Το κινητό ετούτο το πολυσυζητημένο μου εστάλη από τη WIND για να το χρησιμοποιήσω στις “100 Ταράτσες”, και υπήρχε λόγος σοβαρός: Είναι μια γκουμούτζα της Nokia με Windows Phone 8 και ένα εξόγκωμα στην πλάτη που φιλοξενεί το φακό Zeiss και την 41 megapixel υπερκάμερα -με το συμπάθειο- την υποτίθεται καλύτερη που υπάρχει σε κινητό τηλέφωνο. Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μηχάνημα, και μπορεί διάφορα πράγματα να πει κανείς γι’ αυτό. Συνοπτικά:
1. Το Windows Phone δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft για κινητά γίνεται καλύτερο σιγά σιγά, απέκτησε πια ένα ένα τα χαρακτηριστικά που έχουν οι υπόλοιπες, πιο ώριμες πλατφόρμες (copy/paste, υποστήριξη HD αναλύσεων, ελληνικά) και σιγά σιγά αποκτά και κάποια από τα δημοφιλή apps που χρησιμοποιεί ο υπόλοιπος κόσμος. Υπάρχει, ας πούμε, πλέον το Spotify, το Kindle, το Evernote, το Tumblr, το Foursquare, και μερικά άλλα “μεγάλα” apps που χρησιμοποιώ στις άλλες πλατφόρμες. Αλλά δεν υπάρχει YouTube. Δεν υπάρχει επίσημο app Dropbox. Δεν υπάρχουν οι Google Maps, επίσημο app Gmail και Google Drive. Δεν υπάρχει το Taxibeat, το Pocket, το Instapaper, το Snapseed ή το VSCO Cam. Όλα αυτά είναι εργαλεία που χρησιμοποιώ σε όλα τα κινητά που κουβαλάω κατά καιρούς, και το Nokia Lumia 1020 δεν τα έχει. Το Instagram απέκτησε Windows Phone app μόλις λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν οι “ταράτσες”. Η κατάσταση βελτιώνεται, λοιπόν, αλλά οι εναπομείνασες ελλείψεις μαζί με τα μπόλικα bugs που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στο OS, με κάνουν να μην μπορώ να προτείνω smartphone με Windows Phone σε οποιονδήποτε.
2. Πρέπει όλες οι εταιρείες της Γης να αντιγράψουν το πλαστικό της Nokia.
Δεν ξέρω από τι είναι φτιαγμένα κάποια από τα κινητά της Nokia. Όχι τα γυαλιστερά, τα άλλα, τα ματ, αυτά που τα χαϊδεύεις και είναι σα να χαιδεύεις πλαστικοποιημένο βελούδο. Τι είναι αυτό το πράγμα; Πλαστικό; Στερεοποιημένα δάκρυα μονόκερου; Το Nokia Lumia 1020 είναι ένα ασουλούπωτο κινητό, υπερβολικά χοντρό και βαρύ για το μέγεθος της οθόνης του (4,5″) και για το 2014, και έχει και το ακαλαίσθητο καρούμπαλο της κάμερας στην πλάτη που κάνει ακόμα και την πληκτρολόγηση δύσκολη. Αλλά είναι φτιαγμένο από αυτό το θεσπέσιο υλικό, το απαλό και πολυτελές και λείο, που θες να τ’ ακουμπάς και μόνο για την αίσθηση της αφής, γιατί έτσι.
3. Το Lumia 1020 έχει την καλύτερη κάμερα σε κινητό που έχω δοκιμάσει, αλλά όχι την καλύτερη κάμερα κινητού που έχω δοκιμάσει.
