iPhone 5S

iPhone5S_Beautyshot

Μερικές φορές σκέφτομαι τον καπιταλισμό. Το ομολογώ. Άλλες φορές σκέφτομαι την καταστροφή του περιβάλλοντος, πώς αλλιώς θα μπορούσε να έχει τελειώσει το Breaking Bad, αν πειράζει να φάω το γιαούρτι που έχει λήξει πέντε μέρες, πώς λειτουργεί, αλήθεια, το Wi-Fi. Πάρα πολλά πράγματα σκέφτομαι. Αλλά μερικές φορές, σκέφτομαι τον καπιταλισμό.

Αυτό εδώ το αντικείμενο που κρατάω στα χέρια (ψέμα: Δεν το κρατάω τώρα στα χέρια, καθώς γράφω και με τα δύο στο πληκτρολόγιο τα λόγια που διαβάζεις, αλλά πριν από λίγο το κρατούσα, και τώρα βρίσκεται ξαπλωμένο δίπλα μου, πάνω στο τραπέζι, γυαλιστερό και ήσυχο), κοστίζει 739 ευρώ, αν πας να το αγοράσεις από ένα κατάστημα. Εμένα μου το έστειλε να το δοκιμάσω η COSMOTE, κι αν είσαι συνδρομητής και δικαιούσαι επιδότησης ή αν κάνεις νέα σύνδεση μπορείς να το πάρεις με πολύ λιγότερα λεφτά, αλλά το τυπικό του κόστος, αυτό με το οποίο πωλείται ξεκλείδωτο στα καταστήματα, είναι τόσο: 739 ευρώ.

iPhone5S_UnboxΛέγεται iPhone 5S. Το φτιάχνει μια εταιρεία που τη λένε Apple. Το “s” στο όνομα το γράφουνε με μικρό, υποθέτω για να μη μοιάζει το “5S” με “SS” (βεβαίως εγώ θα συνεχίσω να το γράφω κεφαλαίο, γιατί έτσι). Κάθε ένα iPhone 5S 16GB κοστίζει στην Apple 199 δολάρια για να το φτιάξει. Στη Αμερική το πουλάνε 649 δολάρια. Εδώ εμείς το αγοράζουμε 739 ευρώ (δηλαδή περίπου χίλια δολάρια με τη σημερινή ισοτιμία).

Γι’ αυτό το κοιτάζω σήμερα, πράο και γαλήνιο όπως κάθεται στο τραπέζι μου, και σκέφτομαι τον καπιταλισμό. Οι άνθρωποι το αγοράζουν, αυτό το προϊόν, το πιο πετυχημένο καταναλωτικό προϊόν του κόσμου, που από μόνο του έχει μεγαλύτερο τζίρο από εταιρείες όπως η Procter & Gamble και η Boeing. Και η εταιρεία που το παράγει βγάζει ένα κέρδος εξωφρενικό από κάθε τεμάχιο, πάνω από 50% (ακόμα κι αν υπολογίσουμε κόστη marketing και λοιπά), και στην περίπτωση μοντέλων με περισσότερη μνήμη, ακόμα παραπάνω.

Ο καπιταλισμός πού τελειώνει; Και πού αρχίζει η αισχροκέρδεια; Από τη στιγμή που ο κόσμος αυτά τα προϊόντα σ’ αυτές τις τιμές τα αγοράζει ευχαρίστως και μαζικά, ποιά είναι η πραγματική τους αξία; Ποιος την ορίζει; Υπάρχουν όρια; Θα έπρεπε να υπάρχουν;

[motto_right]

Σκέψου τι είναι το smartphone για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν είναι απλά μηχάνημα επικοινωνίας, είναι ολόκληρο το ίντερνετ στην τσέπη, μια κανονική επέκταση εγκεφάλου που κουβαλάς μαζί 24 ώρες το 24ωρο.

