Samsung Galaxy S7 & S7 Edge: To Review

Εδώ και πολύ καιρό δύο πράγματα συμβαίνουν:

1) Πότε πότε ξεκλέβουμε λίγες στιγμές για να προσποιηθούμε ότι όλα πάνε καλά, ότι η χώρα δε βουλιάζει με εμάς μαζί της προς ένα βόθρο ολοκληρωτισμού και φτώχειας, και για να κάνουμε ότι συζητάμε για ακριβά κινητά, διεκδικώντας μια ψευδαίσθηση κανονικότητας που νομίζουμε ότι θα κάνει το μαρτύριο λιγότερο επώδυνο. Για ποιον άλλο λόγο το κάνουμε αυτό;Εσείς, δεν ξέρω. Εγώ, για να διευκολύνω τους ανθρώπους που δε συμφωνούν με τα πολιτικά που γράφω στις Καθημερινές και αλλού, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να με προτρέψουν “να γράφω για κινητά”. Αν σταματούσα, πώς θα εκτόνωναν την στράτευσή τους; Με επιχειρήματα;

2) Σχεδόν όλα τα νέα πανάκριβα -και μερικά από τα λιγότερο ακριβά- νέα smartphones που κυκλοφορούν είναι καταπληκτικά, και τα καινούρια πράγματα που έχει να πει κανείς γι’ αυτά γίνονται ολοένα και λιγότερα.

Ισχύει το 1. Ισχύει και το 2. Αλλά εφόσον ισχύει το 1, πρέπει να βρούμε μια λύση για το 2. Πρέπει κάτι να πούμε. Κάτι, οτιδήποτε, για να ξεγελαστούμε πρόσκαιρα, έστω, παροδικά και παυσίπονα. Και για να μην ζοριστούν εκείνοι οι στρατευμένοι και πολύ θυμωμένοι άνθρωποι, ειδικά τώρα.

Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε και τώρα, με αφορμή δύο καινούρια φανταχτερά (χρυσαφένια!) κινητά που μου έστειλε η COSMOTE για να δοκιμάσω πριν από λίγο καιρό: Το Samsung Galaxy S7, και το Samsung Galaxy S7 Edge.

SGS7_07

Νάτα, εδώ τα βλέπετε πλάϊ πλάϊ. Στα αριστερά είναι το S7 Edge, στα δεξιά το σκέτο. Δε θα μπω στη διαδικασία να σας εξηγήσω γιατί κυκλοφόρησαν δύο και δεν κυκλοφόρησε μόνο το ένα, ειδικά την ώρα που η Samsung βγάζει κι άλλο ένα μεγάλο smartphone, το Samsung Galaxy Note (έχει βγει μέχρι #5), αλλά κρατήστε αν θέλετε το εξής: Η Apple βγάζει πλέον ένα μεγάλο και ένα μεσαίο smartphone (κι ένα μικρό -αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Ε, και η Samsung θα βγάζει ένα απευθείας ανταγωνιστικό μεγάλο και ένα μεσαίο smartphone.

To S7 edge, το αριστερό στην εικόνα, το μεγάλο, έχει οθόνη 5,5 ιντσών, και αυτό το κόλπο που καμπυλώνει η οθόνη στα πλάγια. Είναι μικρότερο από το iPhone 6s Plus, κατά τη γνώμη μου πιο όμορφο, πολύ πιο εύκολο να το χειρίζεσαι στο χέρι, κι επίσης έχει και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που θα συζητήσουμε παρακάτω. Το σκέτο S7, που βρίσκεται δεξιά, έχει οθόνη 5,1 ιντσών, είναι λίγο μεγαλύτερο από το iPhone 6s, δεν έχει καμπυλωτό γυαλί στην οθονούλα, και το απομέσα του είναι σχεδόν ολόιδιο με του S7 edge.

Πρακτικά είναι το ίδιο κινητό, που απλά βγαίνει σε δύο διαφορετικά μεγέθη.

Ετούτο εδώ το άρθρο θα έχει επιτελέσει το σκοπό του αν κατορθώσει να σας απαντήσει στα εξής:

Είναι αυτά τα κινητά τηλέφωνα καλύτερα από τα ανταγωνιστικά τους;
Αξίζουν τα λεφτά τους;
Αν ναι, ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για εμένα προσωπικά; Δηλαδή όχι εμένα, εσάς.

Αν ετούτα τα ερωτήματα είναι και δικά σας, ή αν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, ή αν νιώθετε ότι το παν είναι μάταιο και βαριέστε ακόμα και ν’ αλλάξετε tab, συνεχίστε να διαβάζετε.