Αυτό πρέπει να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πούμε ότι οι εικόνες που παίρνει η πολύ καλή κάμερα του 1020 με τον αξιοπρεπή φακό και τον μεγάλο αισθητήρα είναι πάρα πολύ καλές, εμφανώς καλύτερες από όλων των άλλων κινητών τηλεφώνων που έχω δοκιμάσει. Δεν είναι μόνο τα megapixel -τα χρώματα είναι πιο πιστά, το contrast πιο σωστό, είναι καλύτερες εικόνες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις εικόνες μπορείς να τις δεις στην πλήρη ιλιγγιώδη ανάλυση 7712×4352 μόνο αν τις μεταφέρεις πρώτα σε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ειδικό software της Nokia. Όταν τις κοιτάς στο ίδιο το κινητό δεν βλέπεις τις πλήρεις εικόνες των 41 megapixel, αλλά μικρότερες εκδοχές τους ανάλυσης 5 megapixel.
Ωραία φαίνονται κι αυτές στην οθόνη, βέβαια, μια χαρά, αλλά κοίτα να δεις τώρα: Αν θελήσεις να κροπάρεις μια λεπτομέρεια της φωτογραφίας (την Ακρόπολη, για παράδειγμα) και να την επεξεργαστείς μέσα στο ίδιο το κινητό, θα δουλέψεις πάνω στη μικρή εικόνα των 5 megapixels, με αποτέλεσμα η ποιότητά της να χαλάει πιο εύκολα, και να χαλάει εμφανώς. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι δραστήριος mobile φωτογράφος που έχεις συνηθίσει να τραβάς φωτογραφίες, να τις επεξεργάζεσαι στο κινητό και να τις ανεβάζεις στα social media, η πολύ καλύτερη κάμερα του Lumia 1020 τελικά δεν θα σου δώσει και πολύ καλύτερες εικόνες. Αν συνυπολογίσουμε επίσης και το ότι δεν υπάρχουν τα γνωστά καλά apps για επεξεργασία εικόνας στο Windows Phone (το app της Nokia που υπάρχει στο 1020 έχει το “Pro” στ’ όνομά του, αλλά στην πραγματικότητα είναι υποτυπώδες), καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Nokia Lumia 1020 στην πραγματικότητα δεν είναι ένα καλό cameraphone.
Είναι καλύτερο από όλα τα άλλα, αλλά μόνο αν ούτως ή άλλως ξεφορτώνεις τις φωτογραφίες ούτως ή άλλως σε υπολογιστή πριν τις ανεβάσεις στο ίντερνετ. Ως έχει, εμένα με ταλαιπώρησε -έτυχε μια από τις φωτογραφίες από τις ταράτσες να χρειαστεί να την περάσω στον υπολογιστή, να κροπάρω εκεί την μεγάλη εκδοχή της, και να τη ξαναπεράσω στο κινητό για τα περαιτέρω.
Συμπέρασμα:
Δεν μπορεί να βγει κανονικό συμπέρασμα γι’ αυτή τη συσκευή, όπως βγαίνει για τα iPhones και τα Androids αυτού του κόσμου. Το Windows Phone εξελίσσεται όσο περνάει ο καιρός, βεβαίως, αλλά μοιάζει να εξελίσσεται πιο αργά από τα άλλα κυρίαρχα mobile OSs, κι αυτό είναι κρίμα. Θυμάμαι πόσο μου άρεσε το UI με τη μαυρίλα, τα λεπτά γράμματα και τα ασύμμετρα κουτάκια. Πλέον αυτό έχει μείνει ίδιο, τα υπόλοιπα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα, και οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι έχουν εξαφανιστεί στον ορίζοντα.
Ως έχουν τα πράγματα, κάποιος σαν εμένα δεν μπορεί να σκεφτεί να έχει ένα Windows Phone ως μοναδικό κινητό του, καθώς είναι πολλά τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει μ’ αυτό (Dropbox! Snapseed!), πράγματα που έχει συνηθίσει και τα χρειάζεται. Η δε κάμερα είναι ένα τεχνικό θαύμα, αλλά για το σύνηθες uploading στα social media δεν είναι πάρα πολύ καλύτερη από όλων των άλλων κορυφαίων smartphones εκεί έξω.
Αυτά είχα να σας πώ, και καλή σαρακοστή να έχετε.