[/motto_right]

Αυτά σκέφτομαι, και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο και γυαλιστερό γκάτζετ, από αυτά για το οποία ψοφάω, και θα έπρεπε να σκέφτομαι άλλα πράγματα. Είναι γνώριμο το συναίσθημα. Είχα βγει κάποτε με μία που κουβαλούσε μια πάρα πολύ ακριβή τσάντα. Δεν ξέρω πώς ήρθε η κουβέντα και έμαθα πόσο ακριβή ήταν η τσάντα (δεν τα αναγνωρίζω εγώ αυτά τα πράγματα), αλλά από εκείνη τη στιγμή και έπειτα δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο. Ποιος δίνει τόσα λεφτά για μια τσάντα; Γιατί δεν παίρνει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, γιατί δεν νοικιάζει ένα διαμέρισμα για ένα χρόνο με αυτά τα λεφτά; Και γιατί είναι τόσο ακριβή η τσάντα; Τσάντα είναι. Πόσο κέρδος βγάζει η εταιρεία; Γιατί δεν την πουλάνε πιο φτηνά, δε ντρέπονται; Πόσο κέρδος χρειάζονται; Έξαλλος ήμουν.

Με το iPhone 5S έχω περάσει πια περίπου δέκα ημέρες, και δεν είμαι το ίδιο έξαλλος (δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο έξαλλος με ένα γκάτζετ, τα αγαπάω τα γκάτζετς, αντίθετα με τις τσάντες). Αλλά είμαι προβληματισμένος. Δε θα σας γράψω άλλο για τους προβληματισμούς μου για τον καπιταλισμό και το κέρδος, αυτά θα τα ξανασυζητήσουμε φευγαλέα και πιο πρακτικά στον πάτο αυτού του κειμένου, εκεί που θα μιλήσουμε ξανά για λεφτά. Θα σας γράψω για τους άλλους. Πιθανότατα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Είναι οι εξής:

iPhone5S_TopDetail

Το απ’ έξω

Το iPhone 5S, ως γνωστόν, είναι σχεδόν ολόιδιο με το περυσινό iPhone 5 όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, κάτι αναμενόμενο καθώς η Apple αλλάζει τη μούρη των κινητών της κάθε δύο χρόνια, κατά κανόνα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι όμορφο μηχάνημα, είναι όμορφο. Πολύ όμορφο στο μάτι, πολύ άνετο στο χέρι, είναι ένα μικροσκοπικό κουτάκι από αλουμίνιο και γυαλί που χαίρεσαι να το κουβαλάς μαζί σου, απολαμβάνεις να το κοιτάς και να το θωπεύεις, πολύ ελαφρύ και με μια οθόνη λαμπερή και ευανάγνωστη. Αν έχει ένα πρόβλημα, είναι αυτό που έχω γράψει οχτακόσες φορές σ’ αυτό εδώ το μπλογκ, σε άλλα, σε τοίχους και σε χαρτοπετσέτες: Είναι πολύ μικρό. Τη σήμερον ημέρα (και την χτεσινή) μια οθόνη διαγωνίου τεσσάρων ιντσών σε κινητό τηλέφωνο είναι πάρα πολύ μικρούλα, δε συνηθίζεται καθόλου, it is frowned upon, είναι σχεδόν faux pas. Όλα τα άλλα σοβαρά κινητά του κόσμου έχουν οθονάρες από 4,7 ίντσες και πάνω, το iPhone γιατί μένει ακόμα έτσι καχεκτικό και μπασμένο; Είναι μια γκρίνια διαρκής δικιά μου αυτή, ποιος ξέρει, μπορεί του χρόνου που θα ξανα-αλλάξει το design να δούμε μια οθόνη μεγαλύτερη. Προς το παρόν, να πώς μοιάζει δίπλα σε άλλο δημοφιλές και κορυφαίο μοντέρνο κινητό, το (με σπασμένη οθόνη, συμπαθάτε με, το κοπάνησε ένα πάτωμα από τη Νέα Υόρκη) Samsung Galaxy S4:
id 10185
Οι εξωτερικές αλλαγές σε σχέση με το περυσινό μοντέλο είναι μικρές και βασικά τρεις: Υπάρχει ένα μεγαλύτερο, διπλό φλας στο πίσω μέρος, δίπλα στην κάμερα, το κουμπί είναι αλλιώτικο, και υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα. Το θέμα του κουμπιού θα το κουβεντιάσουμε αργότερα, το θέμα του χρώματος είναι διπλό. Αφ’ ενός: Φέτος μπορεί κάποιος να αγοράσει το iPhone σε χρώμα χρυσό. Χρυσό.

