HTC One (M7)

HTC_One

Α, να τα μας. Νάτα, καλώς τα μας και ήρθανε. Κάθε χρόνο, πλέον, κάνουν την εμφάνισή τους, σαν αποδημητικά πουλιά που ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου για να γεννήσουν φωτόνια και πίξελ στις παλάμες μας μέσα.

Από το 2007 κι ύστερα κάθε χρόνο εμφανίζεται μια νέα γενιά από αυτά τα πλαστικά/μεταλλικά κουτάκια που είναι υπολογιστές κανονικοί και χωράν στις τσέπες των ανθρώπων και έχουν μόνο κατ’ όνομα το χαρακτήρα του “τηλεφώνου”. Δεν είναι τηλέφωνα. Είναι φορητά παραθυράκια στο ψηφιακό σύμπαν της ανθρώπινης διανόησης. Και κάθε χρόνο βγαίνουν καινούρια, καλύτερα.

Η φετινή εσοδεία ξεκινά ετούτη την άνοιξη με κάμποσες συσκευές, αλλά κυρίως με δύο. Βλέπεις, είναι πολλές οι εταιρείες του κόσμου που κατασκευάζουν smartphones διαφόρων ειδών και μεγεθών. Οι ZTE και οι Huawei του κόσμου πουλάνε πολλές φτηνές συσκευές και μ’ αυτό τον τρόπο αλλάζουν αθόρυβα και συγκλονιστικά την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτή είναι άλλη υπόθεση. Εγώ αναφέρομαι στην άλλη άκρη του φάσματος, την τεχνολογική κορυφή της κατηγορίας, και εκεί είναι λίγες οι εταιρείες που παίζουν μπάλα. Υπάρχουν κάποιες που το παλεύουν, όπως η Sony, αλλά οι σημαντικότερες είναι τρεις: Η Apple, η Samsung και η HTC. Πριν από λίγες εβδομάδες είχα πάει στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσω την παρουσίαση της νέας συσκευής της δεύτερης, αλλά ώσπου να έρθει εκείνη στην αγορά (και στα χέρια μου), έβγαλε τη δικιά της συσκευή η τρίτη. Η HTC είναι η μόνη από τις τρεις που, παρ’ όλο που κατασκευάζει πολύ ωραίες συσκευές, εμπορικά δεν τα πάει και πολύ καλά -είναι εκτός του Top-5 των μεγαλύτερων κατασκευαστών παγκοσμίως- και τώρα έγινε η πρώτη που κατεβάζει συσκευή νέας γενιάς στην αρένα του 2013. Ετούτο εδώ είναι το review του ολοκαίνουργιου HTC One, ενός κινητού αξιοθαύμαστου από πολλές απόψεις. Ξεκινάει ως εξής:

[imagebrowser id=80]

Περί Ομορφιάς

Μπορεί πολλά να έχεις διαβάσει και πολλά να έχεις ακούσει για την εξωτερική εμφάνιση ετούτου του κινητού τηλεφώνου, όλα εκθειαστικά, και ποιος είμαι εγώ που θα διαφωνήσω. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο αντικείμενο, όλο αλουμίνιο και γυαλί, με μια ελαφριά κούρμπα στην πλάτη και ωραία, στιβαρή αίσθηση στο χέρι. Το πιάνεις και το απολαμβάνεις, είναι πολύ ωραίο. Μπορεί και να είναι το ομορφότερο κινητό που υπάρχει σήμερα, ίσως και το ομορφότερο που φτιάχτηκε ποτέ. Ποιος ξέρει, γούστα είναι αυτά. Αν έχω κάποιες ενστασούλες, αυτές είναι μικρές.

Το HTC One, ας πούμε, δεν είναι όλο μονοκόματο αλουμίνιο, αλλά στην πλάτη και στα πλαϊνά διατρέχεται από λωρίδες λευκού πλαστικού που είναι μεν απαραίτητες (για να περνάνε τα ασύρματα κύματα) αλλά χαλάνε κάπως την ομοιομορφία του. Επίσης χαλάνε την ομοιομορφία του: Τα logos στην πλάτη, κυρίως το (κόκκινο, αν έχεις το θεό σου) “beats audio”, έτσι, για να μην ξεχνάς ότι η συσκευή σου είναι douchebag friendly. Τα -ελάχιστα- κουμπιά που υπάρχουν στην περιφέρεια, άλλωστε (το on/off, το κουμπί του volume) είναι υπερβολικά βαθιά χωμένα στο σώμα της συσκευής, κάτι που την κάνει να μοιάζει πιο όμορφη, αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύει και την προσπάθεια να τα βρεις, ψηλαφώντας στην τσέπη ή τα σκοτάδια.

HTC_One_Back

Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες: Το HTC One είναι ένα πανέμορφο πράγμα, πολύ ωραιότερο από τα πλαστικά smartphones της Samsung, εφάμιλλο σε πολυτέλεια με το iPhone, και για τους περισσότερους ωραιότερο.

