11 Μυθιστορήματα Για Την Καραντίνα

Πρώτα θα περάσετε ώρα -ώρες πολλές- κοιτάζοντας το ταβάνι και αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις αυτού που συμβαίνει. Μετά θα περάσετε πολλές-πολλές ώρες στο ίντερνετ, διαβάζοντας νέα και αυτά που γράφουν οι υπόλοιποι πολίτες του πλανήτη για αυτό που συμβαίνει. Ύστερα (ή και ταυτόχρονα) θα προσπαθήσετε να κάνετε λίγη δουλειά, ή να προχωρήσετε κάποια από τα πρότζεκτ που πάντα θέλατε να προχωρήσατε, αλλά δεν χώραγαν στο πρόγραμμα. Αργότερα θα χαζέψετε σειρές και ταινιές. Εν τω μεταξύ, στο instagram ο κόσμος θα ποστάρει όλα τα βιβλία που, λέει, θα διαβάσει σε αυτό το δύσκολο διάστημα.

Πώς διαβάζουν σε αυτό το δύσκολο διάστημα; Έχετε σεις μυαλό, στ’ αλήθεια, να βουλιάξετε μέσα σε ένα μυθιστόρημα; Περισσεύει χώρος; Μπορείτε να βάλετε στην άκρη το θόρυβο από την καταστροφή και την καταστροφολογία και να απορροφηθείτε από μια φανταστική ιστορία που κάποιος, κάποτε σκέφτηκε;

Αν ναι, έχω μια λίστα για εσάς.

IMG 2603

Εδώ, 11 μυθιστορήματα που επελέγησαν με μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια. Κάποια είναι αυτό που λένε “escapism” -να φύγει το μυαλό σε έναν άλλο κόσμο, να ξεσκάσει. Κάποια είναι εντελώς το αντίθετο: ιστορίες πολύ σχετικές με αυτό που ζούμε σήμερα. Και υπάρχουν και κάποια τα οποία εγώ θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να τα διαβάσετε οποιαδήποτε κι αν είστε, οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως επιδημίας.

Βεβαίως, είναι λίγο περίεργο να προτείνεις βιβλία στον άλλον τη στιγμή που τα βιβλιοπωλεία έχουν κλείσει. Οπότε σας βάζω εδώ τα λινκ για να κατεβάσετε το e-book ή το audiobook στα εγγλέζικα, σε κάθε περίπτωση, και όπου υπάρχει και λινκ σε e-shop ελληνικής έκδοσης του βιβλίου. Ρίξτε μια ματιά και στη βιβλιοθήκη σας, πάντως. Ενδέχεται κάποιο ή κάποια από αυτά να τα έχετε ήδη και να τα έχετε ξεχάσει. Θα είναι σα να βρίσκεις 20ευρω σε τσέπη ξεχασμένου τζιν, αν συμβαίνει αυτό.

Έχουμε και λέμε:

IMG 2615

Susanna Clarke – Jonathan Strange & Mr. Norrell (Audible)

Τι υπόθεση έχει; Δυο μάγοι στην εποχή των ναπολεόντειων πολέμων προσπαθούν να επαναφέρουν τη μαγεία στη μόδα της κοινωνίας και να βοηθήσουν τη Βρετανία να νικήσει τη Γαλλία. Και πολλά άλλα πράγματα γίνονται, βεβαίως, είναι 900 σελίδες βιβλίο. Πάρα πολύ ωραίο, σαν υβρίδιο Ντίκενς με Τόλκιν.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Καθόλου. Διαβάζεται νεράκι.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ (από τη Διόπτρα, αλλά όχι e-book και τα βιβλιοπωλεία το βγάζουν εξαντλημένο)

Phillip Roth – The Plot Against America (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Ο θρυλικός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1940 και υπογράφει σύμφωνο συνεργασίας με τον Χίτλερ. Τι σημαίνει αυτό για την εβραϊκή κοινωνία στις ΗΠΑ; Μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση εναλλακτικής ιστορίας -από τα πιο εύκολα και συναρπαστικά βιβλία του Φίλιπ Ροθ.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Είναι τρομερά επίκαιρο (λόγω επιστροφής του φασισμού, Τραμπ και άλλων συναφών φαινομένων) αλλά κατά τα άλλα μια χαρά. Γίνεται και μίνι σειρά στο HBO, σε περίπτωση που το προτιμάτε έτσι.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ, από τις εκδόσεις Πόλις (αλλά δεν έχουν e-books -ούτε καν website).

