iPhone 5C

iPhone5C_Front

Εδώ, ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν μπορώ να συστήσω σε κανέναν άνθρωπο στον κόσμο. Λέγεται iPhone 5C. Δεν ξέρω για ποιους λόγους υπάρχει. Ή μάλλον μπορώ να φανταστώ μερικούς, και θα γράψω γι’ αυτούς παρακάτω, αλλά νομίζω πως ούτε ένας δεν αφορά εμένα ή τους ανθρώπους που διαβάζουν αυτό εδώ το site. Δεν είναι κακό gadget, προς Στιβτζομπς, μια χαρά smartphone είναι, ωραιότατο. Μα δεδομένης της τιμής του, της φύσης του, και της κατάστασης της αγοράς των smartphones το 2013, μπορώ να πω το εξής: Το iPhone 5C είναι ένα προϊόν που κανένας δεν χρειάζεται πραγματικά.

Το iPhone 5C, πολύ συνοπτικά, είναι το περυσινό iPhone 5 απλά αντί για το λεπτεπίλεπτο αλουμινένιο περίβλημα έχει ένα πλαστικό. Σκληρό, συμπαγές πλαστικό, μεν, αλλά πλαστικό. Η συσκευή αυτή είναι ωραία στην αφή, λίγο πιο παχουλή και βαριά από το 5 και το 5S, είναι σαν ένα iPhone 5 που του έχεις φορέσει μια μόνιμη πλαστική θήκη. Επίσης, είναι σαν iPhone που το έχει κατασκευάσει η Nokia. Το γυαλιστερό σκληρό πλαστικό θυμίζει πολύ τα πρόσφατα κινητά τηλέφωνα της Nokia.

iPhone5C

Κατά τά άλλα, το iPhone 5C είναι ολόιδιο με το iPhone 5. Τα σωθικά του είναι σχεδόν πανοποιότυπα, η κάμερα ολόιδια, η οθόνη ολόιδια, όλα ολόιδια. Είναι το iPhone 5. Για να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό, μπορείς να διαβάσεις το περυσινό μου review. Τίποτα δεν άλλαξε έκτοτε, μόνο χρόνος πέρασε, η τεχνολογία προχώρησε, και βγήκαν περισσότερα και καλύτερα κινητά τηλέφωνα, ένα εκ των οποίων από την Apple. Αλλά η Apple φέτος ξανακυκλοφόρησε το iPhone 5, αυτή τη φορά πλαστικό.

Θα γράψω τώρα μερικά λόγια γι’ αυτό το φαινόμενο, λόγια που τα έχω ξαναγράψει μέσες-άκρες, αλλά πλέον σα να καθιζάνουν μέσα μου, αυτεπιβεβαιωμένα, τώρα που το κρατάω το πραγματάκι ετούτο και το χρησιμοποιώ.

iPhones_Back

Κάθε χρόνο η Apple βγάζει στην αγορά το καινούριο της κινητό τηλέφωνο, και κάθε χρόνο ρίχνει την τιμή του περυσινού μοντέλου, για να έχει ο κόσμος να αγοράσει κάποιο iPhone αν δεν μπορεί να αγοράσει το ολοκαίνουριο -και πανάκριβο- iPhone. Το ίδιο ακριβώς έκανε και φέτος, με μια μικρή διαφορά: Το περυσινό μοντέλο δεν συνέχισε να κυκλοφορεί. Το iPhone 5 καταργήθηκε, και στη θέση του κυκλοφόρησε το ίδιο κινητό με καινούριο περίβλημα και νέα διαφημιστική εκστρατεία, ως νέο πράγμα. Όλοι οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι, που ήξεραν από τις φήμες και τις διαρροές ότι έρχεται νέο, δεύτερο, φτηνότερο iPhone, υπέθεσαν πολύ λογικά πως η Apple θα στραφεί στη γιγάντια αγορά των προσιτών smartphones όπου αλωνίζει μοναχό το Android, αλλά κάναμε λάθος όλοι, καμία σχέση, η Apple δεν έχει καμία όρεξη να ασχοληθεί με αυτά τα δισεκατομμύρια καταναλωτών, προτιμά τα πιο εύπορα, που μπορούν να συντηρούν το ιλιγγιώδες profit margin των κινητών της.