SGS7_02

Τα κινητά τηλέφωνα, που πλέον είναι όλα ίδια, έχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά, και μερικά που είναι λιγότερο σημαντικά. Κατά την προσωπική μου γνώμη, την οποία θα ξέρετε πια, αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε τέτοια κείμενα σε αυτό εδώ το site, τα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι κυρίως τρία. Η τιμή, η κάμερα και η μπαταρία. Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα, βεβαίως, όπως η οθόνη, το μέγεθος, το UI, το αν είναι αδιάβροχο, το πόσο γρήγορο είναι το κινητό, το πόση μνήμη έχει, τέτοια. Σχεδόν όλα τα σύγχρονα κινητά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά πλέον, και τώρα που τα δίκτυα είναι και πολύ γρήγορα (στο Μαρούσι, π.χ., που πιάνει 4G+ η COSMOTE, τα σύγχρονα κινητά βλέπουνε το ίντερνετ πιο γρήγορα από τις απλές ADSL συνδέσεις), όλα λειτουργούν σχεδόν άψογα. Οι διαφορές πια είναι τόσο μικρές, που σχεδόν δεν έχει σημασία. Αλλά τέλος πάντων, κάτι πρέπει να πούμε εδώ, οπότε ας κάνουμε το εξής: Ας περιγράψουμε κάθε μία ξεχωριστή κατηγορία χαρακτηριστικών, συγκρίνοντας τα καινούρια Samsumg με τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά iPhones.

[field id=”1″]

1. Το Μέγεθος

Αυτό είναι ένα θέμα υποκειμενικό, και το πόση σημασία του δίνει κανείς εξαρτάται εν πολλοίς από το μέγεθος των χεριών του. Κατά τη γνώμη μου, και τα δύο Samsung έχουν καλύτερο μέγεθος από τα αντίστοιχα iPhones. Έχοντας χρησιμοποιήσει το iPhone 6/6s για σχεδόν ενάμιση χρόνο, θεωρώ ότι το μέγεθός του είναι πολύ βολικό. Το απέναντι S7 είναι λιγάκι πιο μεγάλο σε όλες τις διαστάσεις, αλλά έχει αισθητά μεγαλύτερη οθόνη, και πολύ μεγαλύτερη μπαταρία, και παραμένει εύκολο να το χρησιμοποιήσει κανείς, οπότε κατά τη γνώμη μου υπερτερεί. Το iPhone 6/6s Plus από την άλλη είναι υπερβολικά μεγάλο και βαρύ, ενώ το απέναντι S7 edge είναι μικρότερο, με μεγαλύτερη μπαταρία και πολύ πιο ιδιαίτερο και πρωτότυπο design.

Ποιος κερδάει: Τα Samsung

SGS7_06

2. Η Εμφάνιση

Κι εδώ περί ορέξεος κολοκυθόπιτα, αλλά οφείλω να πω πως και τα Samsung και τα iPhones έχουν ένα χαρακτηριστικό που εμένα με εκνευρίζει: Μοιάζουν μισοτελειωμένα. Τα μεν iPhones επειδή είναι γλιστερά και ευάλωτα, σα να παρακαλάνε να τα βάλεις σε θήκη, τα δε Samsung επειδή έχουνε γυαλί, και δη κομψά καμπυλωτό, μπρος-πίσω. Αισθητικά τα Samsung μου αρέσουν πολύ περισσότερο. Εκτιμώ το ότι κάνουν συνειδητή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσουν το χώρο γύρω απ’ την οθόνη στην πρόσοψη, ενώ εκτιμώ και το ότι αδιαφορούν για το πόσο λεπτά είναι, λόγω του #6 παρακάτω. Το δε S7 edge με την καμπυλωτή οθόνη (δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει: δεν καμπυλώνει μόνο το γυαλί, καμπυλώνει η οθόνη) είναι να το δείχνεις στους ανθρώπους και να σου λένε ω, κοίτα ρε τι φτιάχνουν οι άνθρωποι. Βεβαίως, εξακολουθώ να μην είναι σίγουρος για το αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη χρησιμότητα, αλλά τέλος πάντων.

Κερδάνε: Τα Samsung

3. Η Οθόνη

Κι εδώ τα ίδια. Αν και κατά τη γνώμη μου οι οθόνες των iPhones είναι μια χαρά, πολύ λαμπερές, παρά τις χαμηλές τους αναλύσεις, οι οθόνες των Samsung είναι ένα υπερθέαμα. Υπάρχει μικρή διαφορά, αλλά προφανής.

