iPhone 6s & 6s Plus: Το Review

iPhone6sPlus02

Ό,τι δηλαδή τι;

Θα κάτσουμε να μιλάμε για πολυτελή και πανάκριβα κινητά τηλέφωνα τώρα;

Αυτό μας μάρανε;

Άλλη πρεμούρα δεν είχαμε;

Εδώ χάνεται ο κόσμος και εμείς θα συζητάμε για το iPhone;

Μισό λεπτό.

Ηρεμήστε.

Ακούστε με λίγο.

Θυμάστε την άλλη φορά που είχαμε κάνει εκείνο το κόλπο; Εκείνο το ωραίο; Που καθίσαμε και αποφασίσαμε ότι για τα επόμενα είκοσι λεπτάκια θα υποδυθούμε ότι και καλά δεν καταρρέει το σύμπαν; Και έτσι μπορέσαμε να μιλήσουμε για γκάτζετς και το μέλλον και καμπυλωτά τζάμια, έστω για λίγο; Ωραία δεν ήταν;

Αυτή τη φορά, βεβαίως, καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο θα είναι λίγο πιο δύσκολο. Έκτοτε τα πράγματα γίναν ακόμα πιο σκούρα για τη χώρα, ακόμα πιο δύσκολα για ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, κι επιπλέον μεσολάβησαν τραγωδίες, ανθρώποι σκοτωθήκαν στο Παρίσι, Τούρκοι ρίξαν ρώσικο αεροπλάνο, γενικά πολλά πράγματα δυσάρεστα, κι όλα αυτά συσσωρεύονται για εμάς εδώ τα τελευταία χρόνια, ουφ, τέλος πάντων, μην σας τα θυμίζω τώρα, εδώ έχουμε έρθει για να κάνουμε ακριβώς το ανάποδο, κι ας είναι δύσκολο. Ας τα ξεχάσουμε, μόνο για λίγο. Για τα επόμενα λεπτά, ας φτιάξουμε ένα αόρατο χωροχρονικό κουκούλι, ο καθένας το δικό του, κι ας κουβεντιάσουμε μερικά πράγματα για κάτι εντελώς άσχετο, σαν από άλλο σύμπαν: Ας μιλήσουμε για τα καινούρια iPhones.

iPhone6s_6sPlus

Αυτά είναι τα καινούρια iPhones, το μικρό iPhone 6s και το μεγάλο iPhone 6s Plus, τα οποία μου έστειλε να δοκιμάσω η COSMOTE. Όπως γίνεται κάθε που βγαίνουν iPhones με το “s” στο όνομα, τα καινούρια μοντέλα είναι σχεδόν πανομοιότυπα εξωτερικά με τα παλιά, με τις όποιες βελτιώσεις να βρίσκονται στο απομέσα τους.  Εξακολουθούν, βεβαίως, να είναι εξαιρετικά smartphones, από τα καλύτερα του είδους σε ετούτη τη Γης, και επίσης εξακολουθούν να είναι αδιανόητα και αδικαιολόγητα πανάκριβα αντικείμενα, όπως πάντα, και πριν προχωρήσω περισσότερο στην ουσία του θέματος, θα ήθελα να ανεφερθώ σε αυτό.

Έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Τα iPhones το 2015 είναι για τα κινητά τηλέφωνα ό,τι οι πολύ ακριβές γυναικείες τσάντες (εδώ θα έπρεπε να αναφέρω μια πολύ ακριβή μάρκα, αν ήξερα) για τις γυναικείες τσάντες. Θέλω να πω, στην εποχή μας τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως οι περισσότερες γυναικείες τσάντες κάνουν τη δουλειά της τσάντας αψεγάδιαστα. Αλλά μερικές τσάντες, χωρίς να είναι τριάντα φορές καλύτερες τσάντες, χωρίς καν να είναι τρεις φορές καλύτερες τσάντες, κοστίζουν τριάντα φορές περισσότερο. Ε. Το iPhone είναι σαν αυτές τις γυναικείες τσάντες.

