Ποτέ στα χρόνια που γράφω εδώ πέρα και αλλού για γκάτζετς και τεχνολογικά μαραφέτια δεν είχε συμβεί αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Ποτέ αναγνώστες δεν μου είχαν στείλει τόσα emails, Facebook messages, Twitter DMs ακόμα και Instagram comments, ζητώντας, παρακαλώντας και γκρινιάζοντας για να γράψω τη γνώμη μου για μία συγκεκριμένη ηλεκτρονική συσκευή, όσα μου έστειλαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα για το κινητό τηλέφωνο Nexus 5, το φτιαγμένο από την LG για λογαριασμό της Google. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό.
Ε, ορίστε.
Νάτη.
Το Nexus 5 κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα αποκλειστικά από τη WIND (που μου το έδωσε για δοκιμή -κι εγώ το παίρνω μαζί πλέον και στις ταράτσες) και έχει κυρίως δύο χαρακτηριστικά που το κάνουν πολύ ενδιαφέρον για το εκλεκτικό αναγνωστικό κοινό ετούτου εδώ του site: Πρώτον, είναι το επίσημο smartphone της Google με το “καθαρό” Android 4.4 KitKat, το ανόθευτο. Αυτό είναι σημαντικό για τους τεχνολάγνους. Δεύτερον, κοστίζει σκέτο και ξεκλείδωτο €399. Αυτό. €340 λιγότερα από το iPhone 5S 16GB. Είναι το πιο φτηνό από τα smartphones τελευταίας γενιάς, και όλοι λένε ότι είναι πάρα πολύ καλό.
Ergo, ανυπομονησία και περιέργεια.
Κι εγώ το περίμενα πώς και πώς, μη με βλέπεις που σου γράφω δήθεν υπεράνω, nonchalant, δεν είμαι.
Το δοκιμάζω τις τελευταίες ημέρες ως δικό μου καθημερινό κινητό, και έχω να πω τα εξής:
1. Απ’ έξω
Το Nexus 5 είναι ένα κινητό όμορφο το δίχως άλλο. Φτιαγμένο με μια πλάτη από μαλακό πλαστικό πολύ ευχάριστο στην αφή, σχετικά μικρό σε μέγεθος (για τα κυβικά του) αν και όχι από τα λεπτότερα της κατηγορίας, ελαφρύ και με αυτό το χαρακτηριστικό το πολύ ευπρόσδεκτο, την απόλυτη μαυρίλα: Η οθόνη του σβηστή είναι μαύρη σχεδόν όσο μαύρο είναι το περίγραμμά της, κάτι που κάνει τη συσκευή να μοιάζει ένας μικρός, κομψός μασίφ μονόλιθος ξαπλωμένος στο τραπέζι.
Δεν έχω πολλά λόγια να πω για το κινητό τηλέφωνο αυτό ως φυσικό αντικείμενο. Είναι σα φτιαγμένο για να μην κάνει εντύπωση, κάτι που εγώ εκτιμώ και λόγω ιδιοσυγκρασίας. Πώς είναι το χρυσαφένιο iPhone 5s; Ε, το Nexus 5 είναι το αντίθετο. Είναι πιο ωραίο από το Nexus 4, που είχε γυάλινη πλάτη, και πιο άνετο από το Samsung Galaxy S4 ή το LG G2 που έχουν γυαλιστερές πλαστικές πλάτες. Είναι κάπως περίεργο στα πλάγια: Οι πλευρές του είναι ελαφρά κεκλιμμένες προς τα μέσα, σαν να είναι μια φέτα από τη βάση μιας πυραμίδας, κι αυτό είναι ασυνήθιστο αλλά όχι δυσάρεστο, ούτε στο χέρι ούτε και στο μάτι. Τα μόνα άλλα χαρακτηριστικά που προσέχει κανείς -ή, έστω, εγώ- είναι δύο και είναι το ένα λίγο αρνητικό και το άλλο λίγο αρνητικό για τους υπόλοιπους και εξοργιστικό για εμένα.