Κερδάνε: Τα Samsung 

SGS7_05

4. Η Μνήμη

Αυτό το κριτήριο όσο περνάν τα χρόνια γίνεται όλο και σημαντικότερο. Υπάρχουν κάποιοι από εμάς που χρησιμοποιούν smartphone από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, και σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συγκεντρώσει εκατοντάδες apps, χιλιάδες φωτογραφίες, πάρα πολύ πράμα, και πέρα από όλες τις cloud λύσεις, θέλουμε να τα έχουμε και όλα στο κινητό μας, επειδή 2016 είναι, τι. Το ότι το iPhone κυκλοφορεί ακόμη σε έκδοση 16GB είναι κάτι το ξεκαρδιστικό, αλλά βεβαίως απολύτως κατανοητό, καθώς οι περισσότεροι αγοραστές του το χρησιμοποιούν μόνο για να παίρνουν τηλέφωνα. Αλλά τα Samsung και εδώ κερδάνε επειδή -αντίθετα με την προηγούμενη γενιά τους– εκτός από τα 32GB που έχουν μέσα τους, έχουν και υποδοχή για SD καρτούλα. Με λίγες δεκάδες ευρώ μπορεί κάποιος να έχει 200GB χώρο στο κινητό του, που είναι περισσότερο από όσα έχω στο λάπτοπ όπου σας γράφω τώρα.

Κερδάνε: Τα Samsung

SGS7_03

5. Η Κάμερα

Εδώ έχουμε ένα θέμα επίσης σημαντικό, αλλά εδώ φοβάμαι ότι θα πάω κόντρα στην ορθόδοξη άποψη, που λέει ότι οι κάμερες των S7 και S7 edge είναι με διαφορά οι καλύτερες που υπάρχουν σε κινητά. Τι να σας πω. Εγώ στις δοκιμές μου δεν είδα κάτι τέτοιο. Ωραίες είναι οι φωτογραφίες, εξαιρετικές μάλιστα, 12 λαμπερά megapixels, με τσιμπημένο το contrast για να μοιάζουν πιο φανταχτερές, αλλά μετά από επίμονες δοκιμές δίπλα σε ένα παλιό-καλό iPhone 6 κι ένα καινούριο iPhone SE (που έχει την κάμερα του 6s), εγώ δεν είδα καμια πολύ θεαματική διαφορά. Ίσα ίσα.

Να, ας πούμε, πώς βγάζουν ένα πιάτο φαΐ (αγαπημένο θέμα πολλών από εσάς) το ταπεινό iPhone 6 και το S7 edge:

Guac_SGS7vsiPhone6

Το S7 edge έχει πιο στενό depth of field, και τα χρώματά του είναι πολύ πιο φανταχτερά, αλλά κοιτάχτε να δείτε, το αληθινό πιάτο που έφαγα στην πραγματικότητα περισσότερο σαν της αριστερής εικόνας έμοιαζε.

Δείτε και μια σκηνή από το Μοναστηράκι:

DTPhoto_i6_iSE_SGS7e

Εδώ την καλύτερη εικόνα με διαφορά την έβγαλε το μικρούλι SE, και το S7 edge έβγαλε ξεκάθαρα τη χειρότερη. Ο ουρανός πιο ξεπλυμένος, το exposure λάθος, τα χρώματα μεν λίγο πιο σωστά, αλλά ένα περίεργο sharpness που σχεδόν βγάζει θόρυβο στα σκοτεινά σημεία (ή στα σημεία που θα έπρεπε να είναι πιο σκοτεινά). Πολύ καλές φωτογραφίες είναι, μη με παρεξηγείτε. Αν βγάζετε πολλές φωτογραφίες και θεωρείτε τον παράγοντα αυτό σημαντικό, μη διστάσετε να πάρετε το Samsung. Αν όμως πρέπει να διαλέξω ποιά κερδάνε,

Κερδάνε: Τα iPhones

6. Η Μπαταρία

Κι εδώ τα πράγματα είναι κάπως ξεκάθαρα. Η Samsung σταμάτησε να παλεύει να φτιάξει όσο πιο λεπτά κινητά μπορεί, και της αξίζουν συγχαρητήρια, επειδή αντ’ αυτού τους έβαλε μέσα μεγαλύτερες μπαταρίες. Αντίθετα με το iPhone 6s ή και το Galaxy S6, απλό S7 τη βγάζει τη μέρα σχετικά άνετα, το δε S7 edge κρατάει ακόμα παραπάνω. Και τα δύο τα πάνε καλύτερα από τα αντίστοιχα iPhones (το 6s Plus είναι το μόνο αξιοπρεπές iPhone από πλευράς μπαταρίας, ούτως ή άλλως).