cosmote_prices_iphone

Δεν κοστίζει τριάντα φορές περισσότερο, ούτε καν δύο φορές περισσότερο, αλλά κοστίζει περισσότερο από όλα τα ανταγωνιστικά μοντέλα, χωρίς προφανή λόγο άλλο πέρα από τα profit margins της Apple. Επιπλέον, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν ίσχυε παλαιότερα, δεν είναι πια πάρα πολύ καλύτερο από τα υπόλοιπα. Κανείς θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι είναι εφάμιλλο, ίσως λίγο καλύτερο σε κάποια χαρακτηριστικά (την μεταπωλητική αξία, την σταθερότητα του software μετά από μακροχρονια χρήση) αλλά πλέον και χειρότερο σε άλλα (οθόνη, μπαταρία, και άλλα, κατά περίπτωση).  Οπότε γιατί το αγοράζουν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο; Γιατί το προτιμάνε από τα άλλα, γιατί είναι τόσο προβεβλημένο και διάσημο; Για το λόγο που είναι προβεβλημένες και διάσημες και οι πανάκριβες τσάντες (καίτοι όχι τόσο διάσημες ώστε να τις ξέρω κι εγώ, αλλά εγώ είμαι άσχετος, δε μετράω). Επειδή είναι θέμα μόδας, κοινωνικού στάτους, όλα αυτά. Εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν παραπάνω λεφτά για να πάρουν iPhone για λόγους που χρήζουν κοινωνιολογικής ανάλυσης, όχι για αμιγώς τεχνολογικά κριτήρια, τα μόνα που θα έπρεπε να έχουν σημασία.

Είναι ίσως απλοϊκή η προσέγγιση, αλλά νομίζω ότι έχει βάση, και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να αναλύσω εδώ σήμερα.

iPhone6sPlus04

Το δεύτερο, πιο παραδοσιακό μέρος ετούτου εδώ του διαλείμματος, θα ασχοληθεί λίγο με τα χαρακτηριστικά αυτών των κινητών ως τέτοια. Κάθε φορά σας λέω πόσο καλό είναι ετούτο το κινητό, τι κάνει καλά, τι δεν κάνει, ε, ας το κάνουμε και σήμερα, παρ’ όλη την πολιτική αστάθεια και τα κρίσιμα προβλήματα που υπάρχουν, είπαμε, εμείς είμαστε στο κουκούλι μας για λίγο ακόμα, ασφαλείς.

Το λοιπόν, τα φετινά iPhones είναι πολύ παρόμοια με τα περυσινά iPhones, ως είθισται τις μονές χρονιές. Έχουνε το ίδιο σουλούπι, σχεδόν το ίδιο μέγεθος, ίδιες οθόνες, ίδια προβλήματα. Το 6s έχει μια από τις μικρότερες οθόνες της κατηγορίας του, το 6S Plus τη μικρότερη οθόνη της δικιάς του κατηγορίας, οι οθόνες αυτές δεν είναι και πολύ υψηλής ανάλυσης, αλλά είναι λαμπερές και επαρκέστατες, ακόμα κι έτσι.

iPhone6s_6sPlus_02

Το design των συσκευών είναι ίδιο, κι αυτό είναι ένα θέμα, καθώς το design του iPhone 6 δεν ήταν και τίποτε το συγκλονιστικό. Ετούτη η φουρνιά των iPhones, η εσοδεία των περυσινών και των φετινών, είναι αλλόκοτα και ασουλούπωτα αντικείμενα, που είναι μεν λιτά και απέρριτα, αλλά έχουν κάτι παλαβομάρες που χαλάνε τη συνταγή, όπως τις άσχημες γραμμές στην πλάτη και το φακό της καμερούλας που εξέχει από το σώμα του κινητού. Τα κινητά αυτά, φτιαγμένα από καμπυλωτό αλουμίνιο και γυαλί, μοιάζουν εύθραυστα και γλιστερά, κι εμένα προσωπικά μου μοιάζουν σαν να είναι μισοτελειωμένα. Σαν να χρειάζονται και μια θήκη για να είναι ολόκληρα. Κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου.