iPhone5S_Colors

Από κοντά δεν είναι όσο φανταχτερό φαντάζεται κανείς, ομολογουμένως, δεν είναι το μπλινγκ μπλινγκ χρυσαφένιο χρυσό που κάνει τις Μυκόνους, τις Μόσχες και τα Ριάντ να σκιρτάν με λαγνεία, είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, σχετικά κομψό. Αλλά παραμένει αυστηρά γυναικείο και, για τα δεδομένα των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται από geeks και industrial designers, αναπόφευκτα κραυγαλέο. Προσωπικά θα απέφευγα το χρυσό iPhone σα τη βουβωνική πανώλη, αλλά μάλλον δεν θα κοροϊδεύω τους ανθρώπους που το έχουν όπως πίστευα ότι θα τους κορόιδευα όταν πρωτοάκουσα τη φήμη περί “χρυσού iPhone”.

Με στεναχωρεί αυτό, λίγο.

Το δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με το χρώμα αφορά στο σκούρο iPhone, το “μαύρο”, που δεν ήταν ακριβώς μαύρο, αλλά τέλος πάντων ήτανε από αλουμίνιο βαμμένο γκρι σκούρο. Ε, αυτό πάει. Καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε από ένα άλλο χρώμα, το επονομαζόμενο “space grey”, που είναι ένα ασημί σχετικά ανοιχτό, λίγο μόνο πιο σκούρο από το “λευκό”. Η διαφορά είναι μεγάλη, δες:

id 10188

Ομολογώ ότι από τα τρία χρώματα των iPhones εγώ προτιμώ το τέταρτο, το “μαύρο” που καταργήθηκε. Ήταν το πιο ωραίο από όλα και, πλέον, βλέποντας και τα νέα iPads που ανακοινώθηκαν, και με δεδομένο το ότι το περυσινό iPhone 5 παύει να κυκλοφορεί ολωσδιόλου (αντικαταστάθηκε από το πολύχρωμο και πλαστικό 5C), αυτό το χρώμα έχει εξαφανιστεί από τα προϊόντα της Apple. Και είναι κρίμα. First world problems θα μου πεις, και θα ‘χεις δίκιο, και η αιτία που έχω ακούσει από τους περισσότερους γι’ αυτό το κρίμα βγάζει και αρκετό νόημα: Το “μαύρο” iPhone μάζευε τις γρατζουνιές όπως οι λάμπες καλοκαίρι μαζεύουν τα κουνούπια, ειδικά στη γυαλιστερή περιφέρεια. Το νέο το γκρι σίγουρα θα γρατζουνιέται πανομοιότυπα, αλλά δεδομένου του ανοιχτού χρώματος, αυτές οι γρατζουνιές δε θα φαίνονται πολύ άσχημα. Δες δίπλα δίπλα ένα ολοκαίνουριο space gray 5S με ένα πολυχρησιμοποιήμένο και ταλαιπωρημένο εδώ και εννέα μήνες “μαύρο” iPhone 5:

iPhone5S_vs_iPhone5_Edge1

Είπαμε, first world problems. Άσε με. Μη με κρίνεις. Μερικές φορές θέλω να κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι ζει ακόμα στον Πρώτο Κόσμο, δοκίμασέ το για λίγο, βοηθάει.

