Sony Xperia Z3 & Z3 Compact

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στην εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων πολύ ενδιαφέρον και αρκετά πρωτόγνωρο. Ακούστε με λίγο: Παρακολουθούμε μια αγορά η οποία παράγει τεχνολογικά προϊόντα τα οποία πλέον είναι σχεδόν όλα πάρα πολύ καλά. Τους τελευταίους 18 μήνες περίπου συμβαίνει αυτό. Βρισκόμαστε σε μια μορφή equillibrium που μου προκαλεί μια χαρμολύπη. Το equillibrium είναι το εξής: Σχεδόν όλα τα καινούρια μεσαία και μεγάλα Android και iOS smartphones που κυκλοφορούν είναι πάρα πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά. Όλα. Μου τα στέλνουν, τα δοκιμάζω, και λέω ναι. Πάρτε το. Καλό είναι. Όλα καλά είναι. Πάρτε όποιο να ‘ναι.

Z3_iPhone6_GalaxyA_Z3c_iPhone5s

Αυτό είναι οπωσδήποτε χαρμόσυνο για τον πάσα καταναλωτή, το να μπαίνει σε ένα κατάστημα, να μην ξέρει και πολύ τι θέλει να πάρει, και να ‘χει την ασφάλεια του να μπορεί να επιλέξει ό,τι να ‘ναι. Πιθανότατα καλό θα είναι. Το αρνητικό, βεβαίως, είναι το ότι η δικιά μου χρησιμότητα ως εκ τούτου φθίνει. Τι να με κάνετε εμένα -αφού μου αρέσουν όλα;

Το κλειδί ως τώρα ήταν το “σχεδόν”. Τους τελευταίους μήνες μου άρεσαν σχεδόν όλα τα καινούρια κινητά. Αλλά υπήρχαν κάποια που δεν μου άρεσαν και δεν μπορούσα να προτείνω σε κανένα, κι αυτές είναι γνώμες που κάποιος μπορεί, ενδεχομένως, να βρει χρήσιμες. Το iPhone 5c, για παράδειγμα. Δεν το πρότεινα σε κανένα, για κανένα λόγο. Ή τα smartphones της Sony. Ήταν βαρύτερα, χειρότερα και ακριβότερα από τον ανταγωνισμό. Ούτε αυτά τα πρότεινα.

Οπότε λίγες εβδομάδες πριν, όταν μου έστειλαν από τη Sony τη νέα εσοδεία των smartphones τους θεώρησα πως, α, μάλιστα. Να άλλη μια ευκαιρία να φανώ χρήσιμος. Φευ: Τα υπολόγισα λάθος.

Το νέο Sony Xperia Z3 και το μικρότερο Sony Xperia Z3 Compact δεν είναι σαν τα προηγούμενα. Είναι πολύ καλύτερα. Είναι κορυφαία, εφάμιλλα των καλύτερων smartphones που κυκλοφορούν και λατρεύω και, από κάποιες συγκεκριμένες απόψεις, ακόμα καλύτερα. Είναι θαυμάσια. Διαβάστε, αν θέλετε, τις παρακάτω παραγράφους, παρακολουθώντας τη χρησιμότητά μου να βουλιάζει περαιτέρω.