Το ένα είναι το μικρό στρογγυλό καρούμπαλο γύρω από την κάμερα του κινητού, το οποίο είναι μόνο διακοσμητικό και το οποίο είναι άσχημο.
Το άλλο είναι το εξής: Το κάτω περιθώριο της οθόνης του κινητού, το “σαγόνι”, είναι πλατύτερο από το πάνω περιθώριο, με το ακουστικό και την πρόσθια κάμερα. Γιατί;
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μου το κάνουν;
Γιατί;
Άμα θέλουμε τώρα να γίνουμε ακόμα πιο ενδελεχείς και περίεργοι, θα μπορούσαμε να βάλουμε το Nexus 5 δίπλα στο αδερφάκι του, το LG G2, καθώς τα δυο τους μοιράζονται πολύ παρόμοια εντόσθια, και είναι γενικά πολύ παρόμοια προϊόντα. Το G2 είναι κατά τη γνώμη μου ομορφότερο, καθώς έχει μεγαλύτερη οθόνη (5,2 έναντι 5 ιντσών) και μικρότερα περιθώρια γύρω από την οθόνη. Είναι φτιαγμένο από αυτό το γλιτσερό πλαστικό και είναι λίγο πιο στρουμπουλό, αλλά μοιάζει πιο αρμονικό και μοντέρνο. Και επίσης το πάνω περιθώριο της οθόνης είναι ίδιο με το κάτω, όπως πρέπει να γίνεται στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Υπάρχουν κι άλλες διαφορές ανάμεσα στα δύο αδερφάκια, όμως. Θα τις δούμε στα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας.
2. Το Από Μέσα
Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Nexus 5 μετά την τιμή του είναι το λειτουργικό του, το Android 4.4 KitKat, το γυμνό, η τελευταία έκδοση της Google, με όλα τα καλά και κανένα από τα φανταχτερά φτιασιδώματα της κάθε Samsung και LG. Αλλά πριν πάω σ’ αυτό το θέμα θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για την οθόνη.
Η οθόνη του Nexus 5 όπως είπαμε είναι 5 ιντσών, ωραία και λαμπερή και λεπτομερής και full HD, όπως πρέπει να είναι οι οθόνες των μοντέρνων smartphones. Αλλά δεν είναι κορυφαία. Το σημαντικότερο πρόβλημά της είναι η γωνία θέασης -το ότι αν την κοιτάξεις υπό γωνία, δηλαδή, κι όχι φάτσα κάρτα, η ποιότητα της εικόνας ξεθωριάζει, αλλοιώνεται.
Αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, βεβαίως, γιατί ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το κινητό κοιτώντας το απευθείας και όχι απ’ το πλάι. Ωστόσο εδώ μιλάμε για αντικείμενα εντελώς παρεμφερή μεταξύ τους οπότε κάτι πρέπει να βρούμε να πούμε, όχι; Όταν βλέπεις το Nexus δίπλα στο LG G2 ή στο Samsung Galaxy Note III, που άμα τα αφήσεις στο τραπέζι είναι σα να άφησες μια διαφάνεια σε φωτοτράπεζα, τόσο φανταχτερά και πεντακάθαρα, ε, έχει μια κάποια διαφορά.
Το λειτουργικό σύστημα, τώρα, είναι ωραίο όπως λέω και ξαναλέω επειδή είναι σχετικά απλό και καλοσχεδιασμένο, με ωραία fonts (μια γοητευτική, ζουπηγμένη εκδοχή του Roboto sans), απλά και κατανοητά μενού, όλα τα καλά του Android (widgets, μιλιούνια apps, το Google Now, μια σφιχτή αγκαλιά με το λογαριασμό σου στο Google, το Gmail και όλα αυτά) και επιπλέον μεγαλύτερα εικονίδια. Αυτό το τελευταίο, παρεμπιπτόντως, εμφανίζεται μόνο στο Nexus 5. Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον. Το Nexus 4 με 4.4 δεν έχει αυτά τα καινούρια πιο μεγάλα εικονίδια των apps -μπορεί να είναι ίδιον της 1080p οθόνης, ποιος ξέρει.
Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος και του κινητού ετούτου επίσης είναι το εξής:
Είναι πάρα πολύ γρήγορο.
Πάρα.
Πολύ.
Γρήγορο.
Η καινούρια γενιά των κορυφαίων smartphones ξέρετε ότι έχει την ακαριαία ταχύτητα ως αυτονόητο και αναμενόμενο χαρακτηριστικό. Πιάνεις το Samsung Galaxy S4, το κάνεις σβιν σβιν πέρα δώθε με το δαχτυλάκι και περιμένεις ασφαλώς ότι δεν θα τολμήσει να κομπιάσει ούτε ελάχιστα. Το Galaxy Note III είναι της ίδιας κατηγορίας, το LG G2 επίσης, το iPhone 5S ασφαλώς. Ε, το Nexus 5 είναι κι αυτό τέτοιο. Πάρα πολύ γρήγορο. Και υπάρχει και ένα πράγμα επίσης μικρό, λεπτομέρεια θα έλεγε κανείς, που θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τώρα.
Όταν χαϊδεύεις την οθόνη του iPhone, παρατηρείς πως η κίνηση του δαχτύλου ακολουθείται ακαριαία κι από την κίνηση της εικόνας της οθόνης. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Σε πολλά Android, ακόμα και στα τελευταία, που κουνάνε την οθόνη τους εξίσου γρήγορα με του iPhone, υπάρχει μια μικρούτσικη υστέρηση στην απόκριση της οθόνης στο δάχτυλο. Σπρώχνεις δηλαδή το δάχτυλο δυο εκατοστά στ’ αριστερά, κι εικόνα τρέχει λίγο να σε προλάβει, λιγάκι, πολύ γρήγορα, αλλά όχι ακαριαία. Στο iPhone (και όχι μόνο στο 5S), η οθόνη κουνιέται ακαριαία. Δεν είναι θέμα ταχύτητας, είναι περισσότερο θέμα απόκρισης. Στα άλλα μοντέρνα κινητά όπως το Galaxy Note III και το LG G2 το software “κλέβει” με το να είναι πάρα πολύ γρήγορο, αλλά η απόκριση δεν είναι ακριβώς ακαριαία. Στο Nexus 5, είναι.
Ξαναλέω: Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Αλλά αυτούς που μου στέλνουνε “γράψε για το Nexus γράψε για το Nexus”, τους νοιάζει.
Κατά τα άλλα το Nexus 5 με το καθαρό Android δεν έχει καμιά τρομερή διαφορά από τα υπόλοιπα μοντέρνα Androids. Η διαφορά είναι κυρίως αισθητική: Το καθαρό και σκέτο Android είναι το πιο όμορφο από όλα τα skins που φτιάχνουν οι άλλες εταιρείες, πολύ πιο όμορφο από το TouchWiz της Samsung, ας πούμε, ή το έκτρωμα που έχει ζωγραφίσει η LG στο G2. Η αισθητική μαζί με την ταχύτητα κάνουν το Nexus 5 ένα θαυμάσιο κινητό να χρησιμοποιεί κανείς, ένα από τα καλύτερα στην αγορά. Ίσως και το καλύτερο.
Είναι το καλύτερο;
Ας δούμε τους τρεις άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο μπας και καταλήξουμε σε τελεσίδικο συμπέρασμα.
