Samsung Galaxy Alpha: Το Review

Εδώ έχουμε την υπόθεση ενός smartphone που κυκλοφορεί ανάμεσα σε έναν ωκεανό από θαυμάσια smartphones -μερικά από τα οποία τα φτιάχνει η ίδια εταιρεία που έφτιαξε ετούτο-, με φιλοδοξία να ξεχωρίσει. Και, αν και δεν είναι καθόλου προφανές τι είναι αυτό που το κάνει να θέλει να ξεχωρίσει, δε μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι ένα άξιο και τίμιο μέλος του προαναφερθέντος ωκεανού. Ίσως και ισάξιο των καλύτερων. Ίσως. Αλλά ξεχωρίζει πραγματικά σε ο,τιδήποτε; Η COSMOTE μου έστειλε να δοκιμάσω το Samsung Galaxy Alpha. Να τι είδα:

SamsungGA_07

Η υπόθεση αυτού του κινητού τηλεφώνου θα μπορούσε να περιγραφεί από κάποιον κυνικό ως εξής: Επειδή το Samsung Galaxy S5 δεν ξεπούλησε όσο τα προηγούμενα, πήραν τα σωθικά του και τα στρίμωξαν σε μια καινούρια συσκευή, το design της οποίας το αντέγραψαν από το iPhone 5. Αλλά εμείς δεν είμαστε κυνικοί, οπότε θα αντιμετωπίσουμε ετούτη τη συσκευή αντικειμενικά, ως κάτι τις το αυθύπαρκτο.

SamsungGA_12

Πράγματι, το Samsung Galaxy Alpha είναι λίγο-πολύ ένα συρρικνωμένο Samsung Galaxy S5. Είναι πιο μικρό, πιο λεπτό, και πολύ πιο όμορφο. Πράγματι, επίσης, έχει μια σχεδίαση που παραπέμπει στο σχήμα του προηγούμενου iPhone, με τις επίπεδες μεταλλικές πλευρές. Μα αλλίμονο αν κατηγοράμε οτιδήποτε έχει επίπεδες μεταλλικές πλευρές πως αντιγράφει το iPhone. Σιγά την πατέντα.

SamsungGA_11

Το Samsung Galaxy Alpha, το λοιπόν, είναι ένα θαυμάσιο αντικείμενο, που χώνεται στην παλάμη πολύ ευχάριστα. Είναι ένα πολύ λεπτό, πολύ ελαφρύ, σχετικά μικρό premium smartphone. Η πλάτη του είναι πλαστικιά, βεβαίως, αλλά η αίσθηση που αποχτάς σαν το κρατάς στο χέρι είναι θαυμάσια. Για όσους προτιμάνε τα μικρού μεγέθους κινητά, είναι ιδανικό. Αν και έχει οθόνη 4,7 ιντσών, όσο το iPhone 6, δηλαδή, είναι πιο μικρό, καθώς έχει μικρότερα περιθώρια γύρω από την οθόνη, εξίσου λεπτό, και πιο ελαφρύ. Είναι ωραιότατο.

SamsungGA_08

Και είναι ωραιότατο κι από μέσα. Όπως είπαμε, έχει πάνω-κάτω τα σωθικά του Samsung Galaxy S5, με μερικές εξαιρέσεις. Η οθόνη, ας πούμε, δεν είναι μόνο μικρότερη -έχει και χαμηλότερη ανάλυση, 720p. Που βεβαίως είναι μια χαρά σ’ αυτό το μέγεθος. Δεν είναι εξίσου λαμπερή με του S5, διαβάζω (δεν είχα S5 για να τα δω δίπλα-δίπλα), και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι εξίσου λαμπερή ούτε με του Galaxy Note 4 (είχα). Αλλά άμα τη δεις από μόνη της, είναι μια χαρά οθόνη. Όχι κορυφαία, αλλά καλή.

SamsungGA_04Υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαφορές, κι αυτό είναι κρίμα, γιατί αφορούν σε τομείς που με ενδιαφέρουν πολύ. Γιατί μπορεί το Alpha να έχει τον ίδιο επεξεργαστή και την ίδια μνήμη με το S5 (και ως εκ τούτου είναι ταχύτατο), μπορεί να έχει και 32GB αποθηκευτικό χώρο, αλλά κάνει εκπτώσεις σε δυο σημεία κρίσιμα: Την κάμερα και τη μπαταρία.