SonyXperiaZ3_Z3c

1. Ας μιλήσουμε για το μέγεθος

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχετε αντιληφθεί, ο κόσμος των γκατζετιασμένων κυριαρχείται από κουβέντες σχετικές με το μέγεθος. Είναι κουβέντες παθιασμένες, με μετεφηβικό πάθος μα χωρίς την παιγνιώδη διάθεση. Ποιο είναι το σωστό μέγεθος που πρέπει να έχει ένα smartphone; Πόση σημασία έχει το να μπορείς να το χρησιμοποιείς με το ένα χέρι; Πού είναι η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην άνεση στο χέρι και την άνεση στο μάτι; Οι εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια αντικείμενα δοκίμασαν να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά με τον ιδανικότερο τρόπο: Πλημμυρίζοντας την αγορά με συσκευές κάθε πιθανού μεγέθους, για να πιάσουμε και να δοκιμάσουμε. Ακόμα και η Apple, τελευταία απ’ όλους, μπήκε στη διαδικασία πριν από λίγες εβδομάδες. Είχα την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να πιάσω στα χέρια μου και να χρησιμοποιήσω όλα τα μεγέθη και σχεδόν όλα τα δημοφιλή μοντέλα, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία βεβαίως αφορούν αποκλειστικά στην προσωπική μου γνώμη και στα δικά μου χέρια. Εγώ έχω καταλάβει τι μέγεθος smartphone με βολεύει να χρησιμοποιώ και να κουβαλάω. Για εσάς που διαβάζετε, η ισορροπία μπορεί να είναι κάπου αλλού. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω σ’ αυτό.

Οι περισσότερες εταιρείες όμως πλέον προσπαθούν να σας βοηθήσουν βγάζοντας τα κινητά τους σε διάφορα μεγέθη. Μέχρι πρόσφατα έκαναν τη βλακώδη επιλογή να υποβαθμίζουν τα μικρότερου μεγέθους μοντέλα τους με χειρότερα εντόσθια, πιο αργούς επεξεργαστές, χειρότερες οθόνες, γιατί τα θεωρούσαν πιο παρακατιανά. Αυτό, πλέον, αλλάζει. Κι ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η Sony σε ετούτη, την τρίτη γενιά των “καλών” της smartphones είναι υποδειγματικός.

Ας εξετάσουμε στα γρήγορα τι έχουμε εδώ:

SonyXperiaZ3_front1

Το Sony Xperia Z3, το μεγάλο, έχει Full HD οθόνη 5,2 ιντσών, και είναι μακρόστενο και μεγαλούτσικο. Είναι ένα πάρα πολύ καλοφτιαγμένο αντικείμενο, από μέταλλο και γυαλί, πολύ στιβαρό στο χέρι, όχι πολύ βαρύ. Έχει μια αξιοπρεπέστατη κάμερα 20 Megapixel (!), τετραπύρηνο επεξεργαστή και μια θηριώδη μπαταρία 3100mAh. Είναι κορυφαίων προδιαγραφών.

SonyXperiaZ3c_back

To Sony Xperia Z3 compact, το μικρό, έχει μικρότερη οθόνη 4,6 ιντσών 720p, είναι λίγο πιο στρουμπουλό αλλά πολύ πιο “συμπυκνωμένο”, έχει ωραίο ημιδιάφανο πλαστικό στην περιφέρεια αντί για μέταλλο, μοιάζει λιγότερο “σοβαρό”. Αλλά έχει την ίδια κάμερα. Και τον ίδιο επεξεργαστή. Και, αν και πολύ πιο μικρό, έχει επίσης μεγάλη μπαταρία 2600mAh. Αν το καλοσκεφτείς, βάζοντάς το δίπλα δίπλα με το μεγάλο Z3, είναι λίγο-πολύ το ίδιο τηλέφωνο. Απλά μικρότερο.

Z3_Z3c_BackΗ Sony σου λέει: Λοιπόν κοιτάχτε, φτιάξαμε αυτό το πολύ καλό κινητό τηλέφωνο. Έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να το πάρετε σε Large ή σε Small. Ό,τι προτιμάτε.

Είναι ιδιοφυής προσέγγιση. Την ακολουθούν πλέον κι άλλοι: Τα τελευταία iPhones είναι επίσης πανομοιότυπα, ενώ αν δείτε το Samsung Galaxy Alpha δίπλα στο Note 4 (τα έχω και τα δύο εδώ και τα δοκιμάζω), η αντιστοιχία είναι παρόμοια. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα ή τα ίδια χέρια, και άνθρωποι που προτιμούν μικρότερα μεγέθη δικαιούνται κορυφαίου hardware εξίσου.

