Samsung Galaxy Gear

SamsungGalaxyGear_InHand02

Ποιος θα αγοράσει αυτό το προϊόν στα καταστήματα; Ποιος θα πάει και θα δώσει 300 ευρώ (+800 για το κινητό, τα λέμε παρακάτω) για να αγοράσει αυτό το μηχανηματάκι; Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό, πώς φτιάχτηκε, γιατί υπάρχει. Είμαι προβληματισμένος, ελαφρώς γοητευμένος, ιντριγκαρισμένος, μπερδεμένος, και πεινάω και λίγο. Τα περισσότερα από τα συναισθήματα αυτά μου τα προκαλεί το καινούριο “smartwatch” της Samsung, ένα ρολόι/κινητό τηλέφωνο (περίπου) που κυκλοφόρησε μόλις και δοκίμασα τις τελευταίες ημέρες. Θα προσπαθήσω να τα εξηγήσω εδώ, όσο πιο αναλυτικά μπορώ. Εκτός από το τελευταίο. Γι’ αυτό, θα φάω μια μπανάνα.

SamsungGalaxyGear_Live

Η ιδέα ενός smartwatch μοιάζει πολύ ωραία. Στη θεωρία, μοιάζει ωραία. Γιατί μοιάζει ωραία; Έχω να φορέσω ρολόι δέκα χρόνια. Πλέον δεν καταλαβαίνω ποια είναι η χρησιμότητα ενός ρολογιού. Γιατί μου φαίνεται ωραία η ιδέα να αρχίσω να φοράω ξανά ένα αξεσουάρ που η τεχνολογία έχει καταστήσει εντελώς διακοσμητικό; Γι’ αυτό:

[field name=”code”]

Η διαφήμιση της Samsung πιάνει ακριβώς το νόημα: Για τη νοσταλγία. Η ιδέα ενός smartwatch μοιάζει καταπληκτική γιατί την έχουμε δει εκατόν πενήντα φορές μεγαλώνοντας, είναι μια από τις αρχέτυπες εικόνες της επιστημονικής φαντασίας, μαζί με τα λέιζερ και τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Φυσικά και είναι γοητευτική ιδέα. Δεν έχει σημασία που οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας δεν είχαν σκεφτεί τα γκάτζετς που κάνουν αυτές τις δουλειές οι ηθοποιοί να τα κουβαλάν στην τσέπη. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φουτουριστικά τους ρούχα δεν είχαν τσέπες.

Τα δικά μας ρούχα έχουν τσέπες, όμως, και στην επιστημονική πραγματικότητα όλοι κουβαλάμε σ’ αυτές smartphones. Το Samsung Galaxy Gear είναι ένα από τα πρώτα smartwatches που (φημολογείται ότι) ετοιμάζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, και το φόρεσα και το χρησιμοποίησα για να δω πώς είναι, και για να δω αν η ζωή μου θα γίνει λίγο σαν τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που έβλεπα μικρός.

Οι απαντήσεις είναι οι εξής:

1. Αυτό το πράγμα δεν είναι smartwatch

SamsungGalaxyGear_SGN3Το Samsung Galaxy Gear είναι ένα αντικείμενο που φοράς γύρω απ’ τον καρπό. Είναι μεγάλο και αρκετά βαρύ, με πλαστικό λουράκι που δεν αλλάζει (έχει απάνω και την κάμερα), ένα κουμπί στο πλάι, και μια τετράγωνη οθόνη αφής που την περισσότερη ώρα παραμένει σβηστή.

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για το Samsung Galaxy Gear είναι το εξής: Από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τίποτα απολύτως.

Για να το σετάρεις, για να μείνει συνδεδεμένο με το ίντερνετ, για να δείχνει notifications, για να σώζει τις φωτογραφίες, για να κάνει ο,τιδήποτε ουσιαστικό, η συσκευή ετούτη πρέπει να μένει συνδεδεμένη με bluetooth με το κινητό.