Κερδάνε: Τα Samsung

SGS7_04

7. Η Τιμή

Εδώ, στο σημαντικότερο κριτήριο, είναι που τα χαλάμε με όλα αυτά τα πολυδιαφημισμένα flagships. Σε έναν κόσμο γεμάτο Nexus 5X & 6P και One Plus και τέτοια, το να πουλάς τηλέφωνα κόστους άνω των 700 ευρώ είναι κάπως προκλητικό, για να μην πάω καν στο θέμα της κρίσης και κινδυνεύσει η συλλογική μας παροδική παραίσθηση, το μόνο πράγμα που μας κρατά στα σοβαρά σε ένα τέτοιο άρθρο παραμονές γιούρογκρουπ. Μολαταύτα, οι τιμές έχουν ως εξής:

Samsung Galaxy S7 32GB: €729
Samsung Galaxy S7 edge 32GB: €829
iPhone 6s 64GB: €899
iPhone 6s Plus 64GB: €999

Οι τιμές για τη σύγκριση είναι οι επίσημες της COSMOTE και αφορούν στα απευθείας ανταγωνιστικά μεταξύ τους μοντέλα. Είναι προφανές ότι με τιμές 170 ευρώ κάτω από το (ηλικίας 6μήνου) ανταγωνιστικό προϊόν,

Κερδάνε: Τα Samsung

αλλά με τέτοιες τιμές, όπως και το κάνουμε, χάνουμε όλοι.

Τώρα, μπορεί να κοιτάτε το παραπάνω σκορ, το ιλλιγγιώδες 6-1, και να πιστέψετε ότι τα καινούρια Samsung είναι ένα τεχνολογικό θαύμα το οποίο προτείνω χωρίς επιφυλάξεις και είναι πολύ καλύτερα από τα iPhones και από οτιδήποτε άλλο. Κακώς. Πρόκειται περί παρεξήγησης. Όπως είπαμε στην αρχή, οι διαφορές ανάμεσα στα καλά smartphones είναι πια τόσο μικρές, που το να τις επισημαίνεις έχει νόημα κυρίως για το “κουβέντα να γίνεται”. Ποιος είμαι εγώ που θα πω σε κάποιον που θέλει iPhone να μην πάρει, επειδή σε 1500 λέξεις κάποιου που γράφει για τα πολιτικά στις Καθημερινές και αλλού, βγήκε 6-1. Αν έχει τα 170, και βέβαια να το πάρει, πολύ ευχαριστημένος θα μείνει. Πολύ ευχαριστημένος θα μείνει κι αυτός που θα πάρει το S7, ή το S7 edge ή, εδώ που τα λέμε, το Nexus, ή το One Plus, ή κάτι Motorola που κυκλοφορούν, ή τα LG, ή λίγο-πολύ οποιοδήποτε καινούριο smartphone.

Δε μπορώ ούτε καν να σας προτείνω ποιο από τα δύο Samsung να πάρετε. Πιθανότατα θα προτιμούσα το S7 edge προσωπικά, λόγω οθόνης και μπαταρίας, αλλά μου προκαλεί μιαν ανασφάλεια το τόσο καμπυλωτό γυαλί, και το να βάζεις θήκη σ’ αυτό το συγκεκριμένο κινητό είναι σα να βάζεις μπούρκα στην Αφροδίτη της Μήλου. Δεν ξέρω τι θα έκανα, αν έπρεπε σώνει και ντε να διαλέξω.

Οπότε πού καταλήγουμε;

Τα πράγματα είναι σκούρα, η Ελλάδα δύσκολα θα τη βγάλει καθαρή, πολλά κρίσιμα χρόνια μας περιμένουν, κι εμείς καθόμαστε κι ονειρευόμαστε κομπιούτερ τσέπης με καμπυλωτές λαμπερές οθόνες που δείχνουν data από έναν άλλο κόσμο, που κάτι κάνει καλύτερα και καταφέρνει να μην καταστρέφεται, παρ’ όλο που κι αυτός από Homo sapiens κατοικείται.

Τι να κάνουμε; Τίποτε άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα.

Περισσότερες κριτικές εδώ.