Και τα καινούρια Sony έχουν, πράγματι, κορυφαίο hardware. Βεβαίως, και τα προηγούμενα της σειράς Ζ είχαν αξιοπρεπή εντόσθια. Ετούτα τα δύο όμως κέρδισαν την αγάπη και τον σεβασμό μου επειδή είναι πολύ πιο καλοφτιαγμένα, έχουν πιο όμορφο software (Android 4.4 με όχι πάρα πολύ βίαιες επεμβάσεις), είναι πάρα πολύ γρήγορα, κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν τα κορυφαία Android smartphones υποδειγματικά, και επιπλέον κάνουν και δύο πράγματα καλύτερα από τα περισσότερα κορυφαία Android smartphones, ένα όχι πολύ σημαντικό και ένα πάρα πάρα πολύ σημαντικό.

2. Ας μιλήσουμε για τη μπαταρία

Όσοι διαβάζετε αυτές τις τεχνοελεγείες εδώ σ’ αυτό το site ξέρετε πια ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη ζωή μου είναι οι μπαταρίες των gadgets. Έχω μια ευαισθησία σ’ αυτό το θέμα. Είναι στον άνθρωπο, τι να πω. Γι’ αυτό αγαπώ ακόμα ένα smartphone της προηγούμενης εσοδείας -το LG G2-, γι’ αυτό απολαμβάνω και τα phablets, τα οποία κατά τα άλλα δε με βολεύουν καθόλου. Η μπαταρία είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του smartphone. Τι να την κάνεις την ταχύτητα και τη φοβερή κάμερα και τα apps, αν πάει τέσσερις το απόγευμα κι εσύ κυνηγάς τις πρίζες;

SonyXperiaZ3_inhandΓι’ αυτό νιώθω απέραντη στοργή κι αγάπη για τα νέα Sony, έχουν κερδίσει μια θέση στην καρδιά μου, επειδή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εξεπιτούτου και επίτηδες: Έχουν μεγάλες μπαταρίες και σεμνές οθόνες. Τους νοιάζει να κρατάνε, και κρατάνε πολύ. Αυτό το εκτιμώ.

Για να σας δώσω μια εικόνα, έφυγα σε ταξίδι για δυο μέρες και άφησα το Z3 compact, το μικρό, πάνω στο γραφείο μου με τη μπαταρία στο 52%, το Wi-Fi ανοιχτό να λαμβάνει notifications από μια ντουζίνα apps, ανοιχτά τα αυτόματα updates, όλα ανοιχτά. Γύρισα πενήντα ώρες μετά και πόσο είχε πάει η μπαταρία, λέτε; Πόσο; Να σας πω; 31%.

Στην κανονική χρήση και τα δύο κινητά είναι θεαματικά. Για κάποιον που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί ένα μικρούλι iPhone, ας πούμε, και να ζητιανεύει ρεύμα κάθε απόγευμα, η χρήση των Z3 είναι μια απόλαυση. Και των δύο: ανεκδοτολογικά μπορώ να σας πω ότι και τα δύο κρατάνε λίγο-πολύ το ίδιο, έτσι μου φάνηκε εμένα τουλάχιστο, παρ’ όλο που το μεγάλο έχει και πολύ μεγαλύτερη μπαταρία.

Θέλω να σας πω λοιπόν, ότι αν θέλετε Android smartphone και η διάρκεια της μπαταρίας είναι σημαντικό θέμα για εσάς, τα δύο νέα Sony και το περυσινό LG G2 (αν μπορείτε να το βρείτε πουθενά -πρόσφατα έπεσε και η επίσημη τιμή μου από ό,τι μαθαίνω) είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές. Αν, δε, προτιμάτε το μικρότερο μέγεθος, νομίζω ότι δεν υπάρχει εφάμιλλη επιλογή του Z3 Compact αυτή τη στιγμή στην αγορά.

3. Ας μιλήσουμε για την υγρασία

Υπάρχει κι άλλο ένα πράγμα που με έκανε να αγαπήσω ετούτα τα smartphones, το οποίο δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά μου άρεσε και θα σας γράψω λίγα λόγια τώρα:

Είναι αδιάβροχα.