iPhones_stacked

Ωστόσο, οφείλω να πω ότι τα φετινά είναι λίγο αλλιώτικα. Είναι φτιαγμένα από άλλο, καλύτερο και πιο γερό αλουμίνιο, ώστε να μη λυγίζουν τόσο εύκολα όσο τα περυσινά, αλλά αυτό έχω την εντύπωση ότι κάνει και διαφορά στην αφή. Μπορεί να είναι ιδέα μου, μπορεί να λέω τρέλες, αλλά πιάνοντας τα καινούρια iPhones φοβάμαι λιγότερο μη μου γλιστρήσουν. Είναι σαν η επιφάνειά τους να έχει διαφορετική υφή, σα να είναι λίγο πιο τραχιά. Ξαναλέω, μπορεί να είναι ιδέα μου. Αλλά τις τελευταίες έξι εβδομάδες κυκλοφορώ με το iPhone 6s Plus στην τσέπη, και δεν έχω νιώσει καμία επείγουσα ανάγκη να του φορέσω θήκη. Κρατήστε το αυτό, αν έχει κάποια αξία.

Κάτι άλλο που ήθελα να σας πω, είναι το θέμα του μεγέθους. Κάποιοι από εσάς, ανεξαρτήτως τι σας γράφω εγώ, ή ο οποιοσδήποτε, iPhone θα πάρετε, οπότε για εσάς το θέμα ενδέχεται να περιορίζεται στο δίλημμα: Ποιο iPhone; Πέρυσι που πρωτοκυκλοφόρησαν τα iPhones σε νέα μεγέθη, τα δοκίμασα προσεκτικά και αποφάσισα ότι το μεγάλο είναι υπερβολικά μεγάλο, και ότι το μικρό είναι ό,τι πρέπει. Φέτος το συμπέρασμά μου είναι σχεδόν το ίδιο. Χρησιμοποίησα περισσότερο το 6s Plus, κι αυτό εδώ το review κυρίως σε αυτό αναφέρεται, και έκανα ειλικρινή και συνειδητή προσπάθεια να το συνηθίσω. Καθώς βλέπω ολοένα και περισσότερα smartphones να βγαίνουν σε αυτό το μέγεθος, λέω να αρχίσω να προσαρμόζομαι, καθώς έχουν και τα προφανή προτερήματα που κανένα δεν αφήνουν ασυγκίνητο: Πολύ μεγάλη οθόνη, και μεγαλύτερη μπαταρία.

iPhone6sPlus05

Το πρόβλημα με το νέο iPhone 6s Plus δεν είναι μόνο το ότι είναι εξίσου μεγάλο με το περυσινό 6 Plus, και λίγο παχύτερο μάλιστα (θα πούμε το γιατί παρακάτω) αλλά και το ότι είναι και αρκετά βαρύτερο. Και το 6s είναι βαρύτερο από το 6, αλλά εκείνη τη διαφορά ομολογώ ότι δεν την καταλαβαίνω και πολύ καλά κρατώντας τα και τα δυο στο χέρι. Το 6s Plus, όμως, είναι κοντά 200 γραμμάρια πια, με διαφορά το βαρύτερο smartphone της κατηγορίας του. Είναι ένα ατσούμπαλο αντικείμενο που σακουλιάζει τις περισσότερες τσέπες. Κι αυτό έκανε την προσπάθειά μου να το συνηθίσω ακόμα πιο δύσκολη.

Βεβαίως, το ότι τα νέα iPhones είναι σχεδόν ίδια εξωτερικά, δεν σημαίνει ότι είναι ίδια και από μέσα. Ποτέ δεν είναι. Αυτή τη φορά, ας πούμε, ο αισθητήρας που αναγνωρίζει τα δαχτυλικά αποτυπώματα είναι πολύ πολύ πιο γρήγορος.

[field id=”1″]

Όπως πάντα, τα καινούρια έχουν καινούριο επεξεργαστή πολύ γρήγορο, αν και αυτή τη φορά υπήρξε και μια κάποια ίντριγκα σ’ αυτό το θέμα. Η Apple χρησιμοποίησε δύο προμηθευτές για να της φτιάξουν τον επεξεργαστή, και απο ό,τι φαίνεται τα αποτελέσματα δεν ήταν πανομοιότυπα. Στα τεμάχια που έχουν μέσα τους τον επεξεργαστή που έφτιαξε η Samsung (τυχαίο;) αναφέρθηκε χαμηλότερη ζωή της μπαταρίας και περιστατικά στα οποία το κινητό ζεσταινόταν περισσότερο. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ξέρει εκ των προτέρων τι επεξεργαστής θα του τύχει. Εμένα το iPhone 6s που μου έστειλε η Cosmote είχε τον “καλό” επεξεργαστή, ενώ το 6s Plus είχε τον “κακό”. Να σας πω την αλήθεια, διαφορά δεν κατάλαβα.