3) Η Μπαταρία
Ερωτώ: Αφού η LG έβαλε που έβαλε τα εντόσθια του G2 στο Nexus, επεξεργαστές κα τα τοιαύτα, γιατί δεν έβαλε και τη μπαταρία; Την ίδια τη μπαταρία, την 3000mAh με το συμπάθειο, που το κάνει το smartphone το συγκεκριμένο το καλύτερο στον συγκεκριμένο τομέα, και του εξασφαλίζει μια θέση ζηλευτή στην ταλαιπωρημένη καρδιά μου; Είναι το κόστος; Παρασκηνιακές διεργασίες; Ένας προδομένος έρωτας; Είναι κάτι άλλο;
Δεν ξέρω.
Η μπαταρία που έχει το Nexus 5, πάντως, μια πιο ταπεινή, 2300mAh, του εξασφαλίζει αντοχές τυπικές της κατηγορίας, δηλαδή με το ζόρι τη βγάζει την ημέρα, αν του κάνεις την αναμενόμενα βαριά χρήση απ’ το απόγευμα θα αρχίσεις να ψάχνεις πρίζες. Δεδομένου ότι και η οθόνη του θέλει να είναι κοντά στο μάξιμουμ της φωτεινότητας για να λάμπει όπως πρέπει, ε, καταλαβαίνεις.
4) Η Κάμερα
Ερωτώ επίσης: Αφού η LG έβαλε που έβαλε τα εντόσθια του G2 στο Nexus, επεξεργαστές κα τα τοιαύτα, γιατί δεν έβαλε και την κάμερα; Το G2 έχει μια ωραιότατη καμερούλα 13 megapixel που σε φυσιολογικές συνθήκες φωτισμού βγάζει πάρα πολύ καλές φωτογραφίες, εφάμιλλες των Samsung Galaxy S4 & Note III. Το Nexus 5 έχει αλλιώτικη κάμερα ανάλυσης 8 megapixel, η οποία με το που κυκλοφόρησε το κινητό στις ΗΠΑ συγκέντρωσε μουρμουρητά απογοήτευσης. Και το Nexus 4 δεν είχε καλή κάμερα, βεβαίως. Όλοι περίμεναν ότι το θεματάκι θα λυθεί στο 5, καθώς η καλή κάμερα είναι πια όπως η ταχύτητα, εκ των ων ουκ άνευ στην εποχή μας.
Η Google πήγε κι έκανε ένα softwareικό update στην κάμερα, ωστόσο, και το πρόβλημα λύθηκε. Λέω ότι λύθηκε όχι επειδή το ξέρω, απλά το υποθέτω, γιατί τα Nexus (τα Nexii;) που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν το τελευταίο Android 4.4.2 με το softwareικό update, οπότε η κάμερα είναι “φτιαγμένη”. Και είναι μια χαρά. Όχι, δεν είναι εξίσου καλή με του G2 (ή του iPhone 5S), από τις πρώτες μου δοκιμές στις ταράτσες αυτό έχω καταλάβει τουλάχιστο. Αλλά είναι επαρκέστατη καμερούλα για να έχει κανείς μαζί του, πολύ καλύτερη από το χάλι που περίμενα διαβάζοντας τα πρώιμα reviews, ή από την κάμερα του Nexus 4.
5) Το Συμπέρασμα
Το λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε από τα συμφραζόμενα το Nexus 5 είναι ένα κινητό τηλέφωνο που μου άρεσε. Το έχω και το κουβαλάω με χαρά και αγαλλίαση, όπως όλες τις συσκευές που είναι φτιαγμένες καλά και κάνουν δουλειές που μου είναι χρήσιμες και ευχάριστες. Σε σχέση με το αδερφάκι του έχει καταφανώς χειρότερο hardware (οθόνη, μπαταρία, κάμερα) αλλά σημαντικά ομορφότερο software και πολύ πολύ χαμηλότερη τιμή.
Α, η τιμή.
Η τιμή.