To Κουμπί Του

Παραμένοντας στο εξωτερικό της συσκευής, στρέφουμε την προσοχή μας στη μεγαλύτερη και φανταχτερότερη (ακόμα και από το χρυσό χρώμα, κατά μία έννοια) αλλαγή στο design του iPhone: Έχει πια ένα νέο, κάπως αλλιώτικο κουμπί.

iPhone5S_Button02

Δεν ξέρω τώρα αν έχει νόημα να περιγράψω τις διαφορές του κουμπιού του iPhone 5S από τα κουμπιά όλων των προηγούμενων iPhones με λόγια. Έχει; Είναι αυτό κάτι ενδιαφέρον για εσένα; Σε νοιάζει αν το κουμπί ετούτο είναι πιο επίπεδο από το παλιό, αν δεν έχει ζωγραφισμένο τετραγωνάκι μέσα, αν στην περιφέρεια έχει ένα αμυδρό μεταλλικό δαχτυλίδι (πιο έντονο στα λευκά μοντέλα); Κι αν ναι, τι λέει αυτό για όλους μας; Ας το αναλογιστούμε αυτό λίγο.

iPhone5S_TouchIDΊσως να έχει λίγο περισσότερη ουσία να κουβεντιάσουμε για το λόγο που άλλαξε η μορφή του κουμπιού, τον αισθητήρα που διαβάζει το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη, και το χρησιμοποιεί για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, αν ο ιδιοκτήτης θέλει. Ως υπηρεσία ακούγεται βλακώδης, και ως ένα βαθμό πράγματι είναι, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει κάτι το εφετζίδικο που, πράγματι, λειτουργεί όπως λένε.

Συμβαίνει το εξής:

Την πρώτη φορά ο χρήστης καλείται να πιέσει το δάχτυλο που προτιμά στον αισθητήρα μια δεκαριά φορές ώστε ο αισθητήρας να “διαβάσει” τα αποτυπώματά του. Από εκείνο το σημείο και στο εξής το κουμπί θα μπορεί να καταλαβαίνει πότε το συγκεκριμένο δάχτυλο ακουμπάει στην επιφάνειά του και να ξεκλειδώσει, ας πούμε, το κινητό χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσει ο χρήστης το passcode. Μπορεί κανείς να “διδάξει” πολλά δάχτυλα στο σύστημα (ας πούμε τους δύο δείκτες και τους δυο αντίχειρες) ώστε να ξεκλειδώνει όπως κι αν το πιάνεις. Άλλοι το έχουν διδάξει να ξεκλειδώνει με πατούσες γατιών ή με τις ρώγες, πράγμα που μας αποδεικνύει ότι αν δώσεις μια βλακεία σε αρκετούς ανθρώπους, αργά ή γρήγορα κάποιος θα κάνει κάτι μνημειωδώς βλακώδες κι άχρηστο στο YouTube.

Να σου πω την αλήθεια, το Touch ID δεν το βρίσκω και πάρα πολύ χρήσιμο, καθώς δεν χρησιμοποιώ κιόλας passcode στο κινητό (λανθασμένα, το ξέρω). Άλλοι το βρίσκουν βολικό πάντως και, δεδομένου ότι το εργαλείο στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες δουλειές -να μη χρειάζεται να βάζεις passwords συνέχεια σε apps για παράδειγμα-, μπορεί να έχει ουσιαστική χρησιμότητα για πολλούς. Από την άλλη, αναλογίσου λίγο σε τι κόσμο ζούμε. Διαβάζει κανείς τέτοια και σκέφτεται: Σιγά μη σας δώσω και αίμα.