Κατά τα άλλα τα καινούρια iPhones έχουν και πολυσυζητημένη καινούρια κάμερα, που τραβά φωτογραφίες 12 megapixel αντί για 8, και επίσης και κάτι “live” φωτογραφίες που σημαίνει ότι εκτός από την εικόνα που τραβάτε, το κινητό τραβά και ένα βιντεάκι λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά, κάτι μνημειωδώς άχρηστο που πιθανότατα δεν θα δοκιμάσετε καν. To Plus, όπως και πέρυσι, έχει οπτικό σταθεροποιητή, ενώ το σκέτο 6s αρκείται σε ψηφιακό.

Δοκίμασα την κάμερα του 6s Plus δίπλα δίπλα με του iPhone 6 σε διάφορες συνθήκες για να δω διαφορές, και είδα τα εξής (πατήστε για μεγαλύτερο μέγεθος):

iPhone6sPlus_PhotoComp03

iPhone6sPlus_PhotoComp02

iPhone6sPlus_PhotoComp01

iPhone6sPlus_PhotoComp04

Τα αποτελέσματα είναι προφανή, τα περισσότερα πίξελ προσφέρουν περισσότερη λεπτομέρεια σε συνθήκες καλού φωτισμού (και τίποτε παραπάνω), ενώ σε συνθήκες περιορισμένου φωτισμού, όπως στην τελευταία φωτογραφία, η διαφορά μπορεί να είναι πολύ εμφανής και μεγάλη. Η κάμερα των καινούριων iPhones σε αρκετές περιπτώσεις τραβάει φωτογραφίες σαφώς καλύτερες από εκείνη από των παλαιών, και εφάμιλλες των αντίστοιχων άλλων smartphones. Ίσως και να είναι η καλύτερη κάμερα από όλες, ανάλογα πώς τα μετράει κανείς, είναι υποκειμενικές οι διαφορές πλέον, τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

iPhone6sPlus06

Δύο ενστάσεις μου τώρα πριν προχωρήσουμε για το δια ταύτα.

Η πρώτη έχει να κάνει με το μοντέλο του iPhone που έχει μέσα μνήμη 16GB. Δεν επιτρέπεται το 2015 να υπάρχει smartphone, και δη της ανωτάτης τιμολογιακής υποστάθμης, που να κυκλοφορεί σε έκδοση με 16GB μνήμη.

Πρέπει να σας το εξηγήσω; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

Υποθέτω ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου μοντέλου έχει να κάνει με το κοινωνιολογικό θέμα που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο εξηγεί γιατί πολλοί καταναλωτές που αγοράζουν iPhone ενδέχεται να το χρησιμοποιούν μόνο για να κρατάνε iPhone στο αυτί όταν παίρνουνε τηλέφωνο, και δεν τραβάνε φωτογραφίες, ούτε βιντεάκια, ούτε παίζουν παιχνίδια, οπότε δεν χρειάζονται περισσότερα από 16GB. Βεβαίως, για ανθρώπους σαν εμάς, το μοντέλο των 16GB είναι σαν να μην υπάρχει, είναι νεκρό για εμένα, είναι σα να μην ήταν, πώς το λένε. Εδώ και τα 64GB του iPhone 6 έχουν αρχίσει να με περιορίζουν λιγάκι εδώ και μερικούς μήνες. Αλλά τέλος πάντων.

Η δεύτερη ένστασή μου έχει να κάνει με ένα νέο χαρακτηριστικό των iPhones, το οποίο κατά τα άλλα είναι ωραιότατο, καμία αντίρρηση περί τούτου. Πρόκειται για το 3D Touch, αυτό που μπορείς να ζουπάς πλέον την οθόνη και ανάλογα με το πόσο τη ζουπάς, ανταποκρίνεται.