Αυτό δεν είναι το σημαντικότερο από όλα; Αυτό δεν είναι το ένα και μοναδικό κριτήριο που έχει πέρα και πάνω απ’ όλα σημασία; Η τιμή. Όπως είπαμε, το Nexus 5 με 16GB μνήμη (μόνο αυτό κυκλοφορεί προς το παρόν εδώ) κοστίζει €399 ξεκλείδωτο από τη WIND (λιγότερο με συμβόλαιο), την ώρα που:
Το LG G2 με 16GB κοστίζει €599 (υπάρχουν πότε πότε και προσφορές)
Το Samsung Galaxy S4 με 16GB κοστίζει €689
To Samsung Galaxy Note III με 32GB κοστίζει €799
To iPhone 5S με 16GB κοστίζει €739
To iPhone 5C (!) με 16GB κοστίζει €639
Μια παρένθεση: Πολλοί μου επισημαίνουν πότε πότε ότι κακώς κοιτάζω τις επίσημες τιμές και ότι τις παραπάνω συσκευές μπορεί κάποιος να τις βρει εύκολα σε τιμές αρκετά φτηνότερες από καταστήματα που κάνουν παράλληλες εισαγωγές ή από άλλες πηγές. Θα σας πω εδώ ότι σύμφωνοι, όλα ρευστά είναι στον παγκόσμιο καπιταλισμό, σας ακούω, σας καταλαβαίνω, αλλά εγώ πρέπει να καταλήξω σε ένα νούμερο για να πω μια γνώμη. Οι τιμές αλλάζουν κάθε εβδομάδα, προσφορές γίνονται συνέχεια, αλλά ετούτο το άρθρο θα υπάρχει σε ετούτο εδώ το site μέχρι τη singularity και ίσως και μετά. Πρέπει να έχω μια βάση, μια επίσημη πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να μιλάμε. Και οι επίσημες τιμές λιανικής είναι η καλύτερη που έχω. Εσείς φυσικά να κάνετε την έρευνά σας και να βρείτε τις καλύτερες τιμές που μπορείτε. Ελπίζω από τα συμφραζόμενα τα παραπάνω και με το δικό σας προσωπικό γούστο και μπρίο να καταλήξετε σε μια σοφή επιλογή.
Και μετά από αυτή την χρήσιμη παρένθεση, ας καταλήξουμε στη δική μου επιλογή.
Όπως κάνω πάντα, έβαλα τα νούμερα στο πινακάκι που μου υπολογίζει τις βαθμολογίες, τα πάτησα, τα μέτρησα, τα τσέκαρα, τα επαλήθευσα και το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
βαθμολογία: 7,8
Το Nexus 5 παίρνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία που έχω βάλει ποτέ σε κινητό τηλέφωνο, και άρα με βάση τα δικά μου τα κριτήρια και τη δική μου γνώμη, είναι το καλύτερο smartphone που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι τελεσίδικα είναι το καλύτερο κινητό τηλέφωνο που υπάρχει. Έχω βάλει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από όλα τα χαρακτηριστικά που βαθμολογώ στα κινητά τηλέφωνα στην τιμή. Αυτό θεωρώ πιο σημαντικό πράγμα απ’ όλα και, στην εποχή που ζούμε, είμαι σίγουρος ότι πολλοί σ’ αυτό συμφωνούν. Αλλά δεν είναι το μόνο. Μπορεί κάποιος να αξιολογεί την κάμερα ως το σημαντικότερο πράγμα, και να είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω για ένα κινητό με κάμερα καλύτερη από του Nexus -και τέτοια υπάρχουν κάμποσα. Μπορεί άλλος να δίνει μεγάλο βάρος στη μπαταρία, ή να θέλει μεγαλύτερη οθόνη. Μπορεί κάποιος να θέλει το κινητό του να βγαίνει σε χρώμα χρυσαφί.
Ένα σωρό άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω.
Θέλω να ελπίζω ότι κάποιους από αυτούς, τους πιο ανυπόμονους κι επίμονους, όλες αυτές οι κουβέντες τους βοήθησαν κάπως.