id 10191

Το απομέσα

Όπως γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο, το νέο iPhone είναι εξωτερικά σχεδόν ολόιδιο με το περυσινό, αλλά από μέσα είναι αρκετά αλλιώτικο. Το φετινό iPhone το λοιπόν έχει νέο, ταχύτερο, 64bit επεξεργαστή, από δίπλα ένα νέο συνεπεξεργαστή που αναλαμβάνει να βοηθάει στα θέματα των αισθητήρων, κι αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πάρα πολύ γρήγορο, πράγμα που  επιβεβαιώνω εδώ, αν και αν το βάλεις δίπλα δίπλα με το περυσινό iPhone 5 η διαφορά δεν είναι και πάρα πολύ αισθητή, γιατί και εκείνο ήταν πάρα πολύ γρήγορο. Δύο πράγματα αξίζει να κρατήσεις γι’ αυτό το θέμα:

1) Πλέον όλες οι καινούριες φορητές συσκευές της Apple, δηλαδή το νέο iPhone, το νέο iPad και το νέο iPad Mini έχουν όλες τον νέο 64μπιτο επεξεργαστή A7. Και οι τρεις. Αυτό δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει, αλλά πιθανολογώ ότι θα σημαίνει κάτι ωραίο, σοφτγουερικά. Η ομοιομορφία σ’ αυτά τα πράγματα είναι καλό πράγμα, συνήθως.

2) Το σημαντικότερο πράγμα που κάνει τα iPhones να μοιάζουν πολύ γρήγορα ακόμα κι όταν δεν είναι, δεν είναι ο επεξεργαστής, αλλά η οθόνη. Η εντύπωση που έχεις όταν ακουμπάς το γυαλί και ζμπρώχνεις κι η εικόνα που κοιτάς ανταποκρίνεται ακαριαία, όχι με ένα μιλισεκόντ καθυστέρηση όπως γίνεται σε κάποια Android, ακόμα και σε κορυφαία. Αυτό που σέρνεις το δάχτυλο και σκρολάρει ακολουθώντας το φανατικά, σα να σέρνεις τα ίδια τα πίξελ. Ε, αυτό ακριβώς γίνεται και στο iPhone 5S.

iPhone5S_FrontSide

Πέρα από αυτά και στο δια ταύτα της χρήσης του κινητού, η ύπαρξη του 64μπιτου επεξεργαστή ή του συνεπεξεργαστή των αισθητήρων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συγκλονίσει τη ζωή σου και να την κάνει κάτι άλλο, καλύτερο. Το ζουμί σ’ αυτά τα θέματα βρίσκεται αλλού, για τον καθένα μάλιστα τα κριτήρια είναι αλλιώτικα. Για εμένα είναι κυρίως τέσσερα: Η οθόνη, το λειτουργικό σύστημα, η μπαταρία και η κάμερα. Το πρώτο το συζητήσαμε παραπάνω, το δεύτερο το συζητήσαμε όταν πρωτοβγήκε το iOS 7, το νέο λειτουργικό που κουβαλάν τα iPhones και τα iPads, και η γνώμη μου παραμένει η ίδια: Είναι ένας ετερόκλητος και πολύχρωμος ορυμαγδός αγαθών προθέσεων που δεν κάνει τη ζωή κανενός πολύ πιο δύσκολη, αλλά την κάνει λίγο πιο φανταχτερή, και όπως έχεις καταλάβει εγώ δεν είμαι άνθρωπος που τα εκτιμά τα πράγματα αυτά.

Στο iPhone 5S το iOS 7 είναι ολόιδιο με του 5, φυσικά, με μια διαφορά που διαπίστωσα κάπως αλλόκοτη: Τα apps κρασάρουν πιο συχνά από ό,τι έχω συνηθίσει στο iPhone 5. Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό κι αν είναι φαινόμενο καθολικό, και μη φανταστείτε ότι είναι τίποτα ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά γίνεται αρκετά συχνά για να το παρατηρήσω χωρίς αμφιβολία. Μπορεί να φταίει ο ολοκαίνουριος επεξεργαστής, και στην πορεία τα προβληματάκια να ελαττωθούν, όπως γίνεται συνήθως. Δεν είναι τρομερό πρόβλημα πάντως, απλά το αναφέρω γιατί τι άλλο να κάνουμε εδώ, να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο; Τόσο κάτω που έχεις φτάσει, σου αξίζουν μόνο αλήθειες.

id 10208

Τι άλλο μένει;

Η μπαταρία.