Cormack McCarthy – The Road (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Ένας μπαμπάς με το γιό του διασχίζουν την απέραντη μαυρίλα μετά από μια παγκόσμια καταστροφή, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να διασώσουν όση από την ανθρωπιά τους σώζεται.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Απεριόριστα. Αυτό το κατάμαυρο αριστούργημα προτείνεται μόνο σε όσους και όσες από εσάς θέλετε να ζήσετε το ζόφο των ημερών στο έπακρο, να νιώσετε τον πόνο ως το μεδούλι, να σκάψετε ένα τραύμα-κρατήρα που δεν επουλώνεται ποτέ. Για τους υπόλοιπους, αφήστε να περάσει καμια δεκαετία και μετά το συζητάμε.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ (από τον Καστανιώτη, αλλά όχι σε e-book και τα βιβλιοπωλεία το βγάζουν εξαντλημένο)

Audrey Niffenegger – The Time Traveler’s Wife (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες απόπειρες να πει κανείς μια ιστορία που να έχει μέσα το ταξίδι στο χρόνο που έχω διαβάσει. Πώς το πετυχαίνει η συγγραφέας; Φτιάχνει μια ιστορία αγάπης. Αυτό είναι. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν χρονοταξιδιώτη. Λειτουργεί αναπάντεχα καλά.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Όχι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ωραία ιστορία αγάπης.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ (από τον Ψυχογιό, αλλά όχι e-book και τα βιβλιοπωλεία το βγάζουν εξαντλημένο)

Richard Flanagan – Gould’s Book of Fish (Kindle)

Τι υπόθεση έχει; Ένας φυλακισμένος σε μια φυλακή της Τασμανίας το 1828 γράφει για τις εμπειρίες της ζωής του. Ένα αριστουργηματικό παραλήρημα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Έχω διαβάσει τρία βιβλία του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν -αυτό είναι το καλύτερο.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Όχι ιδιαίτερα, εξαρτάται βέβαια πόσες ημέρες καραντίνας έχετε κλείσει και σε ποιο βαθμό ταυτίζεστε με τον ήρωα, που ζει σε μια κόλαση, σε απίστευτες συνθήκες ανέχειας και εγκατάλειψης, χωρίς να έχει, καν, WiFi.
Υπάρχει στα ελληνικά; NAI (από τον Άγρα, αλλά όχι σε e-book και τα βιβλιοπωλεία το βγάζουν εξαντλημένο)

Emily St. John Mandell – Station Eleven (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Μια παγκόσμια επιδημία γρίπης προκαλεί την κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού. Ένας θίασος ηθοποιών γυρνά στις ερημιές δίνοντας παραστάσεις στους μικρούς πληθισμούς επιζώντων που έχουν απομείνει. Ήταν πολύ ωραίο, το διαβάσαμε το καλοκαίρι του 2016 στο Bookworm.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Εσείς τι λέτε. Πώς σας ακούγεται; Αν έχετε κατεβάσει ήδη να δείτε το Outbreak, αν όχι απλά δεν σας τρομάζει να ακούτε και να διαβάζετε για την ουσία και τη φύση της καταστροφής που ζούμε, αλλά θέλετε κι άλλο, αν θέλετε να το ζήσετε στο έπακρο, ρε παιδί μου, ε, να πάρετε να διαβάσετε κι αυτό εδώ.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ e-BOOK (από τον Ίκαρο, μόνο 7,70!)