Αυτό δε σημαίνει μόνο ότι άμα πέσουν σταγονούλες πάνω τους δεν αυταναφλέγονται από φρίκη -σημαίνει ότι μπορείς να τα βουτήξεις στο νερό, να τα πετάξεις στη θάλασσα φερ’ ειπείν. Και θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυτό είναι κάτι που μοιάζει μαγικό, λειτουργεί θαυμάσια και παραδόξως δεν είναι και πάρα πολύ ενοχλητικό στο θέμα της λειτουργικότητας. Πράγματι, οι περισσότερες είσοδοι και έξοδοι του κινητού είναι κουκουλωμένες από πορτάκια στην περιφέρεια, αλλά είναι πορτάκια εύκολα στο βάλε βγάλε, και δεν ασχημαίνουν και την εμφάνιση της συσκευής.

Βεβαίως, η χρησιμότητα αυτού του χαρακτηριστικού είναι περιορισμένη, ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση τους ατζαμήδες: Ναι, πλέον δεν φοβούνται μην το βρέξουν, αλλά η τοποθέτηση θήκης σε κινητό με τόσα πορτάκια καθίσταται μπελαλίδικη -οπότε θα κινδυνεύει περισσότερο από τις πτώσεις σε -στεγνά- πατώματα.

Κατά τη δικιά μου γνώμη τα υπέρ του συγκεκριμένου θέματους υπερισχύουν των κατά. Αλλά αυτά είναι γούστα.

SonyXperiaZ3c

4. Ας καταλήξουμε κάπου

Όπως καταλάβατε, πλέον προσθέτω και τα δύο Sony Xperia Z3 στην ευρύτατη κατηγορία των smartphones που “καλά είναι, πάρτε τα άφοβα”. Τα συγκεκριμένα βέβαια δεν είναι φτηνές συσκευές: Στα επίσημα καταστήματα το Ζ3 κοστίζει 700 ευρώ, ενώ το Z3 compact πάει στα 600. Είναι σοβαρές επιλογές ανάμεσα στα ακριβά και τα πολυτελή αυτού του κόσμου, τα Samsung Galaxy και τα iPhones, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να τα υπερασπιστείς απέναντι σε επιλογές όπως τα Nexus και τα περυσινά ή προπέρσινα κορυφαία Androids, που είναι λίγο υποδεέστερα αλλά εκατοντάδες ευρώ φτηνότερα. Να πω εδώ, δε, ότι για εμένα προσωπικά τα μεγέθη large και small που προτείνει Sony είναι και τα δύο λιγάκι ακατάλληλα (το μεγάλο λιγάκι πιο μεγάλο από ό,τι θα ήθελα, το μικρό αρκετά πιο μικρό από ό,τι θα ήθελα). Εγώ είμαι μάλλον στο medium. Για εσάς πιθανότατα είναι διαφορετικά. Όπως πάντα, η επιλογή είναι θέμα γούστου και budget. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα, ωστόσο:

1) Όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για το θέμα της μπαταρίας των smartphones, πρέπει να κοιτάξει τα νέα Sony με πολλή προσοχή.

2) Επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα της αρχής: Αυτά τα reviews είναι ελάχιστα χρήσιμα. Όλα τα smartphones είναι πολύ ωραία πια. HTC, LG, Samsung, Apple, Sony, Nexus, Motorola, τα άλλα των Κινέζων. Πάρτε όποιο να ‘ναι. Είναι τόσο εύκολο και απλό. Δεν είναι;

Βαθμολογίες
Sony Xperia Z3: 7.2
Sony Xperia Z3 compact: 7.3

SonyXperiaZ3_Z3c_side

Περισσότερες δοκιμές κινητών:

LG G3
HTC One (M8)

Samsung Galaxy S5
Google Nexus 5

LG G2
Samsung Galaxy Note 3
iPhone 5S
iPhone 5C