Στις μέρες που το έχω και το κουβαλάω μαζί μου, δείχνει να αντέχει λιγουλάκι περισσότερο αλλά ίσως, πάλι, να είναι ιδέα μου, πράγμα που αναπόφευκτα σου δημιουργεί απορίες για την αντικειμενικότητα της πραγματικότητας και για την ύπαρξη της αλήθειας ως έννοια, ή ίσως να φταίει που το κινητό είναι φρέσκο, στους πρώτους ακόμα κύκλους φόρτισης, ή ίσως να υπάρχει όντως μια υποτυπώδης βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Όπως και να ‘χει, η μπαταρία, όπως οι περισσότερες μπαταρίες των σύγχρονων κινητών είναι χάλια μαύρα στην πραγματική χρήση στον πραγματικό κόσμο.

Πράγμα που μας φέρνει στο τελευταίο θέμα συζήτησης, το οποίο αξίζει ολοδικό του κεφάλαιο.

Η κάμερα

Αυτό, πάλι, δεν το περίμενα.

Η κάμερα του iPhone 5S είναι πολύ καλύτερη από την -ήδη πολύ καλή- κάμερα του iPhone 5. Αναπάντεχα, θεαματικά καλύτερη. Δεν μιλάω για τα καινούρια modes, τo burst που τραβάει πολλές λήψεις συνεχόμενα, το νέο φλας ή το βίντεο σε αργή κίνηση -μιλάω για τις απλές, κανονικές φωτογραφίες. Το 5S τραβάει καλύτερες. Και ενώ στις συνθήκες συνήθους ηλιοφάνειας η διαφορά είναι μικρότερη, στις συνθήκες σκότους η διαφορά είναι αχανής. Μη στο λέω με λόγια, δες εικόνες:

Λήψη με το iPhone 5

PHOTO_iPhone5

Λήψη με το iPhone 5S

PHOTO_iPhone5S

Η σύγκριση είναι συντριπτική και κάθε μέρα η κάμερα του iPhone 5S με εξέπληττε ευχάριστα, δεν το περίμενα σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογείται από τις τεχνικές αναβαθμίσεις που περιγράφονται στα χαρτιά (λίγο μεγαλύτερος αισθητήρας, σιγά) και δεν αναπαράγεται και πάρα πολύ στα αλλοδαπά reviews που έχω διαβάσει. Αλλά εγώ το είδα: Στην πράξη η κάμερα του iPhone 5S  είναι με διαφορά η καλύτερη κάμερα κινητού τηλεφώνου που έχω δοκιμάσει.

[field id=”1″]

Το συμπέρασμα

To iPhone 5S, είπαμε, κοστίζει στην Ελλάδα από 739 ευρώ και πάνω, χωρίς συμβόλαιο. Αυτό για το φτηνότερο μοντέλο, των 16GB. Είναι πολλά λεφτά, αστρονομικό το ποσό. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ακριβό προϊόν. Όλα τα -κατά κανόνα μεγαλύτερα, πιο θεαματικά- ανταγωνιστικά του προϊόντα είναι φτηνότερα.