Anthony Doerr – The Light We Cannot See (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Οι παράλληλες ιστορίες ενός τυφλού κοριτσιού από τη Γαλλία και ενός αγοριού από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μεγάλη ιστορία, πάρα πολύ γεμάτη και συναρπαστική και έντονη, βαρύ αλλά ταυτόχρονα εύκολο. Κι αυτό το διαβάσαμε στο Bookworm το 2016, τους άρεσε πολύ.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Νομίζω καθόλου.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ e-BOOK (από την Πατάκη)

Min Jin Lee – Pachinko (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Η ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νότια Κορέα στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα. Συναρπαστικό, εξαιρετικά καλογραμμένο και αναπάντεχα ανάλαφρο. Κι αυτό το διαβάσαμε στο Bookworm, τον Ιανουάριο του 2019.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Καθόλου. Ίσα ίσα είναι στην επικαιρότητα η Νότια Κορέα με τα drive-through τεστ για τον κορωνοϊό και λοιπά.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ e-BOOK (από τον Ίκαρο)

Ted Chiang – Stories of Your Life and Others (Kindle)

Τι υπόθεση έχει; Μια συλλογή από εξαιρετικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, το καθένα από τα οποία αγγίζει σοβαρά και κρίσιμα θέματα και θα σας βάλει να σκεφτείτε πράγματα για τη δική σας ζωή και για τον δικό μας κόσμο. Ή απλά να ξεσκάσει το μυαλό διαβάζοντας μια ενδιαφέρουσα ιδέα σε μια ιστορία 20-30 σελίδων. Κι αυτό το διαβάσαμε στο Bookworm, το 2017.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Καθόλου.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ (από τον Κέδρο, αλλά όχι σε e-book)

Michel Chabon – The Adventures of Kavalier and Clay (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Ένας Εβραίος πιτσιρικάς δραπετεύει από την Τσεχοσλοβακία καθώς επελαύνει ο φασισμός και φτάνει στη Νέα Υόρκη και στο σπίτι μιας θείας του. Με τον ξάδερφό του αρχίζουν να φτιάχνουν κόμιξ. Συναρπαστική και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Νομίζω ότι μαζί με του Ντόρ και του Ροθ φτιάχνουν μια πολύ ωραία τριλογία. Τώρα το συνειδητοποιώ. Αν σας παίρνει, δοκιμάστε να τα διαβάσετε το ένα μετά το άλλο, και πείτε μου πώς σας φάνηκε.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Καθόλου, μάλλον.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ (αλλά από τις εκδόσεις Λιβάνη, που δεν υπάρχουν πια)

Joseph Heller – Catch-22 (Kindle, Audible)

Τι υπόθεση έχει; Ένα θαυμάσιο αντιπολεμικό έπος, ξεκαρδιστικό και πανέξυπνο. Το μόνο “κλασικό” από τα βιβλία που σας έβαλα σήμερα εδώ (δεν ξέρω γιατί), αλλά μοντέρνα γραμμένο, με κυνισμό και ξερό, “μαύρο” χιούμορ που νομίζω ότι ταιριάζει στη δική μας περίσταση.
Πόσο επώδυνο είναι στη δύσκολη εποχή μας; Καθόλου, μάλλον.
Υπάρχει στα ελληνικά; ΝΑΙ (από τις εκδόσεις Εκάτη, αλλά όχι e-book).

Αυτά ήταν. Τα έχω απολαύσει όλα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Αν έχετε τη διάθεση και την όρεξη να τα πιάσετε, δεν θα απογοητευτείτε -ίσα ίσα, μπορεί να νιώσετε ότι κάτι καλό βγήκε από όλη αυτή την περιπέτεια. Κι αν χρειάζεστε κι άλλα, να: ανακοινώσαμε όλα μαζί τα βιβλία του Bookworm από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο.

IMG 2596