Η κάμερα του S5, όπως είχαμε πει, είναι πολύ καλή, από τις καλύτερες των απανταχού Android που έχω δοκιμάσει. Το Alpha δεν την έχει -έχει μια χειρότερη. Οι εικόνες που τραβάει (12 megapixels, αν έχει σημασία) είναι αξιοπρεπείς, αλλά πειραγμένες απ’ το software με έντονο κοντράστ και πολύ πολύ χρώμα, αχρείαστο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμες με τα iPhones και τα Lumia (και το Note 4), αλλά βεβαίως για το μέσο χρήστη είναι πιθανότατα επαρκής. Αλλά για το μέσο χρήστη σχεδόν όλες οι κάμερες των κινητών του 2014 είναι επαρκείς, τι ξέρει ο μέσος χρήστης, τίποτε δεν ξέρει.

Η άλλη έκπτωση είναι και η πιο σοβαρή, γιατί φέρνει στην επιφάνεια και το θέμα του ανταγωνισμού. Η μπαταρία του Samsung Galaxy Alpha είναι απογοητευτική. Δεν είναι τόσο χάλια όσο υποννοεί το νούμερο των mAh (1860), προφανώς έχουν κάνει τα κουμάντα τους τα σοφτγουερικά, βοηθά και η οθόνη που δεν έχει υπερβολικά πολλά πίξελ, αλλά με σοβαρή χρήση την ημέρα δεν την βγάζει. Από τη δοκιμή μου εκτιμώ τις αντοχές του ολοκαίνουριου Alpha που δοκίμασα κάπου κοντά στις αντοχές ενός iPhone 5 μετά από ένα χρόνο χρήσης. Δηλαδή όχι και πολύ καλά.

SamsungGA_10

Το θέμα του ανταγωνισμού, που λέγαμε: Πριν από λίγες ημέρες σας έγραψα για ένα άλλο μικρό premium smartphone που δοκίμασα. Το Sony Xperia Z3 compact είναι πιο κοντό, με λίγο πιο μικρή οθόνη (4,5 ίντσες), λίγο πιο παχύ, λίγο πιο βαρύ και μέσα του έχει μια στρουμπουλή μπαταρία 2600 mAh που του δίνει ζωή μιάμισης ημέρας, εύκολα. Κι εδώ ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης, την απάντηση στο ερώτημα “τι ρόλο βαράει το Samsung Galaxy Alpha”, αν υπάρχει.

SamsungGA_01

Κατά τη γνώμη μου, το Alpha έπρεπε να έχει βγει πριν από κάνα οχτάμηνο, ταυτόχρονα με το S5. Όπως έκαναν η Sony και η Apple μήνες μετά, βγάζοντας παρόμοια μοντέλα σε διαφορετικά μεγέθη; Έτσι. Ως έχει, σήμερα, το Alpha είναι περίεργο φρούτο. Είναι ακριβό, πολύ ακριβό: Επίσημη τιμή 700 ευρώ χωρίς επιδότηση. Ακριβώς η ίδια (επίσημη, επαναλαμβάνω) τιμή με το S5. Είναι πιο φτηνό από το άμεσα ανταγωνιστικό του iPhone 6 (€740 για τα 16GB, €860 τα 64GB) αλλά αισθητά πιο ακριβό από το επίσης απευθείας ανταγωνιστικό του Z3 compact (€600). Για να μην πάμε στα υποδεέστερα τύπου Moto G ή τα προηγούμενης γενιάς premium, τα Nexus και τα G2 και τα S4 κιόλα, γιατί όχι. Όλα εκατοντάδες ευρώ πιο φτηνά, και όχι απαραίτητα χειρότερα.

SamsungGA_05

Οπότε τι γνώμη να σχηματίσει κανείς για το Alpha; Ωραίο είναι. Ευχάριστο στο χέρι, απολαυστικό στη χρήση, μα με λειψή μπαταρία, και ακριβή τιμή. Από την άλλη, τι σημαίνει “alpha” στα τεχνολογικά μαραφέτια; Δοκιμαστικό πρωτότυπο. Πρώτη έκδοση. Σου δίνει μια εικόνα για το τι μπορεί να είναι, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμο. Για να δούμε:

Πώς θα είναι το “Beta”;

Βαθμολογία: 6.6

SamsungGA_03

Περισσότερες δοκιμές κινητών:

iPhone 6
Sony Xperia Z3 & Z3 Compact
LG G3

HTC One (M8)

Samsung Galaxy S5
Google Nexus 5

LG G2
Samsung Galaxy Note 3
iPhone 5S