει δύο ηχεία μεγάλα που προσφέρουν ήχο θεσπέσιο, που δε μοιάζει με κανενός άλλου κινητού (πλην του M7, που επίσης είχε τέτοια ωραία ηχεία). Πέρα από τη συζήτηση της αξίας αυτού του χαρακτηριστικού, όμως, δεν είναι μόνο τα ηχεία, είναι άπλετος χώρος για να χωράει το logo της HTC (!), χώρος αχανής, ανώφελος, ακατανόητος, που σε κάνει να κοιτάς δίπλα το LG G2 και να αναρωτιέσαι: Γιατί;

Θα μου πείτε τώρα ότι λέω βλακείες και ότι τα ψειρίζω και, τι να σας πω, εν μέρει θα έχετε δίκιο, αλλά τα έχουμε πει πια, πανάκριβα κινητά τηλέφωνα συγκρίνουμε, τις λεπτομέρειες θα κοιτάμε, αφού όλα θαυμάσια είναι σε γενικές γραμμές. Και ετούτο εδώ είναι θαυμάσιο και όμορφο, αλλά είναι βαρύ και είναι μακρύ, κι αυτό για κάποιους που ψάχνουν τρόπο να διαλέξουν κινητό αξίας εκατοντάδων ευρώ, μπορεί να είναι σημαντικό.

HTCOneM8_Front02

Το HTC έχει το λοιπόν μιαν οθόνη 5 ιντσών, η οποία είναι λαμπερή και δείχνει ωραία τα χρώματα, full HD, τα συνήθη. Είναι πάρα πολύ γρήγορο και το UI του είναι σε γενικές γραμμές υποτονικό και σεμνό, όπως είναι πλέον η τάση, μετά τις εξτραβαγκάντσες των προηγούμενων χρόνων. Μπορείς να του βάλεις και τον app launcher του Nexus για να δείχνει ακόμα πιο όμορφο.

Σε δύο από τα πιο κρίσιμα στοιχεία που τα μετράμε σ’ αυτά τα πανάκριβα smartphones, τη μπαταρία και την κάμερα, το HTC One τα πηγαίνει μέτρια και χάλια. Η μπαταρία του είναι φυσιολογική, ούτε πάρα πολύ φανταστική, ούτε άθλια, και οι φωτογραφίες που βγάζει είναι πολύ μέτριες, τι να κάνουμε, πρέπει να το πω. Η HTC κάνει ένα κόλπο αλλιώτικο στην κάμερα των μεγάλων κινητών της, κάνει τα πίξελ μεγαλύτερα αλλά λιγότερα, και υποτίθεται ότι το κάνει για καλό, για να τραβάνε πιο πολύ φως ξερω γώ, αλλά στην πράξη οι φωτογραφίες βγαίνουν πολύ λιγότερο καθαρές και λεπτομερείς και όμορφες από ό,τι οι φωτογραφίες που τραβάνε τα άλλα κορυφαία smartphones της εποχής, τα Galaxy S5  και τα LG G2 και το iPhone 5S. Ή και το iPhone 4S, εδώ που τα λέμε.

HTCOneM8_Video

Ένα χαρακτηριστικό του HTC One M8 που αξίζει να σας αναφέρω είναι κάτι το περίεργο: Διαπίστωσα ότι σ’ αυτό το smartphone βλέπω ευχαρίστως βίντεο. Γενικά αποφεύγω να βλέπω βίντεα στα κινητά, δεν ξέρω γιατί, το βρίσκω κάπως ανώφελο από τη στιγμή που υπάρχουν παντού τριγύρω μας οθόνες μεγαλύτερες. Μα στο HTC ετούτο έπιασα τον εαυτό μου να βλέπει βιντεάκια του YouTube με ευχαρίστηση, ακόμα και μεγαλύτερα πράγματα, ένα ντοκιμαντέρ για ένα Γερμανό ζωγράφο, ας πούμε. Δεν ξέρω τι έφταιγε. Η οθόνη του είναι πολύ ωραία, αλλά και άλλα κινητά έχουν ωραίες οθόνες, και μεγαλύτερες. Μπορεί να φταίει το βάρος και η υφή, που το κάνουν να κρατιέται ευχάριστα, ή τα φανταστικά ηχεία που σου επιτρέπουν να παρακολουθήσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να φοράς ακουστικά σώνει και ντε. Ή μπορεί να φταίει κάτι άλλο.

Μπορεί να φταίει το μήκος.

HTCOneM8vsiPhone5S_2

Το HTC One (M8) κοστίζει ξεκλείδωτο από την COSMOTE 720 ευρώ , 20 περισσότερα από ό,τι το Samsung Galaxy S5, 20 λιγότερα από το νέο Sony Xperia Z2 (δεν το ‘χω δοκιμάσει) και το iPhone 5S. Είναι από τα πολύ ακριβά, κορυφαία των κορυφαίων κινητά, τα οποία εδώ και κάμποσο καιρό αναρωτιέμαι αν αξίζει να αγοράσει κανείς. Πλέον υπάρχουν φανταστικά, εφάμιλλα smartphones προηγούμενης ή και της ίδιας γενιάς που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ λιγότερα και κάνουν πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα. Το Nexus 5, το LG G2, το Samsung Galaxy S4, ακόμα και το περυσινό HTC One M7 (αν μπορεί να το βρει κανείς για να το αγοράσει) είναι καταπληκτικά smartphones και από τις περισσότερες απόψεις δεν υστερούν από τα μεγάλα και τα πανάκριβα. Οπότε γιατί να δώσει κανείς τόσα λεφτά τη σήμερον ημέρα; Τι να σας πω. Είναι ένα θέμα ενδιαφέρον, άμα έχετε απόψεις, ευπρόσδεκτες στα σχόλια. Προς το παρόν, όσον αφορά το HTC One (M8),

Βαθμολογία: 7

HTCOneM8_Front

Περισσότερα reviews

Samsung Galaxy S5
Google Nexus 5

LG G2
Samsung Galaxy Note 3
iPhone 5S
iPhone 5C