Η Οθόνη

Το HTC One έχει την καλύτερη οθόνη που έχω δει σε κινητό τηλέφωνο. Ή, τουλάχιστον, την καλύτερη οθόνη κινητού τηλεφώνου που έχω δοκιμάσει για πολλές ημέρες συνεχόμενα (την οθόνη του Samsung S4 την είδα για λίγο, με Ταϊβανέζους δημοσιογράφους κρεμασμένους στο σβέρκο, οπότε δεν πρόλαβα να σχηματίσω γνώμη). Είναι Full HD, δηλαδή έχει ανάλυση 1080p, όπως οι HD τηλεοράσεις ακριβώς. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλυτερη πυκνότητα πίξελ από το iPhone 5, παρ’ όλο που έχει και πολύ μεγαλύτερη οθόνη.

HTC_One_Kindle

Η οθόνη αυτή είναι ένα λαμπερό θαύμα, μια φωταψία γλυκιά και ευανάγνωστη. Οι φωτογραφίες δείχνουν ζωντανές και πιο όμορφες από ό,τι στην οθόνη ενός υπολογιστή, το κείμενο κρυστάλλινο, το βίντεο πεντακάθαρο. Κι μιας και είπα βίντεο, θέλω να πω κάτι εδώ που δεν έχει να κάνει ακριβώς με την οθόνη, αλλά δεν υπάρχει καταλληλότερο σημείο για να το αναφέρω:

Πάνω και κάτω από την οθόνη στην πρόσοψη του κινητού μπορείς να προσέξεις δυο ομοιόμορφες συστάδες από τρυπούλες. Είναι τα ηχεία του κινητού. Ναι, είναι δύο, και είναι στις άκρες τις συσκευής, γιατί παίζουν στερεοφωνικό ήχο. Αν γυρίσεις το κινητό στο πλάι και παίξεις ένα βίντεο καταλαβαίνεις αμέσως: Έχει καταπληκτικό ήχο. Καταπληκτικό ήχο. Δε φαντάζεσαι πόσο καλά παίζουν αυτά τα ηχειάκια. Ποτέ δεν ασχολούμαι με τα ηχεία των κινητών τηλεφώνων, τα θεωρούσα πάντα χρήσιμα μόνο για να παίζουν ringtones, αλλά ετούτο, ω ετούτο εδώ. Μπορείς να βλέπεις βιντεάκια με πλούσιο, μεστό ήχο, χωρίς παραμορφώσεις. Δεν υπερβάλλω: Είναι καλύτερα απ’ το να ακούς τον ίδιο ήχο με φτηνά ακουστικά. Τα ηχεία του HTC One είναι καταπληκτικά.

HTC_One_Video

Το Software

Λοιπόν, άκου: Με το που ανοίξεις το κινητό τηλέφωνο και κάνεις sign-in στο Google λογαριασμό σου, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις με το HTC One θα είναι να απενεργοποιήσεις την πρώτη οθόνη του. Η τελευταία γενιά του Android skin της HTC σου δείχνει υποχρεωτικά μια οθόνη με κουτάκια που τραβάνε posts και ειδήσεις από τα social media σου, για να “βλέπεις τι γίνεται” με το που ανοίγεις το κινητό, λέει.

Είναι ένα αίσχος.

Ένα κακοσχεδιασμένο ψευτο-Flipboard με τρία posts και μηδέν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο κινητό σου. Πέταμα με τη μία.

Θυμάμαι παλιά που το Sense ήταν ένα skin του Android καλύτερο από το κανονικό Android. Τα παλιά χρόνια, εννοώ, το 2011 ξερωγώ. Όχι πια. Πλέον ό,τι κάνουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά (η HTC, η Samsung, η Sony) είναι χειρότερα από αυτά που κάνει η Google, γι’ αυτό το καλύτερο UI σε κινητό αυτή τη στιγμή είναι το γυμνό Android του Nexus 4. Τέλος πάντων, θα περάσεις λίγη ώρα για να φτιάξεις την οθόνη του HTC One όπως τη θές, με τα κουμπάκια και τα widgets που έχεις συνηθίσει στα μέρη που σε βολεύουν, και βεβαίως να πετάξεις αυτό το έκτρωμα με τα κουτάκια στο εξώτατον πυρ.