[field id=”2″]

[field id=”3″]

Ωραίο είναι, βεβαίως εγώ δεν το χρησιμοποιώ καθόλου πλέον επειδή είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ αλλόκοτο ως προς το ότι είναι εντελώς αόρατο -δεν ξέρεις τι πατιέται και τι όχι, ποτέ- αλλά η αντίρρησή μου έγκειται στην προσθήκη του 3D Touch στα iPhones σε συνδυασμό με δυο άλλες, σχετικές και σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, για να χωρέσουν το 3D Touch τα νέα iPhones είναι λίγο πιο παχουλά, και λίγο πιο βαριά. Δεύτερον, και τα δύο, και το 6s και το 6s Plus, έχουν μικρότερες μπαταρίες.

Μικρότερες.

Μπαταρίες.

Αυτό το πράγμα, το ότι δηλαδή η Apple τόσα χρόνια δε βάζει μεγάλη μπαταρία για να μη γίνει χοντρή και βαριά η συσκευή, αλλά τώρα χοντραίνει και βαραίνει τη συσκευή για να της βάλει το ρημαδο3D Touch μικραίνοντας τη μπαταρία με έκανε τόσο έξω φρενών (στα πλαίσια που μπορεί να με κάνει έξω φρενών οτιδήποτε έχει σχέση με τα γκάτζετς μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει, τουλάχιστον, μην τρελαθούμε κιόλας) που τα είπα σε ένα βίντεο, να ηρεμήσω:

[field id=”4″]

Αυτά που λέτε, οι αντιρρήσεις μου για τα νέα iPhones υποθέτω ότι είναι πια καλά τεκμηριωμένες, αλλά αφήστε με να τις βάλω και σε bullets πριν περάσουμε στο δια ταύτα:

– Είναι πανάκριβα, αδικαιολόγητα ακριβότερα από τον ανταγωνισμό

– Κυκλοφορούν και σε εκδόσεις των 16GB, αλλά αυτές είναι νεκρές για εμένα

– Έχουν μικρές μπαταρίες, και δεν τους νοιάζει

Όμως:

Είναι καταπληκτικά smartphones, και τα δύο. Αυτό δεν έχει αλλάξει -κάθε νέο iPhone είναι ένα καταπληκτικό smartphone, που κάνει όλες του τις δουλειές πολύ γρήγορα, έχει όλα τα applications που μπορεί να χρειαστεί κανείς, τραβάει καταπληκτικές φωτογραφίες, είναι πάρα πολύ γρήγορο, έχει εξαιρετική αντοχή στο χρόνο (ένα χρόνο μετά, τα κολλήματα είναι ανεπαίσθητα, τέτοια πράγματα εννοώ), παίρνει άμεσα όλες τις αναβαθμίσεις του software που κυκλοφορούν, και έχει εξαιρετική μεταπωλητική αξία.

Όλα τα προηγούμενα προβλήματα είναι σημαντικά, και σε μια εποχή στην οποία όλα τα smartphones είναι καταπληκτικά smartphones, αξίζει να τα λάβει κανείς υπ’ όψιν. Αλλά δεν έχω μπορέσει να πω σε κανέναν από τους ανθρώπους που μου στέλνουν e-mail για συμβουλές και θέλουν να πάρουν iPhone, “μην πάρεις”. Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα smartphones είναι πλέον οι βασικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερη και τη ζωή τους καλύτερη. Είναι το πιο σημαντικό τεχνολογικό μαραφέτι που χρειάζεται να αγοράσει ένας άνθρωπος που ζει το 2015, με την εξαίρεση του ψυγείου. Οπότε αν κάποιος έχει την ευχέρεια να πληρώσει παραπάνω για να πάρει ένα iPhone, δεν μπορώ να του πω εγώ όχι.

Ποιος είμαι εγώ να του πω όχι;

Αφού εδώ πέρα, στο κουκούλι μου -το οποίο πια φτάνει στα όρια της αντοχής του, και διαλύεται, και μ’ αφήνει έρμαιο στον πραγματικό κόσμο- κι εγώ iPhone έχω.

iPhone6sPlus01

Περισσότερα reviews:
Samsung Galaxy S6 Edge +
LG G4 & HTC One M9
Samsung Galaxy S6 & S6 Edge

iPhone 6 Plus

iPhone 6

[field id=”5″]