Οπότε το iPhone 5C κοστίζει από 639 ευρώ χωρίς σύνδεση.

Είναι, πράγματι, καθώς είναι φτιαγμένο από πλαστικό και όχι από αλουμίνιο, φτηνότερο – για την Apple.

iPhone5C_on_iPadAirΈχω την εντύπωση πως τη σήμερον ημέρα όποιος έχει 639 ευρώ να δώσει για κινητό τηλέφωνο, έχει και 739 ευρώ να δώσει για κινητό τηλέφωνο οπότε, αν θέλει ένα μικροσκοπικό smartphone ή σώνει και ντε iPhone, μπορεί κάλλιστα να αγοράσει το iPhone 5S, το οποίο είναι το φετινό μοντέλο, το καινούριο, το καλό, το πολυτελές, το λεπτότερο και ελαφρύτερο, με τον πιο γρήγορο επεξεργαστή, συνεπεξεργαστή, καλύτερη κάμερα, το μαραφέτι για το δαχτυλικό αποτύπωμα, είναι τέλος πάντων κινητό παρόμοιο φαινομενικά αλλά καλύτερο, ολοκαίνουριο και 100 ευρώ ακριβοτερο. Ή, αν προτιμά ένα μεγαλύτερο smartphone, μπορεί να αγοράσει κάποιο από τα κορυφαία Androids της νέας εσοδείας, το Samsung Galaxy S4 ας πούμε, που κοστίζει αντίστοιχα λεφτά με το iPhone 5C, ή το HTC One που είναι φτηνότερο.

Με κόστος 640 ευρώ, πραγματικά δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο καταναλωτής που θα επέλεγε το iPhone 5C για να το αγοράσει σήμερα. Ίσως κάποιος που θέλει σώνει και καλά iPhone με παστέλ ροζ χρώμα, ποιος ξέρει. Η Apple το κυκλοφόρησε με πολλή αυτοπεποίθηση και ταρατατζούμ, με μόνιμη προβολή στην πρώτη σελίδα του apple.com, με αφίσες στις μητροπόλεις του κόσμου, με διαφήμιση με τη μελίρρυτη φωνή του Τζόνι Άιβ να εξηγεί τις ευεργετικές ιδιότητες του πλαστικού, δες:

[field id=”1″]

Εκ των υστέρων δεν μοιάζει και πολύ παράδοξο το ότι, σύμφωνα με αναλυτές, το iPhone 5S πουλάει δύο με τρεις φορές περισσότερα τεμάχια από το 5C, ή ότι η Apple μειώνει δραστικά τις παραγγελίες της για 5C από τα εργοστάσια των προμηθευτών της για την εορταστική περίοδο. Είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα, βεβαίως, αλλά με βάση όλα τα παραπάνω, δεν θα προκαλέσει και τρομερή έκπληξη σε κανέναν το ενδεχόμενο το iPhone 5C να μην είναι και καμιά τρομερή εμπορική επιτυχία, για τα δεδομένα της Apple τουλάχιστο.

Αυτό δεν ενδιαφέρει οποιονδήποτε πέραν απ’ τους μετόχους της εταιρείας, βέβαια. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι: Αξίζει κανείς να αγοράσει αυτό το κινητό τηλέφωνο; Και το συμπέρασμα, όπως αντιλαμβάνεσαι, και όπως έχω γράψει περίπου δώδεκα φορές παραπάνω, είναι ένα σαφές και ξεκάθαρο

όχι

id 10541

Άλλα χρήσιμα reviews:
iPhone 5S
Samsung Galaxy Note III 
Samsung Galaxy S4
HTC One
iPhone 5
Nexus 4