Κατά τα άλλα το software της συσκευής είναι το γνωστό Android (παραδόξως το παλιότερο 4.1, πράγμα ελαφρώς γελοίο -σε λίγο θα βγει 4.3), με κάποιες στριφνές επιλογές (δεν μπόρεσα ποτέ να βρω πώς αντικαθίστανται τα τέσσερα εικονίδια της σταθερής γραμμής στο κάτω μέρος με δικής μου επιλογής apps, ας πούμε), με κάποια επιπλέον widgets και, κυρίως, με απεριόριστη πρόσβαση στα αμέτρητα apps του Google Play, που αργά αλλά σταθερά γίνεται εφάμιλλο του App Store της Apple. Το HTC One, όπως όλα τα κινητά ετούτης της γενιάς, είναι πάρα πολύ γρήγορο, χωρίς καθόλου κολλήματα. Η απόκριση της οθόνης στα δάχτυλα είναι λιγουλάκι πιο αργή σε σχέση με το iPhone 5 ή το Samsung Galaxy IV (ή και το III, εδώ που τα λέμε), κι αυτό δεν κατάλαβα γιατί συμβαίνει. Η συσκευή είναι πανίσχυρη, ο επεξεργαστής της τελευταίας εσοδείας. Η διαφορά είναι ανεπαίσθητη, βεβαίως, κανείς δεν πρόκειται να ενοχληθεί ιδιαίτερα από αυτό το πράγμα. Αλλά υπάρχει.

Τι να κάνω, έχω δοκιμάσει ένα σκασμό γκάτζετς τα τελευταία χρόνια, το μάτι μου στις λεπτομέρειες πέφτει.

Η κάμερα

Το χειρότερο χαρακτηριστικό του HTC One είναι η φωτογραφική του μηχανή. Δεν έχω άλλο τρόπο να το γράψω αυτό, έτσι στο λέω, ωμά. Η HTC αποφάσισε να καινοτομήσει σ’ αυτό τον τομέα βάζοντας στο κινητό μια κάμερα μόλις 4 megapixels η οποία όμως, λέει καταγράφει την εικόνα σε μεγαλύτερο αισθητήρα, άρα κάθε πίξελ είναι μεγαλύτερο, άρα χωράει περισσότερο φως, άρα βγάζει καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες ημίφους. Πράγμα που ισχύει. Το πρόβλημα είναι ότι σε κανονικό φως, εκεί δηλαδή που φωτογραφίζει ο περισσότερος κόσμος, οι φωτογραφίες είναι πολύ χειρότερες από τις φωτογραφίες που βγάζουν τα κορυφαία κινητά της προηγούμενης γενιάς, όπως το iPhone 5 και το Samsung Galaxy SIII.

Να, ας πούμε, μια εικόνα που τράβηξε ένα iPhone 5, χωρίς καμία επεξεργασία και σε φυσικό μέγεθος (πάτα για να τη δεις μεγάλη -υπομονή να κατέβει)

2013-04-21-13.57SMALL

Και να η ίδια λήψη από το HTC One (επίσης πάτα για να τη δεις μεγάλη -υπομονή να κατέβει):

2013-04-21-13.58SMALL

Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο επέλεξε αυτή την κάμερα η εταιρεία, αλλά αν η φωτογραφία είναι πολύ σημαντικό πράγμα για εσένα, χμ, τότε πρέπει να το σκεφτείς καλά, και να περιμένεις και το review του Galaxy S4 πριν αποφασίσεις.

Η μπαταρία

Η μπαταρία του HTC One είναι χάλια. Όπως όλες.

Αυτά είχα να πω για τη μπαταρία του HTC One.

Το συμπέρασμα

Λοιπόν, ανακεφαλαιώνοντας:

Το HTC One είναι ένα πανέμορφο κινητό, χάρμα οφθαλμών, χαίρεσαι να το πιάνεις και χαίρεσαι να το κοιτάς, με την οθόνη αναμμένη ή χωρίς.
Έχει πολύ μέτρια φωτογραφική μηχανή. Έχει καταπληκτικά ηχεία.
Έχει την καλύτερη οθόνη που έχω δει μέχρι σήμερα σε κινητό τηλέφωνο.
Είναι γρήγορο, αλλά το UI του θέλει λίγη δουλίτσα για να το φέρεις στα μέτρα σου.

[imagebrowser id=81]

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ότι σου συστήνω να το κοιτάξεις πολύ προσεκτικά, αν είσαι στη γύρα για κορυφαίο smartphone. Θα είναι πανάκριβο -729 ευρώ- αλλά είναι πάρα πολύ καλό.  Είναι φτηνότερο από iPhone 5, αλλά πολύ ακριβότερο από το Nexus 4, το κινητό που προτείνω Π.Α.Ο.Σ.Γ. (περισσότερο απ’ όλα στη Γη). Και το Samsung Galaxy S4; Εκκρεμεί η κυκλοφορία του διαδόχου του δεύτερου πιο εξωφρενικά επιτυχημένου smartphone στον κόσμο και, από το λίγο που το είδα, είναι και εκείνο πολύ καλό.

Και υπάρχει και το θέμα της κρίσης που πρέπει να υπολογίσει κανείς. Είναι καιροί αυτοί για κινητά τηλέφωνα των 700+ ευρώ;

Καμία απόφαση ποτέ δεν είναι εύκολη σ’ αυτή τη ζωή, ξέρεις. Στην πραγματικότητα, ούτε μία.

Βαθμολογία: 7

(πώς βγήκε η βαθμολογία;)