Από την άλλη, σκέψου λίγο τι είναι το κινητό τηλέφωνο, και δη το smartphone, για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Τι είναι. Σκέψου. Δεν είναι απλά μηχάνημα επικοινωνίας, είναι ολόκληρο το ίντερνετ στην τσέπη, είναι μια κανονική επέκταση εγκεφάλου που κουβαλάς μαζί 24 ώρες το 24ωρο. Από αυτή την άποψη είναι συσκευή σημαντικότερη από το πλυντήριο πιάτων, ή και από τον υπολογιστή μπροστά από τον οποίο κάθομαι αυτή τη στιγμή. Το smartphone είναι κατά πάσα πιθανότητα το σημαντικότερο μηχάνημα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, εξαιρώντας ανθρώπους που χρησιμοποιούν, ας πούμε, βηματοδότη. Οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι ναι, αξίζει να κοστίζει περισσότερο από ένα πλυντήριο πιάτων. Το πλυντήριο πιάτων δεν μπορεί να σε διασκεδάσει ή να σου δείξει ποια είναι τα αστέρια που κοιτάς στον ουρανό, ή να σου επιτρέψει να επικοινωνήσεις με ανθρώπους ή να δεις βίντεο ή να τραβήξεις φωτογραφίες ή να παίξεις παιχνίδια ή να ψάξεις στις αχανείς και δωρεάν αποθήκες της ανθρώπινης διάνοιας πατώντας τ’ ακροδάχτυλα σε μια γυάλινη επιφάνεια. Πόσο αξίζει αυτό το πολύτιμο δώρο, το συμπυκνωμένο σε ένα μικρό κουτάκι από αλουμίνιο και τζάμι;

Πρέπει να αξίζει πολύ.

Δεν μπορεί να μην αξίζει πολύ.

[motto_left]

To iOS 7 ένας ετερόκλητος και πολύχρωμος ορυμαγδός αγαθών προθέσεων που δεν κάνει τη ζωή κανενός πολύ πιο δύσκολη, αλλά την κάνει λίγο πιο φανταχτερή.

[/motto_left]

Το iPhone 5S μπορεί να είναι το καλύτερο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο, ή μπορεί να είναι το τρίτο καλύτερο τηλέφωνο στον κόσμο, σχετικά είναι αυτά, ό,τι και να σας πω εγώ είναι υποκειμενικό, αλλά είναι οπωσδήποτε ένα καταπληκτικό smartphone, μια από τις καλύτερες επεκτάσεις εγκεφάλου που μπορεί να κουβαλά μαζί του κανείς. 739; 739. Εντάξει. Ό,τι πεις, Apple. Δεν ξέρω πόσοι από τους αναγνώστες αυτού εδώ του μπλογκ μπορούν να δώσουν τόσα λεφτά για να αντικαταστήσουν την επέκταση μυαλού που έχουν ήδη, αλλά κάποιοι θα το κάνουν. Κάποιοι το κάνουν ήδη. Δε μπορώ να πω ότι κάνουν άσχημα, ούτε ότι η θυσία τους είναι του κάκου, όσο μεγάλη κι αν είναι. Επέκταση εγκεφάλου αγοράζουν.

Από την άλλη, κοίτα να δεις τι συνέβη τις προάλλες.

Η Google, πάνω στην ώρα, ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί ένα νέο κινητό τηλέφωνο, το Nexus 5. Είναι κι αυτό γεμάτο με τεχνολογία πολύ μοντέρνα και καλή, πολύ λιγότερο φανταχτερό αλλά πολύ μεγαλύτερο από το iPhone, με οθόνη full HD 5 ιντσών και γρήγορο επεξεργαστή και νέο Android 4.4 Kit Kat και όλα τα καλά που πρέπει να έχει μια καλή επέκταση εγκεφάλου το 2013. Από πολλές απόψεις στα χαρτιά μοιάζει καλύτερο ακόμα και από το iPhone 5S. Δεν κυκλοφορεί ακόμα στην Ελλάδα, και δεν κυκλοφορεί σε χρώμα χρυσό. Αλλά κοίτα να δεις: Στο αμερικάνικο Google Play store που κυκλοφόρησε, κοστίζει 349 δολάρια. Τριακόσια – σαράντα -εννιά. 260 ευρώ.

Κι αυτό, αγαπητοί μου, λέγεται καπιταλισμός.

βαθμολογία: 7,15

(πώς βγήκε η βαθμολογία;)

iPhone5S_BackShadows

Άλλα χρήσιμα reviews:
Samsung Galaxy Note III 
Samsung Galaxy S4
HTC One
iPhone 5
Nexus 4
Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy SIII