Και όχι με οποιονδήποτε κινητό, με Android κινητό. Και όχι με οποιοδήποτε Android κινητό, με Samsung κινητό. Και όχι με οποιοδήποτε Samsung κινητό, μόνο με το Samsung Galaxy Note III, ένα πολύ μεγάλο και ωραίο smartphone/phablet που κάνει 800 ευρώ. Στο μέλλον, λέει, θα βγάλουν updates που θα το συνδέουν και με άλλα κινητά, αλλά προς το παρόν ο μόνος τρόπος να είναι χρήσιμο και λειτουργικό αυτό το πράγμα που φοράς στον καρπό είναι να έχεις από κοντά και το Note III, κι όταν λέμε κοντά εννοούμε στα πέντε μέτρα, άμα απομακρυνθείς λιγάκι -πας προς νερού σου, ας πούμε- δονείται το ρολόι στο χέρι σου και η οθόνη γράφει “Bluetooth disconnected”.

SamsungGalaxyGear_Camera

2. Κι όταν λειτουργεί, δεν κάνει και πολλά

Έστω λοιπόν ότι σετάρεις σωστά το ρολόι με το Note (δεν είναι δύσκολο) και δέχεσαι τον περιορισμό να κυκλοφορείς παντού και πάντα με ένα βαρύ και μεγάλο phablet κάπου in your person. Τι μπορεί να κάνει το Galaxy Gear για να κάνει τη ζωή σου πιο πλούσια; Από ό,τι αποδεικνύεται, όχι πάρα πολλά πράγματα.

Η πρώτη οθόνη του ρολογιού δείχνει, προφανώς, την ώρα. Εκτός από την ώρα, η οποία μπορεί να έχει χρώμα πορτοκαλί ή λευκό (όλα αυτά τα settings ρυθμίζονται από το Note, όχι στο ίδιο το Gear) μπορεί να δείχνει και διάφορα άλλα πράγματα, όπως τον καιρό, το μετρητή βημάτων που μετράει πόσα βήματα έχεις κάνει σήμερα (υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα -όχι εύκολο), shortcuts από apps, μια άλλη ώρα και άλλα ενδιαφέροντα. Σκρολάροντας δεξιά-αριστερά ανοίγουν μοναδικές οθόνες που δείχνουν μια επιλογή η καθεμία, κυρίως apps που κάνουν κάτι. Σκρολάροντας προς τα κάτω σε οποιαδήποτε οθόνη, ανοίγει η κάμερα, η χαρά του voyeur, η οποία είναι έξυπνα τοποθετημένη στο λουράκι και τραβάει αξιοπρεπείς φωτογραφίες και μικρά βίντεο 15 δευτερολέπτων. Από το Note μπορείς δε να ρυθμίσεις τα notifications που θα έρχονται στο κινητό με μια διακριτική δόνηση. Αυτά.

SamsungGalaxyGear_SGN3_2

Ψαχουλεύοντας αυτές τις δυνατότητες και σετάροντας αυτά που μπορούσα να σετάρω, λοιπόν, φόρεσα το ρολόι για μερικές ημέρες και αυτά που συνέβησαν ήταν τα εξής:

– Πότε πότε το ρολόι μου δονείτο ελαφρά, δείχνοντάς μου στην οθόνη ότι έχω notification. “Gmail”, μου έγραφε, ας πούμε. Ή “Twitter”. Ή, εντελώς ακατανόητα, “Google Now” (ποτέ δεν κατάλαβα τι είδους ενημέρωση ήταν αυτή). Είχα ρυθμίσει να μου στέλνει notifications από το Facebook, αλλά δεν είδα ποτέ ούτε μία τέτοια. Τα notifications αυτά, βεβαίως, ήταν μόνο αυτό: Ενημερώσεις. Δεν μπορούσες να πατήσεις την οθόνη και να διαβάσεις το email επί τόπου στο ρολόι. Σε παρέπεμπε στο κινητό για τα περαιτέρω. Και η ενημέρωση που λάμβανα πιο συχνά από όλες, φυσικά, ήταν η ειδοποίηση ότι απομακρύνθηκα από το Note, και η σύνδεση bluetooth κόπηκε. Χρησιμότητα: 1/10

– Έβαλα το μετρητή βημάτων να λειτουργεί, και έτσι για λίγες ημέρες έβλεπα πόσα βήματα κάνω. Χρησιμότητα: 2/10

[motto_right]

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για το Samsung Galaxy Gear είναι το εξής: Από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τίποτα απολύτως.

[/motto_right]

– Έβλεπα την ώρα. Βεβαίως, επειδή πρόκειται για οθόνη LCD που καίει μπαταρία, η οθόνη του Galaxy Gear την περισσότερη ώρα παραμένει σβηστή. Ανάβει μόνο όταν πατάς το κουμπί ή όταν “καταλαβαίνει” ότι θες να δεις την ώρα, επειδή το στρίβεις και το γυροσκόπιο καταλαβαίνει τη στροφή. Αυτό, βεβαίως, δε λειτουργεί πάντα. Οπότε μόνο μερικές φορές έβλεπα την ώρα. Την οποία γράφει πάνω φαρδιά-πλατιά και το κινητό που πρέπει οπωσδήποτε να κουβαλάς, βεβαίως. Χρησιμότητα: 1/10

– Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο. Βεβαίως, όχι πάρα πολλά πράγματα. Υποθέτω ότι το Gear μπορεί να είναι χρήσιμο ως περιορισμένων δυνατοτήτων φωτογραφική μηχανή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά στις περισσότερες το κινητό που κουβαλάς είναι πολύ πολύ καλύτερη λύση γι’ αυτή τη δουλειά. Πάντως βγάζει αξιοπρεπείς εικόνες όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι καλές, και οι φωτογραφίες μεταφέρονται αυτόματα στο Note. Χρησιμότητα: 4/10

– Μίλησα στο τηλέφωνο. Σα το Ντικ Τρέισι ακριβώς. Θεωρητικά αυτή είναι η μεγαλύτερη χρησιμότητα ενός τέτοιου αντικειμένου, ένα μόνιμο hands free στον καρπό για να απαντάς τηλέφωνα όταν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να βγάλεις το γιγάντιο Note από την τσέπη. Βεβαίως, σ’ αυτή την περίπτωση θα ακούνε όλοι και τα δύο μέλη της συνομιλίας, και εσένα να μιλάς στον καρπό σου και τη φωνή του συνομιλητή σου να αναβλύζει από αυτόν. Έτσι χάνεις σε ιδιωτικότητα, αλλά κερδίζεις σε θέματα για συζήτηση με πολλούς, νέους φίλους. Χρησιμότητα: 5/10

– Το φόρτισα. Αυτό είναι κάτι που θα κάνεις κάθε μιάμιση με δύο ημέρες. Κι επειδή το ίδιο το ρολόι δεν έχει απάνω του θύρα USB, θα πρέπει να του φοράς κάθε βράδυ το φορτιστήρι του, ένα πλαστικό ζακετάκι που παραπέμπει σε μεσαιωνικά βασανιστήρια, και έχει θύρα. Αυτό είναι το μαραφέτι που συγχρονίζεται ασύρματα και με το Note την πρώτη φορά. Είναι πάρα πολύ μικρό, πάρα πολύ απαραίτητο, και άρα πάρα πολύ πιθανό να χαθεί.

SamsungGalaxyGear_InHand01

3. Αξίζει τα λεφτά του;

Ασφαλώς και όχι. Όπως αντιλαμβάνεσαι από τα παραπάνω, το Samsung Galaxy Gear δεν είναι smartwatch, δεν είναι καν καταναλωτικό προϊόν κατασκευασμένο για να πουληθεί σε κόσμο. Είναι σαν δοκιμαστικό πρωτότυπο, σαν ένα φαντεζί αξεσουάρ του Samsung Galaxy Note III που καταλάθος βγήκε στην παγκόσμια αγορά. Δεν είναι τυχαίο που, λέει, πολλοί από αυτούς που το αγόρασαν το επιστρέφουν. Ως προϊόν είναι ημιτελές και πολύ αλλόκοτο, εξαρτημένο από ένα άλλο, πληρέστερο gadget, σαν έκδοση 0.1 ενός προϊόντος που απέχει λίγα χρόνια ακόμα από την έκδοση 1.0. Το Samsung Galaxy Gear κοστίζει 300 ευρώ αυτή τη στιγμή, και ειλικρινά δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο άνθρωπος που θα τα δώσει -επιπλέον των 800 που κοστίζει το Galaxy Note III, θυμίζω- για να το αγοράσει. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να λειτουργεί μόνο σαν απτή, υλική νοσταλγία στον καρπό, για έναν κόσμο που περιέγραφε παλιά ατελώς και αφελώς η επιστημονική φαντασία.

Έναν κόσμο που, ωστόσο, μάλλον μοιάζει ήδη παρωχημένος.

SamsungGalaxyGear_Front

Διάβασε και: Το review του Samsung Galaxy Note III, που είναι πολύ καλύτερο.